Stina Lindqvist, Hardy Brink, Mats Bäckman, Isabella Bexell, Suana Mujkic och Omar Tabsho.
28 oktober, 2020 / Världshorisont

Starka tillsammans i Tierp

Samarbete är en viktig grundsten för att lösa globala problem. Världshorisont har besökt Tierp, där Högbergsskolans FN-elevförening och den lokala FN-föreningen ofta arbetar tillsammans för att sprida FN:s värderingar hos såväl skolelever som kommunmedborgare.

Tierpbon Mats Bäckman är ordförande i den lokala FN-föreningen sedan flera år tillbaka. FN:s arbete och värdegrund ligger honom varmt om hjärtat och med tanke på hans jobb som lärare var det ett naturligt steg att 2017 ansöka om att göra Högbergsskolan till en certifierad FN-skola.

– FN representerar universella mänskliga värden. Det är bra att kunna förankra skolans värdegrund i FN:s allmänna tankar, säger Mats Bäckman.

– Det var en av anledningarna till att vi ansökte om att certifiera oss, just för att det skulle genomsyra skolans verksamhetsplan och rutiner, fyller kollegan Isabella Bexell i.

”Det är vi som ger politiker deras uppdrag”

När Högbergsskolan väl hade godkänts var det dags för en elevförening att ta form. Först på ordförandeposten var Stina Lindqvist, som då gick i tvåan.

– Jag och två andra elever åkte på kickoff på FN-förbundet. Då visste vi nästan ingenting om elevföreningar, men det var väldigt kul att höra när andra elever berättade om sitt arbete. När vi kom hem kände vi att ”nu kör vi”, minns hon.

Stina tog studenten förra sommaren, men arbetet med FN-frågor är ett fortsatt starkt intresse och eftersom skolans elevförening har haft ett nära samarbete med den lokala FN-föreningen blev det naturligt för henne att fortsätta engagemanget där.

Numera är det Hardy Brink som är ordförande i elevföreningen. Han brinner för att göra skillnad i samhället och menar att det är någonting alla bör sträva efter.

– Det är vi, medborgare och väljare, som ger politikerna deras uppdrag. Därför är vi på sätt och vis deras chefer. Men vi kan ju inte stanna vid att rösta i valet, sedan gnälla i fyra år, och därefter rösta igen. Vi måste hela tiden pusha för den utveckling vi vill se, oavsett om det är ens eget parti som styr eller om det är ett annat.

Starkt miljöengagemang

En annan av FN-elevföreningens medlemmar är Omar Tabsho. Han gick med för två år sedan, efter viss övertalning från Hardy. Omar ser medlemskapet som ett sätt att göra något gott samtidigt som man har kul. Hans favoritminne från det senaste läsåret är den stora klimatstrejken den 27 september i fjol.

– Det var en känsla av gemenskap, att hela världen var ute på gatorna och kämpade för samma mål. Det kändes bra, säger han.

Många elever ser klimathotet som en av de allvarligaste globala utmaningarna, och de får gott om stöd av den lokala FN-föreningen i sitt engagemang. Vid planeringen av klimatstrejken stod den lokala FN-föreningen som officiell arrangör, men Mats förklarar att elevföreningen ansvarade för en stor del av det praktiska arbetet.

– Och när vi höll i det stora demonstrationståget fick vi hjälp av er med att söka om tillstånd och att kontakta olika företag och institutioner, säger Hardy.

Gemensamma medborgarförslag

Inför strejken skrev elevföreningen och Tierps FN-förening två gemensamma medborgarförslag till kommunstyrelsen. De samlade in underskrifter som uppmanade kommunen att plastbanta, det vill säga minska på onödig plastkonsumtion och engångsartiklar, samt att utveckla hanteringen av grovavfall.

– Det finns tre återvinningsstationer i kommunen, varav ingen ligger i centralorten. Och för att komma till dem måste man ha bil, säger Stina.

Än så länge har kommunen bara meddelat att förslagen tagits emot och ska handläggas, så medlemmarna i föreningarna väntar med spänning på besluten.

– Jag tycker att kommunen har varit ganska öppen för att vi vill tycka till, bland annat om hur Tierp kan bli bättre för ungdomar, förklarar Stina.

————

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 2 2020).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Ett ansvarstagande USA behövs i FN

28 november, 2020 / Debattartiklar

Efter fyra år med Donald Trump behövs ett ansvarstagande USA i FN. Både det internationella samarbetet och demokratin som samhällsmodell behöver förnyat stöd efter presidentvalet, skriver Jan Eliasson och Annelie Börjesson i Göteborgs-Posten.

Läs mer

Välkommet tillskott till arbetet mot våld mot kvinnor och barn

27 november, 2020 / Nyheter

Svenska FN-förbundet välkomnar regeringens beslut att tillskjuta 122 miljoner kronor till arbetet mot våld mot kvinnor och barn. En stor del av medlen kanaliseras via FN.

Läs mer

Våld mot kvinnor ökar i coronatider

25 november, 2020 / Debattartiklar

Situationen för våldsutsatta kvinnor förvärras när nya coronarestriktioner tvingar många att vistas i hemmet, skriver Svenska FN-förbundet och fyra medlemsorganisationer i Upsala Nya Tidning på FN-dagen mot våld mot kvinnor.

Läs mer

Civila måste skyddas i Etiopien

20 november, 2020 / Nyheter

Motsättningar mellan regionala politiska krafter och Etiopiens regering har lett till oroligheter i flera delar av landet. FN bistår civila, efterlyser dialog mellan parterna och uppmanar den etiopiska regeringen att skydda befolkningen.

Läs mer

Värdet av en PET-flaska

20 november, 2020 / Blogg

Värdet av panten på en PET-flaska, 2 kronor, räcker till en måltid för en hungrig liten flicka eller pojke i Etiopien, skriver Annelie Börjesson på FN-bloggen på internationella barndagen.

Läs mer

Klimatkurvan måste vända nedåt

19 november, 2020 / Nyheter

Den 19 november skulle FN:s klimatmöte COP 26 ha avslutats i Glasgow. På grund av coronapandemin är mötet flyttat till november 2021 – men redan nu måste de stigande kurvorna över utsläppen av växthusgaser plattas ut och vändas nedåt.

Läs mer

USA pekas ut i ny rapport om personminor

12 november, 2020 / Nyheter

Årets globala rapport om personminor, Landmine Monitor 2020, uppmärksammar att USA kan komma att tillverka och använda minor. Svenska FN-förbundet kräver i en namninsamling att USA:s nya president ändrar de riktlinjer som utfärdades av Donald Trump tidigare i år.

Läs mer

Vart tog FN-debatten vägen?

06 november, 2020 / Debattartiklar

I en allt mer polariserad värld måste det offentliga samtalet, inte minst i ett land som Sverige, i högre grad handla om FN-samarbetet, skriver Annelie Börjesson i Global Bar Magazine.

Läs mer

Glokala Sverige får fortsatt stöd och ny samarbetspartner

03 november, 2020 / Pressmeddelanden

Glokala Sverige, Svenska FN-förbundets och SKR:s projekt för Agenda 2030 i kommuner och regioner, får stöd av Sida i ytterligare tre år. Ny samarbetspartner i projektet är Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ICLD.

Läs mer