fbpx
Florence med sin två år gamla dotter Tricia i byn Maliyela, Malawi. Florence bär på hiv men hennes dotter är frisk och hiv-negativ. Foto: UNICEF Malawi/Chikondi
6 april, 2022 / Världshorisont

Ung, gravid och HIV-positiv: Florence fick ny chans tack vare svenskt bistånd

Florence har burit på hiv-viruset hela sitt liv men hamnade i kris när hon blev gravid som tonåring. Hon var rädd och orolig för hur allt skulle bli både för henne själv och för barnet. Tack vare ett svenskfinansierat FN-program i hennes hemland Malawi fick hon stöd och har i dag en frisk och hiv-negativ 2-åring.

Livet är tufft för unga tjejer i Malawi. Ungefär hälften av dem gifter sig före sin 18-årsdag och omkring en tredjedel blir gravida i åldern 15 till 19 år. Många bär dessutom på hiv-viruset och har mycket begränsad tillgång till information och stöd kring sexuell och reproduktiv hälsa.

Mot den bakgrunden var det ett stort steg i rätt riktning när flera FN-organ i landet, med hjälp av svenska biståndsmedel, fick möjlighet att ansluta sig till ett regionalt program för att stärka sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). I Malawi handlar det bland annat om att öka kunskapen om och tillgången till preventivmedel och om att stödja unga hiv-positiva mödrar.

Awema är mentor åt unga tjejer

Awema Chimenya arbetar på ett hälsocenter i Muloza där hon bland annat håller i samtalsgrupper om SRHR och arbetar mot könsbaserat våld. I dagsläget är hon dock ute i byar större delen av tiden och träffar gravida tonårstjejer och nyblivna mödrar i deras egna hem på grund av pandemin. Hon har varit mentor för unga hiv-positiva mödrar sedan 2019 och en stor del av hennes arbete handlar om att ge psykologiskt stöd och att hjälpa dem så de får kontakt med en hälsocentral i sitt närområde. Att förhindra att flickorna överför hiv till sina barn är en annan viktig målsättning med arbetet.  

– När jag träffar de här unga gravida tjejerna är de flesta deprimerade och ser inget hopp inför framtiden. Då berättar jag för dem att jag har varit i exakt samma situation men att jag fick stöd och därför kunde föda ett friskt och hiv-negativt barn. Då får de nytt hopp, säger Awema.

Tjejerna som hon träffar har alltid väldigt många frågor och funderingar, fortsätter Awema.

– Jag vill att de här unga, hiv-positiva mammorna ska kunna leva sina liv fullt ut och få friska barn. De flesta av dem tänker att det inte är någon idé att de går klart skolan eftersom de ändå kommer att dö på grund av hiv och att deras barn också kommer att bli sjuka. Men när de hör min historia blir de inspirerade att planera för framtiden, berättar hon.

Orolig för framtiden

En av de unga mammor som Awema stödjer är 18 år gamla Florence. Hon var gravid i femte månaden när hon fick kontakt med hälsocentret i Muloza.

– Jag hade ångest och kunde inte sova. Jag visste inte vad jag skulle ta mig till och var så orolig för min egen och mitt barns framtid. Jag trodde att min hälsa skulle försämras efter födseln och att mitt barn skulle födas med hiv, säger hon.

– Jag hade fått antiviral medicin men slarvade med att ta den. Men när jag hade träffat centrets mentorer ett par gånger, och även pratat med andra hiv-positiva gravida tonårstjejer, ändrade jag mig och började ta medicinen varje dag. Nu är min dotter två år gammal och fortfarande hiv-negativ. Informationen som jag fick från mentorerna räddade både mitt och mitt barns liv, fortsätter hon.

Florence går nu andra året på en gymnasieskola i Muloza. Tack vare kontakterna med hälsocentret har hon i dag helt andra kunskaper om sexuell och reproduktiv hälsa och betydelsen av att använda preventivmedel, något som kommer att vara till stor hjälp för henne i framtiden.

– Min dröm är att fortsätta utbilda mig och själv bli gymnasielärare. Och så hoppas jag att min dotter växer upp till en bra och ansvarstagande person i sitt samhälle, säger Florence.

Fakta om projektet 2gether 4 SRHR

Projektet i Malawi ingår i det svenskfinansierade regionala programmet 2gether 4 SRHR (ungefär ”tillsammans för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter”). Det omfattar tio länder i södra och östra Afrika och är ett samarbete mellan FN:s befolkningsfond UNFPA, FN:s barnfond Unicef, världshälsoorganisationen WHO, FN:s organ mot aids (UNAIDS), statliga myndigheter och civilsamhällesorganisationer. Syftet är att stärka människors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter med tonårsflickor, ungdomar och HBTQI-personer som prioriterade grupper.

————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 1/22).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer