fbpx
Koll & kommentar
Eleanor Charlton-Hunt, Daisy Samad och Felicia Andersson från Växjö FN-förening på plats på ett event på Linnéuniversitetet. Foto: Växjö FN-förening
24 juli, 2023 / Världshorisont

En ny generation FN-vänner: ”Vi vågar påverka”

Flera av landets FN-föreningar drivs av ungdomar. När världen står inför stora utmaningar ger engagemang i en lokalförening en möjlighet att påverka. 

– Alla kan göra sin röst hörd, även om man är ung, säger Växjös 21-åriga ordförande Emma Hansson. 

För Emma Hansson blev ett besök på Svenska FN-förbundets klimatkonferens för unga i Stockholm förra året en vändpunkt. Där diskuterades Agenda 2030 och utöver att delta i samtal fick hon vara med och bidra till att samla ungas röster och formulera ståndpunkter kring miljö och klimat som senare togs upp på FN-konferensen Stockholm +50.  

– Det gjorde något med mig. Jag insåg att vi som deltagare verkligen hade möjlighet att göra något konkret. Jag förstod att alla, även om man är ung, kan göra skillnad. Man kan alltid göra sin röst hörd. 

Ungdomsledd förening

Emma är idag ordförande i Växjö FN-förening, en post som hon suttit på i ett halvår. Malin Swartling arbetar med ungas engagemang på Svenska FN-förbundets kansli. Hon berättar att det utöver Växjö finns ungdomsledda FN-föreningar i bland annat Göteborg, Linköping och Umeå. 

– De här föreningarna gör ett fantastiskt arbete och det finns många personer där med ett starkt driv. I vissa av landets FN-föreningar börjar medlemmarna bli lite äldre och då är det jättebra att det fylls på med yngre som vågar göra sin röst hörd, säger hon. 

Det är viktigt att FN-föreningarna har representanter för alla åldrar, menar Malin, och att medlemmarna i föreningarna inte blir någon homogen grupp. 

– Vi vill att föreningarna ska vara för alla. Att det blir en folkrörelse, säger hon. 

För Emma Hansson har uppdraget i FN-föreningen inneburit att hon vuxit och fått bättre självförtroende

– För mig har det varit oerhört utvecklande att vara ordförande. Om man har provat att verkligen uttrycka sina åsikter och ifrågasätta om någon säger något som man inte håller med om, då vet man att det går, säger hon. 

En lokalförening som Växjö FN-förening är en perfekt plats för att kunna påverka sin vardag, fortsätter hon. 

– Det finns en möjlighet i föreningen att göra något konkret. Som ung bjuds man ofta in till att närvara och diskutera men ingen följer upp det som sägs. I en lokalförening kan vi göra saker som får effekt direkt, de diskussioner vi håller är verkligen inte meningslösa. Vi vågar påverka, säger hon. 

Många studerande

Många av dem som är engagerade inom föreningen är studenter och alla tio personer som sitter i styrelsen studerar vid sidan av föreningsuppdraget. Emma tror att det kan finnas stora fördelar med att vara en förening med många unga. 

– Vi är väldigt aktiva och glada som personer. Vi är vana vid projekt och eget ansvar, man måste nog vara det som student.  

Samtidigt vill hon ifrågasätta den skiljelinje som görs mellan unga och äldre och deras åsikter. Hon menar att mindre fokus ska riktas mot att leta olikheter och att man inte ska stirra sig blind på åldersskillnader. Som aktiv träffar hon folk i alla åldrar och hon märker att man har något gemensamt med alla.  

– Vi är en förening för hela Växjö. Det är viktigt att visa sig ute på stan och där vi träffar andra. Ju fler, desto bättre, det har jag försökt ta med mig och också sprida i gruppen, säger hon. 

Eric Cornefjord
Praktikant på Världshorisont våren 2023

——————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 2/2023).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer