fbpx
Foto: Sydney Sims/Unsplash
4 mars, 2019 / Ambassadörernas blogg

Våldet mot kvinnor måste få ett slut!

Våldet mot flickor och kvinnor förekommer överallt. Ute på gatan, i skolan, på arbetsplatsen och i hemmet där ingen annan ser. För lite mer än 25 år sedan tog FN:s generalförsamling ett väldigt viktigt beslut i frågan. Beslutet om att anta deklarationen om avskaffandet av våld mot kvinnor.

Jag tror att deklarationen kan vara ett viktigt verktyg i arbetet för att nå de globala målen. Särskilt för att vi ska kunna nå mål 5 som handlar om att uppnå jämställdhet och att alla kvinnor och flickor ska ha rätt att bestämma över sina egna liv. Bland jämställdhetsmålets delmål lyfts bland annat att alla former av våld mot alla kvinnor och flickor ska stoppas. Däribland finns även ett annat viktigt delmål. Målet om att stoppa barnäktenskap. Jag tycker att deklarationen gör att det ställs ett större krav på staters skyldighet att leva upp till att skydda flickor och kvinnor från att utsättas för våld och tvång.

För drygt ett år sedan läste jag en kvällskurs vid Uppsala universitet med fokus på mäns våld mot kvinnor. Mina klasskamrater var studenter från många olika program och fakulteter, vilket tillförde många olika och framförallt viktiga perspektiv i diskussionerna. Det fanns även några som hade arbetat med mäns våld mot kvinnor inom sjukvården och socialtjänsten. Detta lärde mig hur otroligt viktigt det är att olika yrkesgrupper arbetar tillsammans för att förhindra och motverka våldet. Men det är inte bara på lokal nivå som insatserna behövs.

Jag tycker att det är minst lika viktigt att alla FN:s medlemsstater är med och drar sitt strå till stacken för att nå målet om jämställdhet. Tillsammans kan vi sätta stopp för våld mot kvinnor och förhindra att barn gifts bort. Även om barnäktenskap inte behöver innebära att fysiskt våld utövas så tycker jag att själva tvånget in i äktenskapet är en form av våld i sig. Ett psykiskt våld där flickan inte längre får bestämma över sitt liv. Detta måste få ett slut. Alla flickor och kvinnor ska ha rätt att bestämma över sina egna liv och kroppar!

Som ny ambassadör för Svenska FN-förbundet hoppas jag att jag kan vara med och göra skillnad i denna viktiga fråga. Jag är beredd att kämpa och jag vill visa att vi tillsammans kan göra världen till en bättre plats för kvinnor och flickor.

Elin Annerberg
Ambassadör för Svenska FN-förbundet med fokus på de globala målen

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer