fbpx
Falun FN-förening har tillverkat ett "kärnvapenparaply" Foto: Bernt Lindberg
9 juli, 2019 / Världshorisont

FN-föreningar kräver svenskt ja till ett förbud mot kärnvapen

Flera FN-föreningar har under det senaste året varit aktiva i kärnvapenfrågan. Målet är ett svenskt ja till den nya konventionen om kärnvapenförbud.

”Den stora uppslutningen kring kärnvapenkonventionen kan bli starten för den globala massrörelse som är nödvändig för att tvinga världens kärnvapenmakter på reträtt”. Så lyder en av meningarna i den motion som FN-distriktet i Dalarna tillsammans med FN-föreningarna i Falun och Köping skickade in till FN-förbundets kongress förra året. Tillsammans med en rad andra föreningar och riksorganisationer fick man över kongressen på sin linje vilket inneburit att kärnvapen idag är den fråga inom fred, säkerhet och nedrustning som FN-förbundet lägger allra störst fokus på.

I FN-föreningar och -distrikt har aktiviteter på temat kärnvapen arrangerats under en längre tid. Främst märks Falun där FN-föreningen arrangerar en manifestation till stöd för det nya kärnvapenförbudet den andra lördagen i varje månad. Vid manifestationerna har tal och diktläsning varvats med sång och allsång. Förbipasserande har stannat och lyssnat och genom att engagera andra lokala aktörer och profiler har engagemanget för ett kärnvapenförbud fått ytterligare spridning.

Lokala aktiviteter och manifestationer

– Vid manifestationen i april talade till exempel riksdagsledamoten Daniel Riazat (V) och Ibrahim Hamad från muslimska föreningen. Trubaduren Mats Höjer sjöng och läste dikter. Från vår egen förening deltog bland annat Cia Bergh och berättade om farliga situationer genom historien då vi varit nära ett kärnvapenkrig, berättar FN-föreningens ordförande Karin Alexanderson.

För att väcka omgivningens nyfikenhet har föreningen även tillverkat ett ”kärnvapenparaply”. Det är ett begrepp som används för att förklara att Natos kärnvapen ”skyddar” stater som är medlemmar i organisationen, även de som inte har egna kärnvapen.

– Vi vänder oss mot argumentationen att Sverige inte ska ansluta sig till kärnvapenförbudet med hänvisning till att Nato har en kärnvapenstrategi som inkluderar kärnvapenparaply. Det är ju en falsk trygghet att stå under ett sådant för det riskerar att man själv blir måltavla. Om man däremot står utanför paraplyet, som vi tycker Sverige ska göra, är det ett sätt att visa att vi inte accepterar kärnvapen på jorden, fortsätter Karin Alexanderson.

En annan FN-förening som arrangerat aktiviteter i kärnvapenfrågan är Göteborg. Tillsammans med lokalföreningarna av IKFF och Svenska Freds har de under våren bland annat ordnat en ”after work” med ett panelsamtal om kärnvapen. Panelen utgjordes av fredsforskaren Svante Karlsson samt Valter Mutt, tidigare utrikespolitisk talesperson för Miljöpartiet.

– Vi diskuterade kärnvapen, FN:s kärnvapenkonvention och varför Sverige ännu inte skrivit på. Det kom en hel del folk och var en riktig rolig kväll med intressanta diskussioner, säger Amanda Lindell, ordförande i FN-föreningens ungdomssektion.

Välkommet engagemang

Jens Petersson, handläggare för fred, säkerhet och nedrustning på FN-förbundet, välkomnar varmt FN-föreningarnas engagemang i frågan. Förhoppningen är att förbundets namninsamling, till stöd för ett svenskt ja till FN:s kärnvapenförbud, via föreningarna ska få synlighet och spridning i hela landet.

– Ytterst vill vi ju påverka våra folkvalda som kommer att rösta om frågan i riksdagen. En svensk underskrift står och faller med hur socialdemokraterna och centern ställer sig så om man har kontakter och kan trycka på där vore det mycket värdefullt, säger han.

————-

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 2 2019).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer