Deltagare på klimatkonferensen för unga. Foto: Sandra Rönnsved.
17 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatkonferens för unga: Ungas röster lyfts inför Stockholm +50

Den 6-8 maj arrangerades en klimatkonferens för unga på Kärsögården i Stockholm. Där samlades ett hundratal ungdomar för att lyssna på föreläsningar, umgås, delta i workshops och hålla FN-rollspel.

Solen sken när ungdomar från hela landet en fredagseftermiddag i maj intog Kärsögården för en fullspäckad helg. Konferensen arrangerades av Svenska FN-förbundet och många av deltagarna är engagerade i en lokal FN-förening eller i FN-elevföreningen på en FN-skola.

Klimatkonferensen rivstartade med ett FN-rollspel där internationella förhandlingar simulerades. Deltagarna representerade olika länder och fick lägga fram resolutioner och hålla tal för att föra sitt lands talan i tre olika utskott. Frågorna kretsade kring klimatflyktingar, plasten i våra hav och rätten till vatten. 

Under lördagen stod föreläsningar och workshops på agendan. Bland annat höll Världsnaturfonden, WWF, en föreläsning på temat “Världen är stor men du är större”. Deltagarna fick tips på hur man kan engagera sig för klimatet och sprida information om de globala målen. Också Sveriges koldioxidutsläpp och hur dessa påverkar miljön i andra länder diskuterades.

Vidare hölls en digital paneldiskussion med FN-förbunden i Georgien och Armenien. Inför diskussionen fick deltagarna förbereda ståndpunkter som underlag till ett globalt policydokument för att lyfta unga röster i civilsamhället inför FN-mötet Stockholm +50. Till exempel togs det upp hur unga kan bli mer involverade i forum där klimatfrågan diskuteras och hur man i tidig ålder kan få kunskap om miljö och natur genom skolan.

En föreläsning och workshop hölls av Yasmine Djelloul och Oscar Molander, ungdomsrepresentanter i FN:s generalförsamling. Där fick deltagarna inspiration till att våga ta plats i civilsamhället, i påverkansarbete och i kontakt med politiker. De fick även reflektera över ungas engagemang i samhället och över sitt förtroende för FN.

Konferensen avslutades på söndagsförmiddagen med utvärdering, samarbetsövningar och en brännbollsmatch i solskenet. Många av deltagarna uttryckte att helgen gett dem en känsla av hopp inför framtiden.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer