fbpx
Över 200 personer samlades på Mötesplats Agenda 2030, Glokala Sveriges första årliga konferens om hur arbetet med Agenda 2030 utvecklas i Sveriges kommuner och regioner. John Holmberg, professor i fysisk resursteori, på Chalmers höll det inledande föredraget. Foto: Moa Källström/Svenska FN-förbundet
30 september, 2019 / Glokala Sverige

Mötesplats med massor av inspiration

Att FN:s globala mål för hållbarhet kan bidra till ökad samverkan och bättre livskvalitet i landets kommuner och regioner framkom när Glokala Sverige inbjöd till konferensen Mötesplats Agenda 2030 i Stockholm.

Att världens stats- och regeringschefer i slutet av september samlades till toppmöte i FN om klimatet och hållbar utveckling torde inte ha undgått någon. Samtidigt som de globala ödesfrågorna diskuterades i New York samlades deltagande kommuner och regioner i Svenska FN-förbundets och SKL:s projekt Glokala Sverige i Stockholm. Under en heldag i de anrika lokalerna i Norra Latin utbyttes kunskap, inspiration och erfarenheter om det lokala och regionala arbetet med de globala målen för hållbar utveckling.

Hittills har 81 kommuner och 15 regioner gått med i Glokala Sverige. Många deltagare har kommit en god bit på väg i arbetet medan andra ännu befinner sig i startgroparna. Vid Mötesplats Agenda 2030 redogjorde i tur och ordning kommunerna Finspång, Ale, Helsingborg och Malmö i korta presentationer för framgångar och utmaningar i det egna arbetet. De följdes av regionrepresentanter från Kalmar, Östergötland och Sörmland.

Nycklar till framgång

En nyckel till ett framgångsrikt arbete för hållbar utveckling är noggrann förankring i den egna organisationen. Som i allt förändringsarbete är det avgörande att såväl tjänstemän som politiker får vara med och påverka i ett tidigt stadium, framhöll flera kommun- och regionrepresentanter. Till denna förankringsprocess kommer behovet av strategisk planering och budgetering. Att involvera invånarna är ett annat sätt att undvika misstag och felprioriteringar tidigt i processen. Lika viktigt är det att avgränsa och inte falla för frestelsen att göra allt på en gång.

Flera talare underströk vikten av att inte uppfinna hjulet på nytt utan i stället låta de globala målen fungera som katalysator i ett redan pågående arbete. Vad innebär exempelvis god utbildning, god hälsa och hållbar konsumtion i det redan pågående kommunarbetet eller i den egna regionen?

Uppföljning, utvärdering och rapportering är nödvändiga inslag för att se att utvecklingen går åt rätt håll. Hållbarhetsrapporter görs i flera kommuner och regioner. I FN:s globala mål ges möjlighet för lokala och regionala aktörer att lämna så kallade frivilliga lokala rapporter till FN i New York. Malmö stad siktar på att lämna en sådan under 2021.

Projektet ger mervärde

Arbetet med de globala målen och deltagandet i Glokala Sverige har medfört stora mervärden i de deltagande kommunerna och regionerna. Förstärkt demokrati, en tydligare väg mot framtiden och ökad tillit är andra fördelar. Flera talare nämnde i den sammanfattande diskussionen att Glokala Sverige är ett verktyg som säkerställer att olika perspektiv kan föras samman till en helhet. Projektet är också ett kommunikativt stöd, menade en talare.

Till utmaningarna hör att engagera såväl den egna organisationen som invånare, företag och civilsamhället. Finspång har nyligen fått en certifierad FN-skola vilket blir ett stöd i arbetet med att sprida kunskapen om Agenda 2030 och Globala målen.

Ledarskap, utbildning och engagemang

Avslutningsvis underströks vikten av att det politiska ledarskapet visar att det finns en önskan att arbeta med hållbarhetsfrågorna. Utbildningsinsatser är nästa fas i arbetet i flera regioner liksom samarbete med andra aktörer som exempelvis länsstyrelsen.

– Allt börjar ju med ett engagemang och inte minst samarbete och att skapa nätverk och det är ju också något som jag också hoppas att ni har fått här idag. Ord som jag tar med mig i arbetet med genomförandet av Agenda 2030 från er som pratat här i idag är att det krävs integration, transformation, ledarskap och styrning. Tack till er alla och ert engagemang! Ni är alla ambassadörer för Agenda 2030 och Globala målen och i arbetet med en bättre värld, sa FN-förbundets generalsekreterare Petra Hallebrant när hon summerade dagen.

Mötesplats 2030 markerar också starten för en ny ansökningsperiod till Glokala Sverige. Kommuner och regioner som ännu inte har gått med i projektet har åter möjlighet att ansöka om att delta. Sista dag för ansökan är den 25 november. Läs mer på https://fn.se/aktuellt/pressmeddelanden/nu-kan-kommuner-och-regioner-soka-till-glokala-sverige-igen/.

Läs fler nyheter om Glokala Sverige

Till Glokala Sveriges nyheter >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer