fbpx
Olof Skoog, Årets FN-vän 2019. Priset delades ut under årets FN-seminarium i Stockholms konserthus. Foto: Svenska FN-förbundet
14 november, 2019 / Världshorisont

Tuffa tider gör FN ännu viktigare

– När länder lämnar internationella avtal blir FN-samarbetet ännu viktigare, säger Årets FN-vän och Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog till tidningen Världshorisont.

Diplomaten och FN-ambassadören Olof Skoog tilldelades i oktober utmärkelsen Årets FN-vän 2019. Han prisas för sitt sätt att leda arbetet under Sveriges tid i FN:s säkerhetsråd 2017-2018 och för sitt sätt att representera Sverige i FN och informera om FN i Sverige. Olof Skoog har en lång karriär som diplomat bakom sig och har bland annat varit utlandsstationerad på Kuba, i Österrike, i Belgien och i Indonesien.

När Svenska FN-förbundets medlemstidning Världshorisont träffar Olof Skoog dagen före prisutdelningen har det gått tio månader sedan Sverige satt med i säkerhetsrådet. Olof Skoog säger att hans team gjorde allt de kunde, under ganska svåra omständigheter, för att göra skillnad i rådet.

–  Jag möts ofta av kollegor och människor i New York från alla världens länder som ger oss ett väldigt högt betyg för vår tid i säkerhetsrådet, där vi visade integritet, handlingskraft och ambition. Kvinno-, freds- och säkerhetsfrågorna fick t ex en rejäl positiv skjuts under vår mandatperiod, som jag tror är svår att backa på, säger Olof Skoog.

Den viktigaste svenska prioriteringen inför mandatperioden var att få säkerhetsrådet att agera, att fatta meningsfulla beslut, berättar Olof Skoog:

–   Vi gick in med inställningen att vi inte skulle ge oss, att vi inte skulle acceptera de låsningar som ibland uppstår. Det är värt att kämpa för att säkerhetsrådet ska ta sitt ansvar. Många människor ser FN genom linsen säkerhetsrådet: om rådet gör bort sig på grund av ett veto eller av andra skäl anses FN tappa trovärdighet. Om vi ska stärka bilden av FN är det av oerhörd vikt att länderna som sitter i rådet gör sitt allra yttersta för att ta sitt ansvar.

Sverige har på nära håll sett hur vetot försvårar arbetet, berättar Olof Skoog vidare.

– Det är viktigt att arbeta vidare med att på olika sätt begränsa vetorätten. Ett totalt avskaffande är inte realistiskt.

Vi menar att det ska kosta mer att använda sitt veto, framför allt om ett ensamt land går emot den breda majoriteten i säkerhetsrådet och bromsar ett beslut. Då ska man få infinna sig dagen efter i FN:s generalförsamling och motivera sitt beslut. Vi har slagit ihop oss med några andra länder i New York just för att se hur vi ska kunna gå vidare med ett sådant förslag, berättar han.

Vi har ett problematiskt världsläge idag där vissa ledare på ett mycket högljutt sätt ifrågasätter det internationella samarbetet, fortsätter han.

– En del ledare anför att det är patriotism som gäller och inte globalism. Jag menar att det inte behöver vara en motsägelse, att man kan stå för både och. När avtal lämnas i det internationella samarbetet skapas en väldig oro. Det är just i de här tiderna som FN blir ännu viktigare. FN är en unik global plattform för att skapa lite ordning i det som många upplever som en rätt kaotisk omvärld.

– Samtidigt pågår glädjande nog en motreaktion. Vid generaldebatten i september använde många andra ledare sina minuter i talarstolen till att tala om betydelsen av FN och det multilaterala samarbetet.

Olof Skoog menar att FN-förbundet har en viktig roll att spela när det gäller Sveriges FN-politik, särskilt när man vet att frågorna som tas upp bygger på en stark folklig förankring:

– Det är jätteviktigt. Sverige är en betydande aktör i FN, vi har en stark tradition av att bidra med både personal och ekonomiska resurser, som vi gör med fredsbevarande trupp i Mali just nu, till exempel. Det är angeläget att det finns en folklig förankring för den investeringen.

Olof Skoog säger att han känner sig jätteglad och hedrad över priset som Årets FN-vän. Han brinner för FN-frågorna och vill gärna prata med andra om dem. Därför tackar han oftast ja till frågan om att delta på möten och i andra FN-sammanhang i Sverige, om inte på plats så via videolänk. Och när media ringer brukar han oftast ställa upp.

– Det här jobbet är ett fantastiskt privilegium men det är också ett jobb som alla andra. Vi gör det bästa vi kan, ibland under svåra omständigheter. Det är viktigt att svenska folket förstår vad vi ägnar oss åt. Det är skattebetalarna som står för vår verksamhet och det är jätteviktigt att de vet vilka vi är och vad vi gör å deras vägnar. 

————

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 4 2019).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Dela vår dröm

Bli medlem och bidra till att vi når de globala målen till 2030.

Bli medlem idag! >

Senaste nytt

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer

Sveriges utrikesminister talar på FN-dagen

17 oktober, 2024 / Nyheter

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!

Läs mer

Klimaträttvisa måste inkludera människor

14 oktober, 2024 / Världshorisont

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer