fbpx
Olof Skoog, Årets FN-vän 2019. Priset delades ut under årets FN-seminarium i Stockholms konserthus. Foto: Svenska FN-förbundet
14 november, 2019 / Världshorisont

Tuffa tider gör FN ännu viktigare

– När länder lämnar internationella avtal blir FN-samarbetet ännu viktigare, säger Årets FN-vän och Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog till tidningen Världshorisont.

Diplomaten och FN-ambassadören Olof Skoog tilldelades i oktober utmärkelsen Årets FN-vän 2019. Han prisas för sitt sätt att leda arbetet under Sveriges tid i FN:s säkerhetsråd 2017-2018 och för sitt sätt att representera Sverige i FN och informera om FN i Sverige. Olof Skoog har en lång karriär som diplomat bakom sig och har bland annat varit utlandsstationerad på Kuba, i Österrike, i Belgien och i Indonesien.

När Svenska FN-förbundets medlemstidning Världshorisont träffar Olof Skoog dagen före prisutdelningen har det gått tio månader sedan Sverige satt med i säkerhetsrådet. Olof Skoog säger att hans team gjorde allt de kunde, under ganska svåra omständigheter, för att göra skillnad i rådet.

–  Jag möts ofta av kollegor och människor i New York från alla världens länder som ger oss ett väldigt högt betyg för vår tid i säkerhetsrådet, där vi visade integritet, handlingskraft och ambition. Kvinno-, freds- och säkerhetsfrågorna fick t ex en rejäl positiv skjuts under vår mandatperiod, som jag tror är svår att backa på, säger Olof Skoog.

Den viktigaste svenska prioriteringen inför mandatperioden var att få säkerhetsrådet att agera, att fatta meningsfulla beslut, berättar Olof Skoog:

–   Vi gick in med inställningen att vi inte skulle ge oss, att vi inte skulle acceptera de låsningar som ibland uppstår. Det är värt att kämpa för att säkerhetsrådet ska ta sitt ansvar. Många människor ser FN genom linsen säkerhetsrådet: om rådet gör bort sig på grund av ett veto eller av andra skäl anses FN tappa trovärdighet. Om vi ska stärka bilden av FN är det av oerhörd vikt att länderna som sitter i rådet gör sitt allra yttersta för att ta sitt ansvar.

Sverige har på nära håll sett hur vetot försvårar arbetet, berättar Olof Skoog vidare.

– Det är viktigt att arbeta vidare med att på olika sätt begränsa vetorätten. Ett totalt avskaffande är inte realistiskt.

Vi menar att det ska kosta mer att använda sitt veto, framför allt om ett ensamt land går emot den breda majoriteten i säkerhetsrådet och bromsar ett beslut. Då ska man få infinna sig dagen efter i FN:s generalförsamling och motivera sitt beslut. Vi har slagit ihop oss med några andra länder i New York just för att se hur vi ska kunna gå vidare med ett sådant förslag, berättar han.

Vi har ett problematiskt världsläge idag där vissa ledare på ett mycket högljutt sätt ifrågasätter det internationella samarbetet, fortsätter han.

– En del ledare anför att det är patriotism som gäller och inte globalism. Jag menar att det inte behöver vara en motsägelse, att man kan stå för både och. När avtal lämnas i det internationella samarbetet skapas en väldig oro. Det är just i de här tiderna som FN blir ännu viktigare. FN är en unik global plattform för att skapa lite ordning i det som många upplever som en rätt kaotisk omvärld.

– Samtidigt pågår glädjande nog en motreaktion. Vid generaldebatten i september använde många andra ledare sina minuter i talarstolen till att tala om betydelsen av FN och det multilaterala samarbetet.

Olof Skoog menar att FN-förbundet har en viktig roll att spela när det gäller Sveriges FN-politik, särskilt när man vet att frågorna som tas upp bygger på en stark folklig förankring:

– Det är jätteviktigt. Sverige är en betydande aktör i FN, vi har en stark tradition av att bidra med både personal och ekonomiska resurser, som vi gör med fredsbevarande trupp i Mali just nu, till exempel. Det är angeläget att det finns en folklig förankring för den investeringen.

Olof Skoog säger att han känner sig jätteglad och hedrad över priset som Årets FN-vän. Han brinner för FN-frågorna och vill gärna prata med andra om dem. Därför tackar han oftast ja till frågan om att delta på möten och i andra FN-sammanhang i Sverige, om inte på plats så via videolänk. Och när media ringer brukar han oftast ställa upp.

– Det här jobbet är ett fantastiskt privilegium men det är också ett jobb som alla andra. Vi gör det bästa vi kan, ibland under svåra omständigheter. Det är viktigt att svenska folket förstår vad vi ägnar oss åt. Det är skattebetalarna som står för vår verksamhet och det är jätteviktigt att de vet vilka vi är och vad vi gör å deras vägnar. 

————

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 4 2019).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Dela vår dröm

Bli medlem och bidra till att vi når de globala målen till 2030.

Bli medlem idag! >

Senaste nytt

Så arbetar FN i Ukraina

27 mars, 2023 / Nyheter

Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet. 

Läs mer

Civilsamhället viktig röst i FN:s rättighetsarbete

21 mars, 2023 / Nyheter

Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Analys: Global kamp för mänskliga rättigheter – vad kan FN göra?

17 mars, 2023 / Världshorisont

Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.

Läs mer

FN behövs för att säkerställa kvinnors och flickors rättigheter

08 mars, 2023 / Nyheter

Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.

Läs mer

Auktoritära krafter hotar flickor och kvinnors rättigheter

07 mars, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar

Läs mer

Kvinnodagen 2023: Pandemi och konflikt bakom sämre kvinnohälsa

06 mars, 2023 / Nyheter

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

06 mars, 2023 / Nyheter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som

Läs mer

Internationell överenskommelse om haven i hamn

06 mars, 2023 / Nyheter

På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen

Läs mer

Allt fler restriktioner för flickor och kvinnor i Afghanistan

03 mars, 2023 / Världshorisont

Afghanistan kallas ofta världens farligaste land för kvinnor. Nyligen införde talibanstyret nya restriktioner som ytterligare begränsar kvinnors och flickors fri- och rättigheter. Oron och osäkerheten inför framtiden är stor.

Läs mer