fbpx
Koll & kommentar
Deltagare på klimatkonferensen för unga. Foto: Sandra Rönnsved.
17 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatkonferens för unga: Ungas röster lyfts inför Stockholm +50

Den 6-8 maj arrangerades en klimatkonferens för unga på Kärsögården i Stockholm. Där samlades ett hundratal ungdomar för att lyssna på föreläsningar, umgås, delta i workshops och hålla FN-rollspel.

Solen sken när ungdomar från hela landet en fredagseftermiddag i maj intog Kärsögården för en fullspäckad helg. Konferensen arrangerades av Svenska FN-förbundet och många av deltagarna är engagerade i en lokal FN-förening eller i FN-elevföreningen på en FN-skola.

Klimatkonferensen rivstartade med ett FN-rollspel där internationella förhandlingar simulerades. Deltagarna representerade olika länder och fick lägga fram resolutioner och hålla tal för att föra sitt lands talan i tre olika utskott. Frågorna kretsade kring klimatflyktingar, plasten i våra hav och rätten till vatten. 

Under lördagen stod föreläsningar och workshops på agendan. Bland annat höll Världsnaturfonden, WWF, en föreläsning på temat “Världen är stor men du är större”. Deltagarna fick tips på hur man kan engagera sig för klimatet och sprida information om de globala målen. Också Sveriges koldioxidutsläpp och hur dessa påverkar miljön i andra länder diskuterades.

Vidare hölls en digital paneldiskussion med FN-förbunden i Georgien och Armenien. Inför diskussionen fick deltagarna förbereda ståndpunkter som underlag till ett globalt policydokument för att lyfta unga röster i civilsamhället inför FN-mötet Stockholm +50. Till exempel togs det upp hur unga kan bli mer involverade i forum där klimatfrågan diskuteras och hur man i tidig ålder kan få kunskap om miljö och natur genom skolan.

En föreläsning och workshop hölls av Yasmine Djelloul och Oscar Molander, ungdomsrepresentanter i FN:s generalförsamling. Där fick deltagarna inspiration till att våga ta plats i civilsamhället, i påverkansarbete och i kontakt med politiker. De fick även reflektera över ungas engagemang i samhället och över sitt förtroende för FN.

Konferensen avslutades på söndagsförmiddagen med utvärdering, samarbetsövningar och en brännbollsmatch i solskenet. Många av deltagarna uttryckte att helgen gett dem en känsla av hopp inför framtiden.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer