Florence med sin två år gamla dotter Tricia i byn Maliyela, Malawi. Florence bär på hiv men hennes dotter är frisk och hiv-negativ. Foto: UNICEF Malawi/Chikondi
6 april, 2022 / Världshorisont

Ung, gravid och HIV-positiv: Florence fick ny chans tack vare svenskt bistånd

Florence har burit på hiv-viruset hela sitt liv men hamnade i kris när hon blev gravid som tonåring. Hon var rädd och orolig för hur allt skulle bli både för henne själv och för barnet. Tack vare ett svenskfinansierat FN-program i hennes hemland Malawi fick hon stöd och har i dag en frisk och hiv-negativ 2-åring.

Livet är tufft för unga tjejer i Malawi. Ungefär hälften av dem gifter sig före sin 18-årsdag och omkring en tredjedel blir gravida i åldern 15 till 19 år. Många bär dessutom på hiv-viruset och har mycket begränsad tillgång till information och stöd kring sexuell och reproduktiv hälsa.

Mot den bakgrunden var det ett stort steg i rätt riktning när flera FN-organ i landet, med hjälp av svenska biståndsmedel, fick möjlighet att ansluta sig till ett regionalt program för att stärka sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). I Malawi handlar det bland annat om att öka kunskapen om och tillgången till preventivmedel och om att stödja unga hiv-positiva mödrar.

Awema är mentor åt unga tjejer

Awema Chimenya arbetar på ett hälsocenter i Muloza där hon bland annat håller i samtalsgrupper om SRHR och arbetar mot könsbaserat våld. I dagsläget är hon dock ute i byar större delen av tiden och träffar gravida tonårstjejer och nyblivna mödrar i deras egna hem på grund av pandemin. Hon har varit mentor för unga hiv-positiva mödrar sedan 2019 och en stor del av hennes arbete handlar om att ge psykologiskt stöd och att hjälpa dem så de får kontakt med en hälsocentral i sitt närområde. Att förhindra att flickorna överför hiv till sina barn är en annan viktig målsättning med arbetet.  

– När jag träffar de här unga gravida tjejerna är de flesta deprimerade och ser inget hopp inför framtiden. Då berättar jag för dem att jag har varit i exakt samma situation men att jag fick stöd och därför kunde föda ett friskt och hiv-negativt barn. Då får de nytt hopp, säger Awema.

Tjejerna som hon träffar har alltid väldigt många frågor och funderingar, fortsätter Awema.

– Jag vill att de här unga, hiv-positiva mammorna ska kunna leva sina liv fullt ut och få friska barn. De flesta av dem tänker att det inte är någon idé att de går klart skolan eftersom de ändå kommer att dö på grund av hiv och att deras barn också kommer att bli sjuka. Men när de hör min historia blir de inspirerade att planera för framtiden, berättar hon.

Orolig för framtiden

En av de unga mammor som Awema stödjer är 18 år gamla Florence. Hon var gravid i femte månaden när hon fick kontakt med hälsocentret i Muloza.

– Jag hade ångest och kunde inte sova. Jag visste inte vad jag skulle ta mig till och var så orolig för min egen och mitt barns framtid. Jag trodde att min hälsa skulle försämras efter födseln och att mitt barn skulle födas med hiv, säger hon.

– Jag hade fått antiviral medicin men slarvade med att ta den. Men när jag hade träffat centrets mentorer ett par gånger, och även pratat med andra hiv-positiva gravida tonårstjejer, ändrade jag mig och började ta medicinen varje dag. Nu är min dotter två år gammal och fortfarande hiv-negativ. Informationen som jag fick från mentorerna räddade både mitt och mitt barns liv, fortsätter hon.

Florence går nu andra året på en gymnasieskola i Muloza. Tack vare kontakterna med hälsocentret har hon i dag helt andra kunskaper om sexuell och reproduktiv hälsa och betydelsen av att använda preventivmedel, något som kommer att vara till stor hjälp för henne i framtiden.

– Min dröm är att fortsätta utbilda mig och själv bli gymnasielärare. Och så hoppas jag att min dotter växer upp till en bra och ansvarstagande person i sitt samhälle, säger Florence.

Fakta om projektet 2gether 4 SRHR

Projektet i Malawi ingår i det svenskfinansierade regionala programmet 2gether 4 SRHR (ungefär ”tillsammans för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter”). Det omfattar tio länder i södra och östra Afrika och är ett samarbete mellan FN:s befolkningsfond UNFPA, FN:s barnfond Unicef, världshälsoorganisationen WHO, FN:s organ mot aids (UNAIDS), statliga myndigheter och civilsamhällesorganisationer. Syftet är att stärka människors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter med tonårsflickor, ungdomar och HBTQI-personer som prioriterade grupper.

————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 1/22).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-mötet Stockholm +50 ska ge ny fart åt klimat- och miljöarbetet

19 maj, 2022 / Världshorisont

I början av juni samlas världssamfundet i Stockholm för att diskutera klimat och miljö under FN-konferensen Stockholm +50. Svenska FN-förbundet har laddat hela våren inför konferensen och arrangerar precis som

Läs mer

Klimatkonferens för unga: Ungas röster lyfts inför Stockholm +50

17 maj, 2022 / Världshorisont


Den 6-8 maj arrangerades en klimatkonferens för unga på Kärsögården i Stockholm. Där samlades ett hundratal ungdomar för att lyssna på föreläsningar, umgås, delta i workshops och hålla FN-rollspel.

Läs mer

Kräv Nato på besked om kärnvapnen!

13 maj, 2022 / Debattartiklar

Som FN-medlem och nedrustningsförespråkare måste Sverige säkerställa rätten att ha en kritisk syn på kärnvapen. Det är en rätt som måste gälla oavsett om Sverige går med i Nato eller inte, skriver Annelie Börjesson i Sydsvenska Dagbladet.  

Läs mer

Stoppa Putins krig mot Ukraina!

09 maj, 2022 / Blogg

Jag har aldrig gillat kärnvapen. I synnerhet har jag inte gillat de ryska. Det kan säkert vara en konsekvens av barndomsminnet av att på hösten 1981 vakna upp till insikten

Läs mer

Så slår biståndsnedskärningarna

29 april, 2022 / Nyheter

Färre insatser för demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och ungas inflytande – och i värsta fall ännu fler flyktingkatastrofer. FN-förbundets samarbeten med systerförbund i andra länder och många andra projekt hotas om planerna på nedskärningar i biståndet blir verklighet.

Läs mer

Nytt FN-beslut ska försvåra användningen av vetot

27 april, 2022 / Nyheter

Enligt en ny FN-resolution ska generalförsamlingen hädanefter sammankallas senast tio dagar efter att ett veto har lagts i säkerhetsrådet. Beslutet följer på Rysslands veto efter landets invasion av Ukraina.

Läs mer

Rundabordssamtal i Polen – demokrati, mänskliga rättigheter och Ukraina 

26 april, 2022 / Blogg

För en liten tid sedan besökte jag det polska FN-förbundet som har sitt säte i Warszawa. I det måldokument som vår kongress antog 2022 står att en del i vårt

Läs mer

Moder Jords dag 22 april

22 april, 2022 / Nyheter

Den 22 april firas Moder Jords dag. Naturen lider. Haven fylls med plast, extremväder blir allt vanligare och allt fler arter hotas av utrotning. Klimatkrisen, förlusten av biologisk mångfald och avfallsproblemen är tre kriser som behöver lösas.

Läs mer

Biståndsnedskärningar drabbar världens fattiga

20 april, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundet kritiserar regeringens vårändringsbudget med aviserad neddragning av biståndsbudgeten med nästan tio miljarder kronor, för att finansiera flyktingmottagande. 

Läs mer