fbpx
Koll & kommentar
22-åriga Esperance lever i flyktingläger efter att hennes hemtrakter förra året drabbades av svåra översvämningar. På ryggen bär hon sitt barn. Foto: Armel Nkunzimana/IOM Burundi
30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Miljontals människor tvingas fly på grund av klimatförändringar varje år. De flesta migrerar inom sina egna länder men det finns också de som behöver hjälp med att ta sig till andra länder. Världsbanken räknar med att 140 miljoner människor kommer att tvingas på flykt på grund av klimatförändringar innan år 2050. Afrika är värst drabbat då stigande temperaturer, oförutsägbar nederbörd och stor risk för naturkatastrofer förvärrar konflikter och skapar osäkerhet.

En av klimatmigranterna är 22-åriga Esperance. Hon bor i ett flyktingläger i utkanten av Burundis tidigare huvudstad Bujumbura efter att hennes hem i Gatumba spolades bort i de stora översvämningar som drabbade landet förra året. Hon och tusentals andra var tvungna att lämna sina hem och börja om på en helt ny plats.

TACKSAM FÖR STÖD
Esperance är engagerad i den provisoriska kyrkan som finns i lägret och tackar gud för att hon överlevt. Hon är tacksam för det stöd som finns att tillgå för människor på flykt.
– Vi i kyrkan är glada idag för att några av oss valts ut till att få hyresstöd från IOM. Jag hoppas att det blir min tur nästa gång, säger hon och syftar på det ekonomiska stöd som FN:s organisation för migration (International Organization for Migration, IOM) ger för att familjer på flykt ska kunna få en bostad. 

IOM var 2015 det första FN-organet som inrättade en enhet som jobbar uteslutande med att hjälpa människor som flyr undan klimatförändringar och naturkatastrofer. Enheten MECC (Migration, Environment and Climate Change) har idag regionkontor i Bangkok, Dakar, Kairo, Nairobi, San José och Wien.
Lisa Lim Ah Ken är regional specialist på MECC-kontoret i Nairobi.
– IOM ska förebygga men samtidigt skapa beredskap för klimatflykt. Vi samarbetar med andra aktörer i regionen och har även ett nära samarbete med andra delar av FN, säger hon.

Som regional specialist stödjer Lisa Lim Ah Ken kollegor på de tio landkontoren i regionen med rådgivning, teknisk information, utbildning, kontakter, resursmobilisering och annat som de kan tänkas behöva inom området miljö- och klimatmigration. Hon ägnar också mycket tid åt kontakter och nätverkande med olika aktörer, däribland regeringar, icke-statliga organisationer och FN-partner.

UTSATTA GRUPPER
Lisa Lim Ah Ken lyfter också situationen för de mest utsatta grupperna i befolkningen. Äldre, personer med funktionsnedsättning, kvinnor och barn drabbas hårt i alla kriser och Lisa Lim Ah Ken menar att dessa grupper blir extra utsatta även när det kommer till klimatförändringar.
– Miljö- och klimatflyktingar som grupp är också särskilt sårbar. I en afrikansk kontext är de ofta beroende av jorden och naturen för sin försörjning och därför kan det vara svårt för dem att hitta annat slags arbete. De är också ofta fattiga från början och det kan vara svårare för dem att etablera sig på en ny plats då de saknar sociala nätverk men också att överhuvudtaget kunna fly, säger hon.

Afrikas horn drabbades 2018 av svår torka vilket ledde till stor osäkerhet kring tillgången på mat och vatten för tolv miljoner människor. Därefter följde två år med kraftig nederbörd vilket gynnade gräshoppor som i sin tur förstörde många skördar. Försörjningsmöjligheterna för många människor har minskat drastiskt och fattigdomen har ökat kraftigt. 6,5 miljoner människor befann sig på flykt inom regionen år 2020. Dessa siffror förväntas stiga till följd av klimatförändringar och miljöfaktorer.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer