fbpx
Från vänster: Amanda Van den Tempel Almaas, Kawthar Karout och Caroline Slotte
24 september, 2020 / Världshorisont

Tio år kvar till 2030 – dags att växla upp!

Med ett årtionde kvar tills de globala målen ska uppnås är det hög tid att agera. I samband med Agenda 2030:s födelsedag den 25 september drar Svenska FN-förbundet igång kampanjen #intebarasnack. Syftet är att få fler att engagera sig i de globala målen, ta egna initiativ och starta upp lokala projekt med ett globalt tänk.

Alla kan inte göra allt men tillsammans kan vi åstadkomma mycket. Så lyder grundtanken för kampanjen #intebarasnack, där medlemmar i FN-rörelsen uppmanas att mobilisera sig och gå från tanke till handling.

– Det vi gör lokalt har en global påverkan. Med hjälp av den här satsningen vill vi engagera hela rörelsen, förklarar Gabriella Sandberg som ansvarar för kampanjen.

Du som har en idé om ett projekt som på lokal nivå kan driva samhället mot en hållbarare framtid kan registrera ditt förslag på FN-förbundets hemsida så fort kampanjen dragit igång. Några exempel på sådana projekt kan vara att arrangera en skräpplockardag, hjälpa nyanlända barn med svenskan, ha en workshop där man skapar miljövänliga rengöringsprodukter eller starta upp en Youtube-kanal med information om hållbar turism.

Utbildade coacher hjälper deltagarna

För att hjälpa folk på traven har FN-förbundet rekryterat och utbildat lokala coacher runt om i landet, vars roll är att vägleda de medverkande under projektens gång. Deltagarna börjar med att bilda projektgrupper som kan starta upp lokala insatser med tydlig koppling till något av de 17 globala målen i Agenda 2030.

I processen får deltagarna också hjälp av coacherna med att till exempel avgränsa projekten, kommunicera och samarbeta med andra aktörer, hitta sponsring och dokumentera resultaten. Grupperna kan dela och uppmärksamma sina projekt via digitala kanaler för att inspirera andra till att kavla upp ärmarna.

Under covid-pandemin har många delar av det globala utvecklingsarbetet stannat av, samtidigt som agendan är viktigare än någonsin. Alla projekt måste vara anpassade för att undvika smittspridning. Det innebär bland annat att de flesta möten bör vara digitala och att projektgrupperna ska begränsas till max fem deltagare.

– Nu hoppas vi på att årtiondet vi har framför oss verkligen blir ett decennium för handling, säger Gabriella.

Har du en idé om hur du kan förbättra din omgivning? Kanske brinner du lite extra för ett av de globala målen i Agenda 2030? Håll ögonen öppna inför kampanjstarten!

————

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 2 2020).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer