fbpx
Eleanor Charlton-Hunt, Daisy Samad och Felicia Andersson från Växjö FN-förening på plats på ett event på Linnéuniversitetet. Foto: Växjö FN-förening
24 juli, 2023 / Världshorisont

En ny generation FN-vänner: ”Vi vågar påverka”

Flera av landets FN-föreningar drivs av ungdomar. När världen står inför stora utmaningar ger engagemang i en lokalförening en möjlighet att påverka. 

– Alla kan göra sin röst hörd, även om man är ung, säger Växjös 21-åriga ordförande Emma Hansson. 

För Emma Hansson blev ett besök på Svenska FN-förbundets klimatkonferens för unga i Stockholm förra året en vändpunkt. Där diskuterades Agenda 2030 och utöver att delta i samtal fick hon vara med och bidra till att samla ungas röster och formulera ståndpunkter kring miljö och klimat som senare togs upp på FN-konferensen Stockholm +50.  

– Det gjorde något med mig. Jag insåg att vi som deltagare verkligen hade möjlighet att göra något konkret. Jag förstod att alla, även om man är ung, kan göra skillnad. Man kan alltid göra sin röst hörd. 

Ungdomsledd förening

Emma är idag ordförande i Växjö FN-förening, en post som hon suttit på i ett halvår. Malin Swartling arbetar med ungas engagemang på Svenska FN-förbundets kansli. Hon berättar att det utöver Växjö finns ungdomsledda FN-föreningar i bland annat Göteborg, Linköping och Umeå. 

– De här föreningarna gör ett fantastiskt arbete och det finns många personer där med ett starkt driv. I vissa av landets FN-föreningar börjar medlemmarna bli lite äldre och då är det jättebra att det fylls på med yngre som vågar göra sin röst hörd, säger hon. 

Det är viktigt att FN-föreningarna har representanter för alla åldrar, menar Malin, och att medlemmarna i föreningarna inte blir någon homogen grupp. 

– Vi vill att föreningarna ska vara för alla. Att det blir en folkrörelse, säger hon. 

För Emma Hansson har uppdraget i FN-föreningen inneburit att hon vuxit och fått bättre självförtroende

– För mig har det varit oerhört utvecklande att vara ordförande. Om man har provat att verkligen uttrycka sina åsikter och ifrågasätta om någon säger något som man inte håller med om, då vet man att det går, säger hon. 

En lokalförening som Växjö FN-förening är en perfekt plats för att kunna påverka sin vardag, fortsätter hon. 

– Det finns en möjlighet i föreningen att göra något konkret. Som ung bjuds man ofta in till att närvara och diskutera men ingen följer upp det som sägs. I en lokalförening kan vi göra saker som får effekt direkt, de diskussioner vi håller är verkligen inte meningslösa. Vi vågar påverka, säger hon. 

Många studerande

Många av dem som är engagerade inom föreningen är studenter och alla tio personer som sitter i styrelsen studerar vid sidan av föreningsuppdraget. Emma tror att det kan finnas stora fördelar med att vara en förening med många unga. 

– Vi är väldigt aktiva och glada som personer. Vi är vana vid projekt och eget ansvar, man måste nog vara det som student.  

Samtidigt vill hon ifrågasätta den skiljelinje som görs mellan unga och äldre och deras åsikter. Hon menar att mindre fokus ska riktas mot att leta olikheter och att man inte ska stirra sig blind på åldersskillnader. Som aktiv träffar hon folk i alla åldrar och hon märker att man har något gemensamt med alla.  

– Vi är en förening för hela Växjö. Det är viktigt att visa sig ute på stan och där vi träffar andra. Ju fler, desto bättre, det har jag försökt ta med mig och också sprida i gruppen, säger hon. 

Eric Cornefjord
Praktikant på Världshorisont våren 2023

——————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 2/2023).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer