fbpx
Florence med sin två år gamla dotter Tricia i byn Maliyela, Malawi. Florence bär på hiv men hennes dotter är frisk och hiv-negativ. Foto: UNICEF Malawi/Chikondi
6 april, 2022 / Världshorisont

Ung, gravid och HIV-positiv: Florence fick ny chans tack vare svenskt bistånd

Florence har burit på hiv-viruset hela sitt liv men hamnade i kris när hon blev gravid som tonåring. Hon var rädd och orolig för hur allt skulle bli både för henne själv och för barnet. Tack vare ett svenskfinansierat FN-program i hennes hemland Malawi fick hon stöd och har i dag en frisk och hiv-negativ 2-åring.

Livet är tufft för unga tjejer i Malawi. Ungefär hälften av dem gifter sig före sin 18-årsdag och omkring en tredjedel blir gravida i åldern 15 till 19 år. Många bär dessutom på hiv-viruset och har mycket begränsad tillgång till information och stöd kring sexuell och reproduktiv hälsa.

Mot den bakgrunden var det ett stort steg i rätt riktning när flera FN-organ i landet, med hjälp av svenska biståndsmedel, fick möjlighet att ansluta sig till ett regionalt program för att stärka sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). I Malawi handlar det bland annat om att öka kunskapen om och tillgången till preventivmedel och om att stödja unga hiv-positiva mödrar.

Awema är mentor åt unga tjejer

Awema Chimenya arbetar på ett hälsocenter i Muloza där hon bland annat håller i samtalsgrupper om SRHR och arbetar mot könsbaserat våld. I dagsläget är hon dock ute i byar större delen av tiden och träffar gravida tonårstjejer och nyblivna mödrar i deras egna hem på grund av pandemin. Hon har varit mentor för unga hiv-positiva mödrar sedan 2019 och en stor del av hennes arbete handlar om att ge psykologiskt stöd och att hjälpa dem så de får kontakt med en hälsocentral i sitt närområde. Att förhindra att flickorna överför hiv till sina barn är en annan viktig målsättning med arbetet.  

– När jag träffar de här unga gravida tjejerna är de flesta deprimerade och ser inget hopp inför framtiden. Då berättar jag för dem att jag har varit i exakt samma situation men att jag fick stöd och därför kunde föda ett friskt och hiv-negativt barn. Då får de nytt hopp, säger Awema.

Tjejerna som hon träffar har alltid väldigt många frågor och funderingar, fortsätter Awema.

– Jag vill att de här unga, hiv-positiva mammorna ska kunna leva sina liv fullt ut och få friska barn. De flesta av dem tänker att det inte är någon idé att de går klart skolan eftersom de ändå kommer att dö på grund av hiv och att deras barn också kommer att bli sjuka. Men när de hör min historia blir de inspirerade att planera för framtiden, berättar hon.

Orolig för framtiden

En av de unga mammor som Awema stödjer är 18 år gamla Florence. Hon var gravid i femte månaden när hon fick kontakt med hälsocentret i Muloza.

– Jag hade ångest och kunde inte sova. Jag visste inte vad jag skulle ta mig till och var så orolig för min egen och mitt barns framtid. Jag trodde att min hälsa skulle försämras efter födseln och att mitt barn skulle födas med hiv, säger hon.

– Jag hade fått antiviral medicin men slarvade med att ta den. Men när jag hade träffat centrets mentorer ett par gånger, och även pratat med andra hiv-positiva gravida tonårstjejer, ändrade jag mig och började ta medicinen varje dag. Nu är min dotter två år gammal och fortfarande hiv-negativ. Informationen som jag fick från mentorerna räddade både mitt och mitt barns liv, fortsätter hon.

Florence går nu andra året på en gymnasieskola i Muloza. Tack vare kontakterna med hälsocentret har hon i dag helt andra kunskaper om sexuell och reproduktiv hälsa och betydelsen av att använda preventivmedel, något som kommer att vara till stor hjälp för henne i framtiden.

– Min dröm är att fortsätta utbilda mig och själv bli gymnasielärare. Och så hoppas jag att min dotter växer upp till en bra och ansvarstagande person i sitt samhälle, säger Florence.

Fakta om projektet 2gether 4 SRHR

Projektet i Malawi ingår i det svenskfinansierade regionala programmet 2gether 4 SRHR (ungefär ”tillsammans för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter”). Det omfattar tio länder i södra och östra Afrika och är ett samarbete mellan FN:s befolkningsfond UNFPA, FN:s barnfond Unicef, världshälsoorganisationen WHO, FN:s organ mot aids (UNAIDS), statliga myndigheter och civilsamhällesorganisationer. Syftet är att stärka människors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter med tonårsflickor, ungdomar och HBTQI-personer som prioriterade grupper.

————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 1/22).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

De globala målen är vår kompass

19 september, 2023 / Blogg

Vi måste agera mer och vi måste agera fortare, skriver Annelie Börjesson inför FN:s högnivåvecka som startar i New York. Nu startar FN:s generalförsamling och samtidigt hålls flera toppmöten i

Läs mer

Två FN-vänner om FN-hösten 2023 

19 september, 2023 / Världshorisont

Vilka utmaningar står FN inför efter coronapandemin och med pågående krig och klimatkris i världen? Vilken roll kan och bör Sverige spela? Vi ställde några frågor till Olof Skoog, EU:s

Läs mer

Halvtid för Agenda 2030: ”Omställning till hållbar utveckling är möjligt – och oundvikligt” 

15 september, 2023 / Världshorisont

I år har halva tiden gått för genomförandet av Agenda 2030 och de 17 globala målen för hållbar utveckling. Den 18-19 september samlas världens länder vid ett FN-toppmöte om de

Läs mer

Sveriges Agenda 2030-samordnare: “Politiskt ledarskap saknas för den omställning som krävs” 

12 september, 2023 / Världshorisont

Forskningen pekar på att vårt samhälle måste transformeras men inga ledande svenska politiker har hittills visat det politiska mod som krävs för en så genomgripande förändring. Det säger Gabriel Wikström,

Läs mer

Fredsdagen: FN-förbund samlade till fredsklocka

12 september, 2023 / Nyheter

Sextiofem FN-förbund i hela världen la grunden för den japanska fredsklockan i FN-högkvarteret. FN-chefen António Guterres ringer i klockan den 13 september för att uppmärksamma internationella fredsdagen. Den japanska fredsklockan

Läs mer

Skriv under för hållbar utveckling!

08 september, 2023 / Nyheter

De globala målen är världens enda plan för framtiden – och den enda vägen ut ur vår tids kriser. Var med och skriv under vårt upprop för hållbar utveckling! Globala

Läs mer

Tanzanias FN-förbund mobiliserar för att möta klimatkrisen 

08 september, 2023 / Världshorisont

I Tanzania i Östafrika har klimatförändringar stor påverkan på vardagen. Landets FN-förbund jobbar med en bred palett av aktiviteter för att minska utsattheten hos sårbara samhällen.  Tanzania drabbas redan av

Läs mer

Nytt FN-år med fokus på hållbarhet och samarbete

07 september, 2023 / Nyheter

I samband med generalförsamlingens öppnande hålls toppmöten om bland annat hållbarhet, klimatet, kärnvapen och FN:s framtid. Vi listar mötena som ingen bör missa! Det nya FN-året inleds när generalförsamlingens 78:e

Läs mer

Sverige bör delta i FN-manifestation mot kärnvapen

03 september, 2023 / Debattartiklar

FN-mötet om kärnvapen den 26 september är ett tillfälle för Sveriges regering att ställa sig bakom kravet på totalt avskaffande, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer