fbpx
Eleanor Charlton-Hunt, Daisy Samad och Felicia Andersson från Växjö FN-förening på plats på ett event på Linnéuniversitetet. Foto: Växjö FN-förening
24 juli, 2023 / Världshorisont

En ny generation FN-vänner: ”Vi vågar påverka”

Flera av landets FN-föreningar drivs av ungdomar. När världen står inför stora utmaningar ger engagemang i en lokalförening en möjlighet att påverka. 

– Alla kan göra sin röst hörd, även om man är ung, säger Växjös 21-åriga ordförande Emma Hansson. 

För Emma Hansson blev ett besök på Svenska FN-förbundets klimatkonferens för unga i Stockholm förra året en vändpunkt. Där diskuterades Agenda 2030 och utöver att delta i samtal fick hon vara med och bidra till att samla ungas röster och formulera ståndpunkter kring miljö och klimat som senare togs upp på FN-konferensen Stockholm +50.  

– Det gjorde något med mig. Jag insåg att vi som deltagare verkligen hade möjlighet att göra något konkret. Jag förstod att alla, även om man är ung, kan göra skillnad. Man kan alltid göra sin röst hörd. 

Ungdomsledd förening

Emma är idag ordförande i Växjö FN-förening, en post som hon suttit på i ett halvår. Malin Swartling arbetar med ungas engagemang på Svenska FN-förbundets kansli. Hon berättar att det utöver Växjö finns ungdomsledda FN-föreningar i bland annat Göteborg, Linköping och Umeå. 

– De här föreningarna gör ett fantastiskt arbete och det finns många personer där med ett starkt driv. I vissa av landets FN-föreningar börjar medlemmarna bli lite äldre och då är det jättebra att det fylls på med yngre som vågar göra sin röst hörd, säger hon. 

Det är viktigt att FN-föreningarna har representanter för alla åldrar, menar Malin, och att medlemmarna i föreningarna inte blir någon homogen grupp. 

– Vi vill att föreningarna ska vara för alla. Att det blir en folkrörelse, säger hon. 

För Emma Hansson har uppdraget i FN-föreningen inneburit att hon vuxit och fått bättre självförtroende

– För mig har det varit oerhört utvecklande att vara ordförande. Om man har provat att verkligen uttrycka sina åsikter och ifrågasätta om någon säger något som man inte håller med om, då vet man att det går, säger hon. 

En lokalförening som Växjö FN-förening är en perfekt plats för att kunna påverka sin vardag, fortsätter hon. 

– Det finns en möjlighet i föreningen att göra något konkret. Som ung bjuds man ofta in till att närvara och diskutera men ingen följer upp det som sägs. I en lokalförening kan vi göra saker som får effekt direkt, de diskussioner vi håller är verkligen inte meningslösa. Vi vågar påverka, säger hon. 

Många studerande

Många av dem som är engagerade inom föreningen är studenter och alla tio personer som sitter i styrelsen studerar vid sidan av föreningsuppdraget. Emma tror att det kan finnas stora fördelar med att vara en förening med många unga. 

– Vi är väldigt aktiva och glada som personer. Vi är vana vid projekt och eget ansvar, man måste nog vara det som student.  

Samtidigt vill hon ifrågasätta den skiljelinje som görs mellan unga och äldre och deras åsikter. Hon menar att mindre fokus ska riktas mot att leta olikheter och att man inte ska stirra sig blind på åldersskillnader. Som aktiv träffar hon folk i alla åldrar och hon märker att man har något gemensamt med alla.  

– Vi är en förening för hela Växjö. Det är viktigt att visa sig ute på stan och där vi träffar andra. Ju fler, desto bättre, det har jag försökt ta med mig och också sprida i gruppen, säger hon. 

Eric Cornefjord
Praktikant på Världshorisont våren 2023

——————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 2/2023).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer

Framtidstoppmöte: Ett effektivt FN som överbryggar klyftor

20 september, 2024 / Nyheter

Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.

Läs mer