fbpx
Migrationsminister Hélene Fritzon i talarstolen på den globala konferensen i Marrakech.
8 april, 2019 / Världshorisont

Ramverk för migranters rättigheter – ett viktigt framsteg

Nyligen antog 159 länder vid en konferens i Marrakech, Marocko, ett globalt ramverk ”för säker, ordnad och reguljär migration”. Dokumentet är det första av sitt slag och består av 23 gemensamma mål.

FN:s generalsekreterare António Guterres öppnade konferensen i Marrakech i december med att understryka att de många myter som florerat om ramverket, på både internet och i medier, helt enkelt inte är sanna. I bland annat Sverige har flera, framförallt högerextrema organisationer, påstått att FN med hjälp av ramverket skulle tvinga världens länder att öppna sina gränser.

I ramverkets inledande text beskrivs först och främst att ramverket inte är bindande och att varje stats rätt att bedriva sin egen migrationspolitik respekteras. Trots detta meddelade 17 länder, däribland USA, Israel, Ungern och Österrike, kort inför konferensen att de inte tänkte ansluta sig till ramverket. Deras kritik fokuserade främst på att ramverket inte gör skillnad på legala och illegala migranter och att dokumentet skulle tvinga länderna till åtaganden som gick emot deras nationella politik.

I Belgien splittrades regeringen efter att regeringspartierna inte kunde komma överens om en gemensam hållning i frågan.

Nödvändigt ramverk

Sveriges dåvarande migrationsminister, Heléne Fritzon, tycker däremot att ramverket är nödvändigt och balanserat.

– Det är oerhört angeläget att man gör saker tillsammans. Ett land kan inte ensamt lösa de utmaningar vi har. Det är oro i världen vilket gör att allt fler kommer att migrera och därför behöver vi gemensamt ta ansvar, säger hon.

Ramverket består av 23 olika mål som bl a handlar om att bekämpa människosmuggling, uppmuntra till internationellt samarbete, minimera de strukturer som tvingar människor att migrera och säkerställa viktig arbetskraftsinvandring.

Syftet är att ”optimera de allmänna fördelarna med migration, och samtidigt hantera riskerna och utmaningarna för individer och samhällen i dess ursprungs-, transit- och destinationsländer”.

Sverige har varit drivande när det gäller att föra in bekämpning av människosmuggling och att säkra migranters rättigheter, med fokus på barn och kvinnor. Även förutsättningar för att återvända till ursprungslandet, om man inte bedöms ha behov av skydd, har varit en viktig fråga för Sverige.

David Jakobsson arbetar med flyktingfrågor för Svenska Kyrkan. Han anser att det finns mycket positivt att hämta i ramverket.

– Det är bra att grundläggande rättigheter sammanställs eftersom det tidigare inte funnits något dokument som tar ett helhetsgrepp om migranters rättigheter. Sedan är ju ramverket inte bindande och det finns en risk att en del stater kommer fokusera mer på vissa delar för att stoppa migration. Men att det t ex slås fast att förvar ska ses som en sista utväg är väldigt viktigt eftersom en del stater idag sätter migranter i förvar på löpande band, säger han.

Viktigt med uppföljning

På grund av att ramverket inte är bindande ser David att uppföljningsprocessen kommer vara det som definierar huruvida det kommer ha någon effekt. Sent i förhandlingarna skrevs det in att de stater som ställt sig bakom dokumentet ska rapportera sina insatser för att förverkliga det till en särskild instans inom FN:s organisation för migration, IOM.

–  Det kommer att vara extremt viktigt att hålla fast vid ramverket och de internationella samarbeten det uppmuntrar för att verkligen få till djupgående förändringar.

David hoppas också att Sverige kan använda det som ett verktyg i förhandlingarna om EU:s gemensamma asylsystem.

– Förhoppningsvis kan det bidra till att biståndspengarna i EU:s förvaltningsfond för nödåtgärder i Afrika börjar användas till att skapa säkra vägar för migranter och asylsökande istället för att, som det är nu, främst fokusera på att stoppa migration.

André Larsson, frilansjournalist

_______

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 1 2019).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

De globala målen är vår kompass

19 september, 2023 / Blogg

Vi måste agera mer och vi måste agera fortare, skriver Annelie Börjesson inför FN:s högnivåvecka som startar i New York. Nu startar FN:s generalförsamling och samtidigt hålls flera toppmöten i

Läs mer

Två FN-vänner om FN-hösten 2023 

19 september, 2023 / Världshorisont

Vilka utmaningar står FN inför efter coronapandemin och med pågående krig och klimatkris i världen? Vilken roll kan och bör Sverige spela? Vi ställde några frågor till Olof Skoog, EU:s

Läs mer

Halvtid för Agenda 2030: ”Omställning till hållbar utveckling är möjligt – och oundvikligt” 

15 september, 2023 / Världshorisont

I år har halva tiden gått för genomförandet av Agenda 2030 och de 17 globala målen för hållbar utveckling. Den 18-19 september samlas världens länder vid ett FN-toppmöte om de

Läs mer

Sveriges Agenda 2030-samordnare: “Politiskt ledarskap saknas för den omställning som krävs” 

12 september, 2023 / Världshorisont

Forskningen pekar på att vårt samhälle måste transformeras men inga ledande svenska politiker har hittills visat det politiska mod som krävs för en så genomgripande förändring. Det säger Gabriel Wikström,

Läs mer

Fredsdagen: FN-förbund samlade till fredsklocka

12 september, 2023 / Nyheter

Sextiofem FN-förbund i hela världen la grunden för den japanska fredsklockan i FN-högkvarteret. FN-chefen António Guterres ringer i klockan den 13 september för att uppmärksamma internationella fredsdagen. Den japanska fredsklockan

Läs mer

Skriv under för hållbar utveckling!

08 september, 2023 / Nyheter

De globala målen är världens enda plan för framtiden – och den enda vägen ut ur vår tids kriser. Var med och skriv under vårt upprop för hållbar utveckling! Globala

Läs mer

Tanzanias FN-förbund mobiliserar för att möta klimatkrisen 

08 september, 2023 / Världshorisont

I Tanzania i Östafrika har klimatförändringar stor påverkan på vardagen. Landets FN-förbund jobbar med en bred palett av aktiviteter för att minska utsattheten hos sårbara samhällen.  Tanzania drabbas redan av

Läs mer

Nytt FN-år med fokus på hållbarhet och samarbete

07 september, 2023 / Nyheter

I samband med generalförsamlingens öppnande hålls toppmöten om bland annat hållbarhet, klimatet, kärnvapen och FN:s framtid. Vi listar mötena som ingen bör missa! Det nya FN-året inleds när generalförsamlingens 78:e

Läs mer

Sverige bör delta i FN-manifestation mot kärnvapen

03 september, 2023 / Debattartiklar

FN-mötet om kärnvapen den 26 september är ett tillfälle för Sveriges regering att ställa sig bakom kravet på totalt avskaffande, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer