fbpx
Osäkra aborter är ett globalt misslyckande, skriver FN-förbundets rådgivare för mänskliga rättigheter, Pearl Mulkerrins. Foto: Tassii/iStock
11 juli, 2022 / Blogg

Att strypa tillgången till abort riskerar kvinnors liv

Idag, den 11 juli, uppmärksammas världsbefolkningsdagen och året då världens befolkning förväntas nå hela 8 miljarder. Mina tankar går spontant till situationen för de som utgör mer än hälften av denna siffra – nämligen kvinnor och flickor.

I juni månad fick aborträtten stor uppmärksamhet i USA när det tidigare fallet Roe v. Wade hävdes i den amerikanska Högsta domstolen och därmed återkallades rätten till abort. Vändningen i amerikansk lagstiftning har åter kastat ljus på denna mänskliga rättighet, vars historia och utveckling har varit krokig.
Idag uppskattar FN:s befolkningsfond UNFPA att hälften av världens graviditeter är oplanerade och att 60 procent slutar i abort. Det handlar om 121 miljoner graviditeter per år, närmare 331 000 nya graviditeter per dag.

Att strypa tillgången till abort förhindrar inte deras förekomst utan gör dem endast farligare. FN konstaterar att osäkra aborter utgör den största dödsorsaken för gravida i dag. Varje år sker 73 miljoner aborter varav 45 procent sker utan medicinsk vård. Siffror så stora att det är svårt att ta in, när man tänker på att det finns ett ansikte och ett människoöde bakom varje siffra.

Detta speglar inget annat än ett allvarligt globalt misslyckande i att säkerställa kvinnors mänskliga rättigheter. Det reflekterar även samhällets bristande prioriteringar och syn på kvinnokroppen vars värde endast anses ligga i barnafödande.

Nästan alla osäkra aborter idag förekommer i låginkomstländer, där även barnäktenskap är vanligare och där kvinnor och flickor ofta har en lägre status i både samhället och i familjen. UNFPA befarar att samhällsvillkor och rättigheter kommer att försämras för kvinnor om abortlagar fortsätter att skärpas.

Varje individ har rätt till att ta informerade beslut om sin egen kropp och hälsa, inklusive rätten att besluta om eller när en vill bli gravid. Abort ingår i den sexuella och reproduktiva hälsan och rättigheter (SRHR) och är en mänsklig rättighet. Det är först när kvinnor, som utgör ungefär hälften av världens befolkning, har autonomi över sina kroppar som vi kan uppnå jämställdhet samt en rättvis och hållbar utveckling i världen.

Jag finner tröst i utvecklingen i stort går framåt trots motgångarna. Rapporter visar på att abort är helt eller delvis lagligt i nära hälften av 147 FN-medlemsländer. Det innebar att det är lagligt i allt fler länder. Ett steg i rätt riktning.

På denna världsbefolkningsdag, låt oss ta dessa siffror på allvar och förflytta vårt fokus till att säkerställa lika rättigheter och valmöjligheter för alla. På FN-förbundet fortsätter vi vårt samarbete med UNFPA som arbetar för att aborter ska vara säkra och tillgängliga. De erbjuder även mödravård, preventivmedel och sexualundervisning. Vill du läsa mer om UNFPA och vårt projekt för flickors rättigheter kan du klicka här.

Pearl Mulkerrins
Rådgivare för mänskliga rättigheter

Projekt Flicka

Stöd vårt arbete för flickors rättigheter

Ge en gåva >

Senaste nytt

Barns och ungas inflytande måste öka i alla frågor

05 juni, 2023 / Världshorisont

I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.

Läs mer

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer