Osäkra aborter är ett globalt misslyckande, skriver FN-förbundets rådgivare för mänskliga rättigheter, Pearl Mulkerrins. Foto: Tassii/iStock
11 juli, 2022 / Blogg

Att strypa tillgången till abort riskerar kvinnors liv

Idag, den 11 juli, uppmärksammas världsbefolkningsdagen och året då världens befolkning förväntas nå hela 8 miljarder. Mina tankar går spontant till situationen för de som utgör mer än hälften av denna siffra – nämligen kvinnor och flickor.

I juni månad fick aborträtten stor uppmärksamhet i USA när det tidigare fallet Roe v. Wade hävdes i den amerikanska Högsta domstolen och därmed återkallades rätten till abort. Vändningen i amerikansk lagstiftning har åter kastat ljus på denna mänskliga rättighet, vars historia och utveckling har varit krokig.
Idag uppskattar FN:s befolkningsfond UNFPA att hälften av världens graviditeter är oplanerade och att 60 procent slutar i abort. Det handlar om 121 miljoner graviditeter per år, närmare 331 000 nya graviditeter per dag.

Att strypa tillgången till abort förhindrar inte deras förekomst utan gör dem endast farligare. FN konstaterar att osäkra aborter utgör den största dödsorsaken för gravida i dag. Varje år sker 73 miljoner aborter varav 45 procent sker utan medicinsk vård. Siffror så stora att det är svårt att ta in, när man tänker på att det finns ett ansikte och ett människoöde bakom varje siffra.

Detta speglar inget annat än ett allvarligt globalt misslyckande i att säkerställa kvinnors mänskliga rättigheter. Det reflekterar även samhällets bristande prioriteringar och syn på kvinnokroppen vars värde endast anses ligga i barnafödande.

Nästan alla osäkra aborter idag förekommer i låginkomstländer, där även barnäktenskap är vanligare och där kvinnor och flickor ofta har en lägre status i både samhället och i familjen. UNFPA befarar att samhällsvillkor och rättigheter kommer att försämras för kvinnor om abortlagar fortsätter att skärpas.

Varje individ har rätt till att ta informerade beslut om sin egen kropp och hälsa, inklusive rätten att besluta om eller när en vill bli gravid. Abort ingår i den sexuella och reproduktiva hälsan och rättigheter (SRHR) och är en mänsklig rättighet. Det är först när kvinnor, som utgör ungefär hälften av världens befolkning, har autonomi över sina kroppar som vi kan uppnå jämställdhet samt en rättvis och hållbar utveckling i världen.

Utvecklingen i stort går framåt trots motgångarna. Rapporter visar på att abort är helt eller delvis lagligt i nära hälften av 147 FN-medlemsländer. Det innebar att det är lagligt i allt fler länder. Ett steg i rätt riktning.

På denna världsbefolkningsdag, låt oss ta dessa siffror på allvar och förflytta vårt fokus till att säkerställa lika rättigheter och valmöjligheter för alla. På FN-förbundet fortsätter vi vårt samarbete med UNFPA som arbetar för att aborter ska vara säkra och tillgängliga. De erbjuder även mödravård, preventivmedel och sexualundervisning. Vill du läsa mer om UNFPA och vårt projekt för flickors rättigheter kan du klicka här.

Projekt Flicka

Stöd vårt arbete för flickors rättigheter

Ge en gåva >

Senaste nytt

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer

Mössprojekt blev värmande Ukrainahjälp

21 februari, 2025 / Nyheter

Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.

Läs mer

Så reagerar FN på Trumps återkomst

20 februari, 2025 / Nyheter

FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.

Läs mer

Sverige står upp för Ukraina – var med du också!

20 februari, 2025 / Nyheter

Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!

Läs mer

Sanktioner ska riktas mot förbrytare – inte mot domstolar

07 februari, 2025 / Nyheter

Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om

Läs mer