fbpx
Foto: UN Photo/Marco Dormino
3 april, 2019 / Blogg

Dit minröjningen inte nått

“Kriget är inte över så länge minor dödar”. Så skriver Svenska FN-förbundet om projekt Minor, ett globalt arbete för att röja områden där minor fortfarande skördar oskyldiga människors liv. Ett av länderna där minor lämnats kvar efter konflikter är just Georgien, där jag gör min praktik hos georgiska FN-förbundet.

Om jag ska vara helt ärlig så kände jag inte till förekomsten av minor i landet. Det var när jag besökte den japanska ambassadens hemsida och såg ett diagram över deras biståndsarbete i landet som jag började fundera. Hur kom det sig att den största andelen bistånd gick till projekt som förbättrar säkerheten? En snabb googling senare har jag hittat en kartläggning över minsituationen i Georgien.

Minorna i Georgien är rester från mestadels avslutade konflikter och utgör fortsatt fara för lokalbefolkningen i de drabbade områdena. Ett exempel på ett sådant område är The Red Bridge Minefield, ett 7 kilometer långt, ostängslat minfält vid gränsen mot Azerbajdjan. Det faktum att det är ostängslat har resulterat i att 17 personer dödats eller skadats, ofta med svåra men för dem som överlevt.  Minor fortsätter alltså att påverka människors liv även efter krigets slut.

Det ska dock tilläggas att organisationen HALO Trust, med bidrag från bland annat den japanska ambassaden, lyckats att sanera majoriteten av minkontaminerade områden i Georgien. Detta arbete påbörjades kort efter 5-dagarskrigets slut 2008. Redan året efter var regionen Shida Kartli minsanerad och människor som tvingats på flykt på grund av kriget kunde återvända hem och bruka sin jord igen. Lokalbefolkningen hjälptes åt att röja minorna i Shida Kartli. Min handledare Tsiko, som själv kommer från en av de byar där minor förekom, minns hur det var innan minorna röjdes. Hennes lärare var noga med att säga åt alla barn att inte röra vid lösa föremål som de hittade. Senare anställdes Tsikos grannar av HALO Trust för att hjälpa till att sanera minfälten.

Så sent som 2017 sanerades ytterligare ett stort landområde, denna gång en gammal sovjetisk militärbas utanför staden Kutaisi. Idag används området som vattenreservoar för stadens 150 000 invånare.

Sex områden återstår att sanera, varav ett är The Red Bridge Minefield. Det bräckliga säkerhetsläget i just det gränsområdet, där främst byn Kachaghani är påverkad, medför vissa svårigheter för organisationer som HALO Trust att fortsätta sitt arbete. Redbridge Minefield är ett prioriterat område för sanering, men spänningarna mellan de tre gränsländerna gör att det är svårt för HALO Trust att få tillgång till området. Fram till vintern 2018 hade inget avtal för minsanering upprättats.

Det är fantastiskt att höra om hur snabbt efter kriget resurser tilldelats för att påbörja minröjningen.  Nu återstår bara sex mindre områden, med undantag för Redbridge Minefield. Om HALO Trust får tillgång till de minerade områdena återstår att se.  De senaste uppdateringarna vittnar om att organisationen kommer dra tillbaka programmet snarast om inte tillträde ges. Därmed riskerar förhoppningen om ett minfritt Georigen att grusas något och vad som borde vara historiska konflikter kan komma att hållas vid liv i området omkring Kachaghani.

Maria Pettersson
Internationell praktikant i Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

28 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför. FN:s befolkningsfond UNFPA arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och finns

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer