fbpx
Foto: UN Photo/Marco Dormino
3 april, 2019 / Blogg

Dit minröjningen inte nått

“Kriget är inte över så länge minor dödar”. Så skriver Svenska FN-förbundet om projekt Minor, ett globalt arbete för att röja områden där minor fortfarande skördar oskyldiga människors liv. Ett av länderna där minor lämnats kvar efter konflikter är just Georgien, där jag gör min praktik hos georgiska FN-förbundet.

Om jag ska vara helt ärlig så kände jag inte till förekomsten av minor i landet. Det var när jag besökte den japanska ambassadens hemsida och såg ett diagram över deras biståndsarbete i landet som jag började fundera. Hur kom det sig att den största andelen bistånd gick till projekt som förbättrar säkerheten? En snabb googling senare har jag hittat en kartläggning över minsituationen i Georgien.

Minorna i Georgien är rester från mestadels avslutade konflikter och utgör fortsatt fara för lokalbefolkningen i de drabbade områdena. Ett exempel på ett sådant område är The Red Bridge Minefield, ett 7 kilometer långt, ostängslat minfält vid gränsen mot Azerbajdjan. Det faktum att det är ostängslat har resulterat i att 17 personer dödats eller skadats, ofta med svåra men för dem som överlevt.  Minor fortsätter alltså att påverka människors liv även efter krigets slut.

Det ska dock tilläggas att organisationen HALO Trust, med bidrag från bland annat den japanska ambassaden, lyckats att sanera majoriteten av minkontaminerade områden i Georgien. Detta arbete påbörjades kort efter 5-dagarskrigets slut 2008. Redan året efter var regionen Shida Kartli minsanerad och människor som tvingats på flykt på grund av kriget kunde återvända hem och bruka sin jord igen. Lokalbefolkningen hjälptes åt att röja minorna i Shida Kartli. Min handledare Tsiko, som själv kommer från en av de byar där minor förekom, minns hur det var innan minorna röjdes. Hennes lärare var noga med att säga åt alla barn att inte röra vid lösa föremål som de hittade. Senare anställdes Tsikos grannar av HALO Trust för att hjälpa till att sanera minfälten.

Så sent som 2017 sanerades ytterligare ett stort landområde, denna gång en gammal sovjetisk militärbas utanför staden Kutaisi. Idag används området som vattenreservoar för stadens 150 000 invånare.

Sex områden återstår att sanera, varav ett är The Red Bridge Minefield. Det bräckliga säkerhetsläget i just det gränsområdet, där främst byn Kachaghani är påverkad, medför vissa svårigheter för organisationer som HALO Trust att fortsätta sitt arbete. Redbridge Minefield är ett prioriterat område för sanering, men spänningarna mellan de tre gränsländerna gör att det är svårt för HALO Trust att få tillgång till området. Fram till vintern 2018 hade inget avtal för minsanering upprättats.

Det är fantastiskt att höra om hur snabbt efter kriget resurser tilldelats för att påbörja minröjningen.  Nu återstår bara sex mindre områden, med undantag för Redbridge Minefield. Om HALO Trust får tillgång till de minerade områdena återstår att se.  De senaste uppdateringarna vittnar om att organisationen kommer dra tillbaka programmet snarast om inte tillträde ges. Därmed riskerar förhoppningen om ett minfritt Georigen att grusas något och vad som borde vara historiska konflikter kan komma att hållas vid liv i området omkring Kachaghani.

Maria Pettersson
Internationell praktikant i Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer