fbpx
Över 200 personer samlades på Mötesplats Agenda 2030, Glokala Sveriges första årliga konferens om hur arbetet med Agenda 2030 utvecklas i Sveriges kommuner och regioner. John Holmberg, professor i fysisk resursteori, på Chalmers höll det inledande föredraget. Foto: Moa Källström/Svenska FN-förbundet
30 september, 2019 / Glokala Sverige

Mötesplats med massor av inspiration

Att FN:s globala mål för hållbarhet kan bidra till ökad samverkan och bättre livskvalitet i landets kommuner och regioner framkom när Glokala Sverige inbjöd till konferensen Mötesplats Agenda 2030 i Stockholm.

Att världens stats- och regeringschefer i slutet av september samlades till toppmöte i FN om klimatet och hållbar utveckling torde inte ha undgått någon. Samtidigt som de globala ödesfrågorna diskuterades i New York samlades deltagande kommuner och regioner i Svenska FN-förbundets och SKL:s projekt Glokala Sverige i Stockholm. Under en heldag i de anrika lokalerna i Norra Latin utbyttes kunskap, inspiration och erfarenheter om det lokala och regionala arbetet med de globala målen för hållbar utveckling.

Hittills har 81 kommuner och 15 regioner gått med i Glokala Sverige. Många deltagare har kommit en god bit på väg i arbetet medan andra ännu befinner sig i startgroparna. Vid Mötesplats Agenda 2030 redogjorde i tur och ordning kommunerna Finspång, Ale, Helsingborg och Malmö i korta presentationer för framgångar och utmaningar i det egna arbetet. De följdes av regionrepresentanter från Kalmar, Östergötland och Sörmland.

Nycklar till framgång

En nyckel till ett framgångsrikt arbete för hållbar utveckling är noggrann förankring i den egna organisationen. Som i allt förändringsarbete är det avgörande att såväl tjänstemän som politiker får vara med och påverka i ett tidigt stadium, framhöll flera kommun- och regionrepresentanter. Till denna förankringsprocess kommer behovet av strategisk planering och budgetering. Att involvera invånarna är ett annat sätt att undvika misstag och felprioriteringar tidigt i processen. Lika viktigt är det att avgränsa och inte falla för frestelsen att göra allt på en gång.

Flera talare underströk vikten av att inte uppfinna hjulet på nytt utan i stället låta de globala målen fungera som katalysator i ett redan pågående arbete. Vad innebär exempelvis god utbildning, god hälsa och hållbar konsumtion i det redan pågående kommunarbetet eller i den egna regionen?

Uppföljning, utvärdering och rapportering är nödvändiga inslag för att se att utvecklingen går åt rätt håll. Hållbarhetsrapporter görs i flera kommuner och regioner. I FN:s globala mål ges möjlighet för lokala och regionala aktörer att lämna så kallade frivilliga lokala rapporter till FN i New York. Malmö stad siktar på att lämna en sådan under 2021.

Projektet ger mervärde

Arbetet med de globala målen och deltagandet i Glokala Sverige har medfört stora mervärden i de deltagande kommunerna och regionerna. Förstärkt demokrati, en tydligare väg mot framtiden och ökad tillit är andra fördelar. Flera talare nämnde i den sammanfattande diskussionen att Glokala Sverige är ett verktyg som säkerställer att olika perspektiv kan föras samman till en helhet. Projektet är också ett kommunikativt stöd, menade en talare.

Till utmaningarna hör att engagera såväl den egna organisationen som invånare, företag och civilsamhället. Finspång har nyligen fått en certifierad FN-skola (länk till FN-skola) vilket blir ett stöd i arbetet med att sprida kunskapen om Agenda 2030 och de globala målen.

Ledarskap, utbildning och engagemang

Avslutningsvis underströks vikten av att det politiska ledarskapet visar att det finns en önskan att arbeta med hållbarhetsfrågorna. Utbildningsinsatser är nästa fas i arbetet i flera regioner liksom samarbete med andra aktörer som exempelvis länsstyrelsen.

– Allt börjar ju med ett engagemang och inte minst samarbete och att skapa nätverk och det är ju också något som jag också hoppas att ni har fått här idag. Ord som jag tar med mig i arbetet med genomförandet av Agenda 2030 från er som pratat här i idag är att det krävs integration, transformation, ledarskap och styrning. Tack till er alla och ert engagemang! Ni är alla ambassadörer för Agenda 2030 och de globala målen och i arbetet med en bättre värld, sa FN-förbundets generalsekreterare Petra Hallebrant när hon summerade dagen.

Mötesplats 2030 markerar också starten för en ny ansökningsperiod till Glokala Sverige. Kommuner och regioner som ännu inte har gått med i projektet har åter möjlighet att ansöka om att delta. Sista dag för ansökan är den 25 november. Läs mer på https://fn.se/aktuellt/pressmeddelanden/nu-kan-kommuner-och-regioner-soka-till-glokala-sverige-igen/.

Läs fler nyheter om Glokala Sverige

Till Glokala Sveriges nyheter >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer