fbpx
Bonian Golmohammadi, chef för FN-förbundens världsfederation WFUNA, var generalsekreterare för Svenska FN-förbundet 2001-2009.
18 april, 2019 / Världshorisont

Samarbete för en folklig röst i FN

Civilsamhällets insyn och medverkan i världsorganisationen möter motstånd i flera FN-länder. Som motkraft finns världens FN-förbund som tillsammans verkar för att göra FN mer folkligt, öppet och transparent. Arbetet leds av FN-förbundens världsfederation WFUNA och dess generalsekreterare Bonian Golmohammadi.

FN ska enligt stadgan tjäna ”de Förenade Nationernas folk”. Trots det har folkliga organisationer problem att få tillträde till samarbetet mellan världens regeringar. Problemet har växt under senare år. I höstas riktade FN:s kontor för mänskliga rättigheter skarp kritik mot 38 regeringar som aktivt försöker försvåra samarbetet mellan det civila samhällets organisationer och FN.

FN-förbundens världsfederation, WFUNA (World Federation of United Nations Associations), har kontor i New York, Genève och Seoul. Därifrån sker koordineringen av samarbetet mellan världens FN-förbund. WFUNA:s huvuduppgift är att utvidga och stärka den internationella FN-rörelsen. Till federationens centrala uppgifter hör också att starta nya FN-förbund, koordinera projekt samt fungera som en länk vid organisationers besök i New York. Svenska FN-förbundet hör till de drygt 100 medlemmarna och samarbetar dessutom löpande med andra FN-förbund i Östeuropa och södra Afrika

Ledde Svenska FN-förbundet

WFUNA:s generalsekreterare Bonian Golmohammadi, som 2001-2009 var chef för Svenska FN-förbundet, har bråda dagar. För tillfället befinner han sig mitt emellan ett FN-rollspel för 1 200 ungdomar från ett 70-tal länder och ett möte med länder som nyligen har lämnat sin plats i FN:s säkerhetsråd, bland dem Sverige, Bolivia och Kazakstan.

Bonian Golmohammadi ser både hot och möjligheter för FN-förbundens inflytande över FN-arbetet.

– Dels växer det politiska motståndet mot multilateralismen som sådan, dels väljer allt fler länder att samarbeta ”à la carte”, det vill säga bara i vissa frågor. Vi ser också tydliga attacker mot civilsamhället. Samtidigt finns det möjligheter för FN-förbunden att kräva deltagande i internationella processer. Arbetet med Agenda 2030 och de globala målen visar att det kan göras.

Bonian Golmohammadi ger ytterligare exempel på projekt som drivs av WFUNA. Till dessa hör kampanjen ”Inte under FN:s flagg” som kräver åtgärder mot sexuella övergrepp som begås av FN-anställda. Frågan har under lång tid engagerat även den svenska FN-rörelsen som tidigt ställde sig bakom FN:s nolltolerans mot övergrepp och gav sitt stöd till FN-medarbetaren och visselblåsaren Anders Kompass.

Motarbetar civilsamhället

Motståndet mot civilsamhället finns inte bara i medlemsländerna utan även i FN-organisationen. Till och med FN:s s k NGO-kommitté, som ska bevilja ackreditering till FN-möten, ägnar sig åt att stoppa organisationer.

– Sverige gör goda insatser men andra länder i kommittén försvårar för civilsamhället trots att man på hemmaplan utmålar sig som organisationsvänner, berättar Bonian Golmohammadi. WFUNA krävde i höstas i ett uttalande att kommittén måste underlätta för civilsamhället att få tillgång till FN-systemet.

Bonian Golhammadi avslutar i positiv anda. Trots svårigheter att mäta det faktiska inflytandet nämner han en rad framgångar som den internationella FN-rörelsen, inklusive den svenska, har bidragit till genom åren. Till dessa hör de internationella kampanjerna mot minor och klustervapen, arbetet för Internationella brottmålsdomstolen ICC, den folkrättsliga principen skyldighet att skydda och nu senast kampanjen för ett öppet och transparent val av ny FN-chef.

_______

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 1 2019).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer