fbpx
Från vänster: Amanda Van den Tempel Almaas, Kawthar Karout och Caroline Slotte
24 september, 2020 / Världshorisont

Tio år kvar till 2030 – dags att växla upp!

Med ett årtionde kvar tills de globala målen ska uppnås är det hög tid att agera. I samband med Agenda 2030:s födelsedag den 25 september drar Svenska FN-förbundet igång kampanjen #intebarasnack. Syftet är att få fler att engagera sig i de globala målen, ta egna initiativ och starta upp lokala projekt med ett globalt tänk.

Alla kan inte göra allt men tillsammans kan vi åstadkomma mycket. Så lyder grundtanken för kampanjen #intebarasnack, där medlemmar i FN-rörelsen uppmanas att mobilisera sig och gå från tanke till handling.

– Det vi gör lokalt har en global påverkan. Med hjälp av den här satsningen vill vi engagera hela rörelsen, förklarar Gabriella Sandberg som ansvarar för kampanjen.

Du som har en idé om ett projekt som på lokal nivå kan driva samhället mot en hållbarare framtid kan registrera ditt förslag på FN-förbundets hemsida så fort kampanjen dragit igång. Några exempel på sådana projekt kan vara att arrangera en skräpplockardag, hjälpa nyanlända barn med svenskan, ha en workshop där man skapar miljövänliga rengöringsprodukter eller starta upp en Youtube-kanal med information om hållbar turism.

Utbildade coacher hjälper deltagarna

För att hjälpa folk på traven har FN-förbundet rekryterat och utbildat lokala coacher runt om i landet, vars roll är att vägleda de medverkande under projektens gång. Deltagarna börjar med att bilda projektgrupper som kan starta upp lokala insatser med tydlig koppling till något av de 17 globala målen i Agenda 2030.

I processen får deltagarna också hjälp av coacherna med att till exempel avgränsa projekten, kommunicera och samarbeta med andra aktörer, hitta sponsring och dokumentera resultaten. Grupperna kan dela och uppmärksamma sina projekt via digitala kanaler för att inspirera andra till att kavla upp ärmarna.

Under covid-pandemin har många delar av det globala utvecklingsarbetet stannat av, samtidigt som agendan är viktigare än någonsin. Alla projekt måste vara anpassade för att undvika smittspridning. Det innebär bland annat att de flesta möten bör vara digitala och att projektgrupperna ska begränsas till max fem deltagare.

– Nu hoppas vi på att årtiondet vi har framför oss verkligen blir ett decennium för handling, säger Gabriella.

Har du en idé om hur du kan förbättra din omgivning? Kanske brinner du lite extra för ett av de globala målen i Agenda 2030? Håll ögonen öppna inför kampanjstarten!

————

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 2 2020).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer