fbpx
Stina Lindqvist, Hardy Brink, Mats Bäckman, Isabella Bexell, Suana Mujkic och Omar Tabsho.
28 oktober, 2020 / Världshorisont

Starka tillsammans i Tierp

Samarbete är en viktig grundsten för att lösa globala problem. Världshorisont har besökt Tierp, där Högbergsskolans FN-elevförening och den lokala FN-föreningen ofta arbetar tillsammans för att sprida FN:s värderingar hos såväl skolelever som kommunmedborgare.

Tierpbon Mats Bäckman är ordförande i den lokala FN-föreningen sedan flera år tillbaka. FN:s arbete och värdegrund ligger honom varmt om hjärtat och med tanke på hans jobb som lärare var det ett naturligt steg att 2017 ansöka om att göra Högbergsskolan till en certifierad FN-skola.

– FN representerar universella mänskliga värden. Det är bra att kunna förankra skolans värdegrund i FN:s allmänna tankar, säger Mats Bäckman.

– Det var en av anledningarna till att vi ansökte om att certifiera oss, just för att det skulle genomsyra skolans verksamhetsplan och rutiner, fyller kollegan Isabella Bexell i.

”Det är vi som ger politiker deras uppdrag”

När Högbergsskolan väl hade godkänts var det dags för en elevförening att ta form. Först på ordförandeposten var Stina Lindqvist, som då gick i tvåan.

– Jag och två andra elever åkte på kickoff på FN-förbundet. Då visste vi nästan ingenting om elevföreningar, men det var väldigt kul att höra när andra elever berättade om sitt arbete. När vi kom hem kände vi att ”nu kör vi”, minns hon.

Stina tog studenten förra sommaren, men arbetet med FN-frågor är ett fortsatt starkt intresse och eftersom skolans elevförening har haft ett nära samarbete med den lokala FN-föreningen blev det naturligt för henne att fortsätta engagemanget där.

Numera är det Hardy Brink som är ordförande i elevföreningen. Han brinner för att göra skillnad i samhället och menar att det är någonting alla bör sträva efter.

– Det är vi, medborgare och väljare, som ger politikerna deras uppdrag. Därför är vi på sätt och vis deras chefer. Men vi kan ju inte stanna vid att rösta i valet, sedan gnälla i fyra år, och därefter rösta igen. Vi måste hela tiden pusha för den utveckling vi vill se, oavsett om det är ens eget parti som styr eller om det är ett annat.

Starkt miljöengagemang

En annan av FN-elevföreningens medlemmar är Omar Tabsho. Han gick med för två år sedan, efter viss övertalning från Hardy. Omar ser medlemskapet som ett sätt att göra något gott samtidigt som man har kul. Hans favoritminne från det senaste läsåret är den stora klimatstrejken den 27 september i fjol.

– Det var en känsla av gemenskap, att hela världen var ute på gatorna och kämpade för samma mål. Det kändes bra, säger han.

Många elever ser klimathotet som en av de allvarligaste globala utmaningarna, och de får gott om stöd av den lokala FN-föreningen i sitt engagemang. Vid planeringen av klimatstrejken stod den lokala FN-föreningen som officiell arrangör, men Mats förklarar att elevföreningen ansvarade för en stor del av det praktiska arbetet.

– Och när vi höll i det stora demonstrationståget fick vi hjälp av er med att söka om tillstånd och att kontakta olika företag och institutioner, säger Hardy.

Gemensamma medborgarförslag

Inför strejken skrev elevföreningen och Tierps FN-förening två gemensamma medborgarförslag till kommunstyrelsen. De samlade in underskrifter som uppmanade kommunen att plastbanta, det vill säga minska på onödig plastkonsumtion och engångsartiklar, samt att utveckla hanteringen av grovavfall.

– Det finns tre återvinningsstationer i kommunen, varav ingen ligger i centralorten. Och för att komma till dem måste man ha bil, säger Stina.

Än så länge har kommunen bara meddelat att förslagen tagits emot och ska handläggas, så medlemmarna i föreningarna väntar med spänning på besluten.

– Jag tycker att kommunen har varit ganska öppen för att vi vill tycka till, bland annat om hur Tierp kan bli bättre för ungdomar, förklarar Stina.

————

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 2 2020).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer