fbpx
Koll & kommentar
Stina Lindqvist, Hardy Brink, Mats Bäckman, Isabella Bexell, Suana Mujkic och Omar Tabsho.
28 oktober, 2020 / Världshorisont

Starka tillsammans i Tierp

Samarbete är en viktig grundsten för att lösa globala problem. Världshorisont har besökt Tierp, där Högbergsskolans FN-elevförening och den lokala FN-föreningen ofta arbetar tillsammans för att sprida FN:s värderingar hos såväl skolelever som kommunmedborgare.

Tierpbon Mats Bäckman är ordförande i den lokala FN-föreningen sedan flera år tillbaka. FN:s arbete och värdegrund ligger honom varmt om hjärtat och med tanke på hans jobb som lärare var det ett naturligt steg att 2017 ansöka om att göra Högbergsskolan till en certifierad FN-skola.

– FN representerar universella mänskliga värden. Det är bra att kunna förankra skolans värdegrund i FN:s allmänna tankar, säger Mats Bäckman.

– Det var en av anledningarna till att vi ansökte om att certifiera oss, just för att det skulle genomsyra skolans verksamhetsplan och rutiner, fyller kollegan Isabella Bexell i.

”Det är vi som ger politiker deras uppdrag”

När Högbergsskolan väl hade godkänts var det dags för en elevförening att ta form. Först på ordförandeposten var Stina Lindqvist, som då gick i tvåan.

– Jag och två andra elever åkte på kickoff på FN-förbundet. Då visste vi nästan ingenting om elevföreningar, men det var väldigt kul att höra när andra elever berättade om sitt arbete. När vi kom hem kände vi att ”nu kör vi”, minns hon.

Stina tog studenten förra sommaren, men arbetet med FN-frågor är ett fortsatt starkt intresse och eftersom skolans elevförening har haft ett nära samarbete med den lokala FN-föreningen blev det naturligt för henne att fortsätta engagemanget där.

Numera är det Hardy Brink som är ordförande i elevföreningen. Han brinner för att göra skillnad i samhället och menar att det är någonting alla bör sträva efter.

– Det är vi, medborgare och väljare, som ger politikerna deras uppdrag. Därför är vi på sätt och vis deras chefer. Men vi kan ju inte stanna vid att rösta i valet, sedan gnälla i fyra år, och därefter rösta igen. Vi måste hela tiden pusha för den utveckling vi vill se, oavsett om det är ens eget parti som styr eller om det är ett annat.

Starkt miljöengagemang

En annan av FN-elevföreningens medlemmar är Omar Tabsho. Han gick med för två år sedan, efter viss övertalning från Hardy. Omar ser medlemskapet som ett sätt att göra något gott samtidigt som man har kul. Hans favoritminne från det senaste läsåret är den stora klimatstrejken den 27 september i fjol.

– Det var en känsla av gemenskap, att hela världen var ute på gatorna och kämpade för samma mål. Det kändes bra, säger han.

Många elever ser klimathotet som en av de allvarligaste globala utmaningarna, och de får gott om stöd av den lokala FN-föreningen i sitt engagemang. Vid planeringen av klimatstrejken stod den lokala FN-föreningen som officiell arrangör, men Mats förklarar att elevföreningen ansvarade för en stor del av det praktiska arbetet.

– Och när vi höll i det stora demonstrationståget fick vi hjälp av er med att söka om tillstånd och att kontakta olika företag och institutioner, säger Hardy.

Gemensamma medborgarförslag

Inför strejken skrev elevföreningen och Tierps FN-förening två gemensamma medborgarförslag till kommunstyrelsen. De samlade in underskrifter som uppmanade kommunen att plastbanta, det vill säga minska på onödig plastkonsumtion och engångsartiklar, samt att utveckla hanteringen av grovavfall.

– Det finns tre återvinningsstationer i kommunen, varav ingen ligger i centralorten. Och för att komma till dem måste man ha bil, säger Stina.

Än så länge har kommunen bara meddelat att förslagen tagits emot och ska handläggas, så medlemmarna i föreningarna väntar med spänning på besluten.

– Jag tycker att kommunen har varit ganska öppen för att vi vill tycka till, bland annat om hur Tierp kan bli bättre för ungdomar, förklarar Stina.

————

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 2 2020).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer