fbpx
Oscar Molander vill verka för att ungdomar får ett reellt inflytande samtidigt som han vill bidra till att motverka hat och hot mot unga som engagerar sig.
27 maj, 2022 / Världshorisont

Oscar får representera Sveriges unga i FN

FN-förbundets goodwill-ambassadör Oscar Molander har utsetts till Sveriges ungdomsrepresentant i FN:s generalförsamling för det kommande året.

Det är Sveriges Ungdomsorganisationer, LSU, som utser ungdomsrepresentant till generalförsamlingen. Oscar Molander, 25, har fått uppdraget för ”läsåret” 2022-23. Tillsammans med Yasmin Djelloul, som är hans företrädare på posten, ingår han i FN:s ungdomsdelegatprogram (Youth Delegat Programme) och får mandat att driva frågor som unga prioriterar.
– Jag är stolt och ödmjuk över att ha fått förtroendet, det känns väldigt häftigt. Det är ett uppdrag jag tar på största allvar. Jag har länge varit intresserad av utrikespolitik och började faktiskt min resa på FN-förbundet, säger han.

I slutet av april deltog Oscar digitalt i en konferens om utvecklingsfinansiering som arrangerades av FN:s ekonomiska och sociala råd, Ecosoc. Det handlade bland annat om hur man ska effektivisera finansieringen av Agenda 2030. Första resan till FN-högkvarteret i New York är planerad till september.

RESTE SOM ARTIST
Oscars intresse för utrikespolitik utvecklades då han var en del av pojkbandet The Fooo Conspiracy och fick möjligheten att resa och träffa människor från olika länder och kulturer. Sedan dess har han studerat statsvetenskap och företagsekonomi samt varit aktiv inom FN-förbundet på olika sätt, bland annat inom projektet Minor och sedan 2019 som goodwill-ambassadör.

Under sin tid som ungdomsrepresentant i generalförsamlingen kommer han att fokusera extra på två frågor. Den ena är att jobba för att unga får formella vägar till påverkan.
– Det finns ett begrepp som heter “youth washing” och det handlar om att man ibland inkluderar unga mer för syns skull än för faktiskt handling. Jag vill lyfta vikten av att unga är med i hela processen när beslut fattas, både i förberedelsen, genomförandet och i utvärderingen, säger han.

Hans andra fokus handlar om att motverka hat och hot mot unga som engagerar sig i ungdomsrörelsen. Ungdomar som engagerar sig politiskt är särskilt utsatta, berättar Oscar.
– Jag vill vara med att stärka ungas rätt att organisera sig utan att behöva uppleva hat och hot.
Det är viktigt att unga engagerar sig i globala frågor, fortsätter Oscar. Unga är de som kommer att påverkas mest av beslut som fattas idag men också av beslut som inte fattas.
– Vår generation är väldigt stor och dagens unga är också mycket kompetenta. Unga är framtiden och därför är det så viktigt att vi får vara med och påverka samhället.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer