fbpx
Oscar Molander vill verka för att ungdomar får ett reellt inflytande samtidigt som han vill bidra till att motverka hat och hot mot unga som engagerar sig.
27 maj, 2022 / Världshorisont

Oscar får representera Sveriges unga i FN

FN-förbundets goodwill-ambassadör Oscar Molander har utsetts till Sveriges ungdomsrepresentant i FN:s generalförsamling för det kommande året.

Det är Sveriges Ungdomsorganisationer, LSU, som utser ungdomsrepresentant till generalförsamlingen. Oscar Molander, 25, har fått uppdraget för ”läsåret” 2022-23. Tillsammans med Yasmin Djelloul, som är hans företrädare på posten, ingår han i FN:s ungdomsdelegatprogram (Youth Delegat Programme) och får mandat att driva frågor som unga prioriterar.
– Jag är stolt och ödmjuk över att ha fått förtroendet, det känns väldigt häftigt. Det är ett uppdrag jag tar på största allvar. Jag har länge varit intresserad av utrikespolitik och började faktiskt min resa på FN-förbundet, säger han.

I slutet av april deltog Oscar digitalt i en konferens om utvecklingsfinansiering som arrangerades av FN:s ekonomiska och sociala råd, Ecosoc. Det handlade bland annat om hur man ska effektivisera finansieringen av Agenda 2030. Första resan till FN-högkvarteret i New York är planerad till september.


RESTE SOM ARTIST
Oscars intresse för utrikespolitik utvecklades då han var en del av pojkbandet The Fooo Conspiracy och fick möjligheten att resa och träffa människor från olika länder och kulturer. Sedan dess har han studerat statsvetenskap och företagsekonomi samt varit aktiv inom FN-förbundet på olika sätt, bland annat inom projektet Minor och sedan 2019 som goodwill-ambassadör.

Under sin tid som ungdomsrepresentant i generalförsamlingen kommer han att fokusera extra på två frågor. Den ena är att jobba för att unga får formella vägar till påverkan.
– Det finns ett begrepp som heter “youth washing” och det handlar om att man ibland inkluderar unga mer för syns skull än för faktiskt handling. Jag vill lyfta vikten av att unga är med i hela processen när beslut fattas, både i förberedelsen, genomförandet och i utvärderingen, säger han.

Hans andra fokus handlar om att motverka hat och hot mot unga som engagerar sig i ungdomsrörelsen. Ungdomar som engagerar sig politiskt är särskilt utsatta, berättar Oscar.
– Jag vill vara med att stärka ungas rätt att organisera sig utan att behöva uppleva hat och hot.
Det är viktigt att unga engagerar sig i globala frågor, fortsätter Oscar. Unga är de som kommer att påverkas mest av beslut som fattas idag men också av beslut som inte fattas.
– Vår generation är väldigt stor och dagens unga är också mycket kompetenta. Unga är framtiden och därför är det så viktigt att vi får vara med och påverka samhället.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer