Stina Lindqvist, Hardy Brink, Mats Bäckman, Isabella Bexell, Suana Mujkic och Omar Tabsho.
28 oktober, 2020 / Världshorisont

Starka tillsammans i Tierp

Samarbete är en viktig grundsten för att lösa globala problem. Världshorisont har besökt Tierp, där Högbergsskolans FN-elevförening och den lokala FN-föreningen ofta arbetar tillsammans för att sprida FN:s värderingar hos såväl skolelever som kommunmedborgare.

Tierpbon Mats Bäckman är ordförande i den lokala FN-föreningen sedan flera år tillbaka. FN:s arbete och värdegrund ligger honom varmt om hjärtat och med tanke på hans jobb som lärare var det ett naturligt steg att 2017 ansöka om att göra Högbergsskolan till en certifierad FN-skola.

– FN representerar universella mänskliga värden. Det är bra att kunna förankra skolans värdegrund i FN:s allmänna tankar, säger Mats Bäckman.

– Det var en av anledningarna till att vi ansökte om att certifiera oss, just för att det skulle genomsyra skolans verksamhetsplan och rutiner, fyller kollegan Isabella Bexell i.

”Det är vi som ger politiker deras uppdrag”

När Högbergsskolan väl hade godkänts var det dags för en elevförening att ta form. Först på ordförandeposten var Stina Lindqvist, som då gick i tvåan.

– Jag och två andra elever åkte på kickoff på FN-förbundet. Då visste vi nästan ingenting om elevföreningar, men det var väldigt kul att höra när andra elever berättade om sitt arbete. När vi kom hem kände vi att ”nu kör vi”, minns hon.

Stina tog studenten förra sommaren, men arbetet med FN-frågor är ett fortsatt starkt intresse och eftersom skolans elevförening har haft ett nära samarbete med den lokala FN-föreningen blev det naturligt för henne att fortsätta engagemanget där.

Numera är det Hardy Brink som är ordförande i elevföreningen. Han brinner för att göra skillnad i samhället och menar att det är någonting alla bör sträva efter.

– Det är vi, medborgare och väljare, som ger politikerna deras uppdrag. Därför är vi på sätt och vis deras chefer. Men vi kan ju inte stanna vid att rösta i valet, sedan gnälla i fyra år, och därefter rösta igen. Vi måste hela tiden pusha för den utveckling vi vill se, oavsett om det är ens eget parti som styr eller om det är ett annat.

Starkt miljöengagemang

En annan av FN-elevföreningens medlemmar är Omar Tabsho. Han gick med för två år sedan, efter viss övertalning från Hardy. Omar ser medlemskapet som ett sätt att göra något gott samtidigt som man har kul. Hans favoritminne från det senaste läsåret är den stora klimatstrejken den 27 september i fjol.

– Det var en känsla av gemenskap, att hela världen var ute på gatorna och kämpade för samma mål. Det kändes bra, säger han.

Många elever ser klimathotet som en av de allvarligaste globala utmaningarna, och de får gott om stöd av den lokala FN-föreningen i sitt engagemang. Vid planeringen av klimatstrejken stod den lokala FN-föreningen som officiell arrangör, men Mats förklarar att elevföreningen ansvarade för en stor del av det praktiska arbetet.

– Och när vi höll i det stora demonstrationståget fick vi hjälp av er med att söka om tillstånd och att kontakta olika företag och institutioner, säger Hardy.

Gemensamma medborgarförslag

Inför strejken skrev elevföreningen och Tierps FN-förening två gemensamma medborgarförslag till kommunstyrelsen. De samlade in underskrifter som uppmanade kommunen att plastbanta, det vill säga minska på onödig plastkonsumtion och engångsartiklar, samt att utveckla hanteringen av grovavfall.

– Det finns tre återvinningsstationer i kommunen, varav ingen ligger i centralorten. Och för att komma till dem måste man ha bil, säger Stina.

Än så länge har kommunen bara meddelat att förslagen tagits emot och ska handläggas, så medlemmarna i föreningarna väntar med spänning på besluten.

– Jag tycker att kommunen har varit ganska öppen för att vi vill tycka till, bland annat om hur Tierp kan bli bättre för ungdomar, förklarar Stina.

————

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 2 2020).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Situationen i Nagorno-Karabach

23 september, 2022 / Nyheter

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Vi redogör för den senaste tidens utveckling och FN:s och omvärldens agerande.

Läs mer

”Låt inte kärnvapen användas i våra namn”

23 september, 2022 / Debattartiklar

Ett Nato-medlemskap innebär att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande, skriver Svenska FN-förbundet tillsammans med representanter för flera fredsorganisationer.

Läs mer

Tre röster om ”Our common agenda”

21 september, 2022 / Världshorisont

FN-chefens rapport ”Our common agenda” innehåller mängder med idéer och förslag som rör FN-samarbetet och världssamfundets förmåga att möta vår tids stora utmaningar. Hur ska man se på rapporten och vad är viktigast i den? Anna Karin Eneström, Sveriges FN-ambassadör, Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, samt Ulrika Modéer, chef inom FN:s utvecklingsprogram UNDP, svarar här på Världshorisonts frågor.

Läs mer

Klaudia från Malmö får pris som Årets FN-ungdom

20 september, 2022 / Pressmeddelanden

Klaudia Zielinska, aktiv i Malmö FN-förening, tog i lördags emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-ungdom vid förbundets inspirationshelg i Skåne.

Läs mer

Håll löftena om FN och biståndet!

16 september, 2022 / Nyheter

Oavsett hur regeringsförhandlingarna faller ut måste riksdagens partier stå fast vid sina löften om stöd för FN och det bistånd som möjliggör bättre levnadsvillkor för miljoner människor, säger Svenska FN-förbundet efter att rösterna i valet 2022 räknats.

Läs mer

Världen brinner – men det återspeglas inte i valrörelsen

08 september, 2022 / Debattartiklar

Den som vill motverka höga el- och matpriser, rädda klimatet och förebygga nya flyktingkatastrofer måste förstå hur världen hänger samman – och ge sitt stöd till det långsiktiga gemensamma arbetet för en bättre värld. Ändå saknas de internationella frågorna i årets valrörelse, skriver FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson och Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i Dagens industri.

Läs mer

Rösterna du inte hör i valrörelsen

06 september, 2022 / Debattartiklar

Att minska satsningar på barns utbildning, tillgång till rent vatten, kvinnors rättigheter och klimatet leder till fler kriser och konflikter, skriver medlemmar i plattformen Concord i en debattartikel.

Läs mer

FN: Människorättsbrott mot uigurer i Kina

02 september, 2022 / Nyheter

En rapport från FN:s kontor för mänskliga rättigheter pekar på allvarliga övergrepp mot uigurer och andra minoriteter i provinsen Xinjiang i Kina och efterlyser åtgärder. Den kinesiska regeringen måste följa FN:s rekommendationer, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

”Det är viktigt att de lokala politikerna börjar prata om FN” 

31 augusti, 2022 / Nyheter

Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, har besökt valstugorna för att fråga de lokala politikerna hur de ser på FN och det globala samarbetet.

Läs mer