Generalsekreterare Cecilia Tengroth brinner för folkrätt och konfliktlösning. Foto: Svenska FN-förbundet
6 oktober, 2021 / Världshorisont

Cecilia Tengroth har tillträtt som generalsekreterare

Den 1 oktober tillträdde Svenska FN-förbundets nya generalsekreterare, juristen Cecilia Tengroth. I senaste numret av Världshorisont svarar hon på frågor om sin bakgrund, tankar om FN och FN-förbundet och berättar om oväntade partytrick.

Vilken utbildningsbakgrund har du och hur kom du in i vår bransch?

Jag är jurist, men har också läst kurser i filosofi, statsvetenskap, pedagogik och kriminologi. Jag har också gått FN-domstolens så kallade Diploma Course i Haag, Nederländerna. Det var en superintressant blandning av teori och praktik med lärare från FN-systemet och de internationella brottmålsdomstolarna i Haag. Rekommenderar den varmt till den som vill fördjupa sig i folkrätten! Att det sedan blivit arbete i denna bransch var ett medvetet val då jag ville jobba med folkrätt och humanitära frågor. 

När kom du i kontakt med FN-förbundet för första gången? 

Jag minns FN-förbundets verksamhet mycket väl från min studietid. Jag var aktiv i en organisation som hette Studenter för Sarajevo som stöttade studenter under kriget på Balkan. Då hade vi också samverkan med andra organisationer, bland annat FN-förbundet. Jag uppfattade förbundet som tydligt och trovärdigt när det gällde att kommentera FN-beslut och internationella frågor. I yrkeslivet har jag sedan stött på förbundet i samband med bland annat remisser och skuggrapportering till FN. (Skuggrapportering eller parallellrapportering är när civilsamhället skickar rapporter till FN som komplement till de rapporter som regeringarna lämnar.)

Vad är den viktigaste uppgiften för Svenska FN-förbundet, tycker du?

Jag tror att det är för tidigt för mig att uttala mig om det. Dels behöver jag lära känna förbundet och dess medlemmar och personal, dels är de utmaningar vi står inför idag så pass komplexa att det är svårt att peka ut en enskilt avgörande uppgift. Men för mig personligen ligger alltid utbildning, kunskapsspridning och påverkansarbete varmt om hjärtat. Jag tror starkt på att om allmänheten, politiker, beslutsfattare, företagsledare med flera får kunskap om vad som händer i världen, och vilka verktyg som finns för att hantera det, så ökar förutsättningarna för bra agerande.  

När du presenterade dig för personalen sa du att du är ”orimligt intresserad av folkrätt och internationella relationer”. Vad kan det ta sig för uttryck?

Ha ha ha! Ja, det stämmer. Förutom att läsa mycket och följa daglig rapportering om världshändelser så har jag ett stort historieintresse. Just nu har jag till exempel snöat in på åren efter andra världskriget och hur Europa, och särskilt Tyskland, kunde återuppbyggas. Hur klarade man av att bygga upp något som var så fullkomligt söndertrasat och hur orkade man under denna tid ändå vara så lösningsorienterad och till exempel etablera FN och EU:s föregångare? Flertalet av våra tyngre folkrättskonventioner och samarbetsorgan växte ju fram under denna tid. Väldigt intressant att se hur djupaste hopplöshet och sorg kan existera parallellt med driv och förändringsvilja.

Sen är jag, som flera av oss som gillar internationella frågor och ogillar orättvisor, diskussionsglad och vill på middagar hellre prata om konfliktlösning än om semesterplaner.

Du sa även att FN aldrig har varit viktigare. Förklara!

Det är fullkomligt uppenbart att de stora utmaningar som vi idag står inför inte kan lösas av vare sig enskilda stater eller med snabba lösningar. Vi vet att de vägar vi måste gå nu kräver globalt samarbete – både mellan stater men också med företag. Sen är det en annan fråga om stater, beslutsfattare, näringslivet med flera är villiga att göra det som krävs. Där har FN-förbundet ett viktigt uppdrag att just verka för globalt samarbete och sprida kunskap om varför det är så viktigt.

Vad är ditt främsta mål nu när du tar över ledningen på Skolgränd? 

Bland det första jag vill göra är så klart att träffa så många FN-förbundare som möjligt, både digitalt och fysiskt i den utsträckning det går. Jag kommer från Svenska Röda Korset där jag jobbat som stabschef, och vet att i organisationer som våra finns en magisk blandning av kompetens och engagemang hos anställda och frivilliga. Den vill jag lyssna in.

Rolig kuriosa om dig som privatperson?

Jag kan spruta eld! Otippat roligt partytrick. Och jag har varit med i SM i brädspel. Ett mindre uppskattat partytrick.

————

Denna text är hämtad från ett nummer av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 3/21).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Pandemi, krig och klimatkris – arbetet i FN fortsätter

20 juli, 2022 / Blogg

Så är årets HLPF (High Level Political Forum) om hållbar utveckling över. Konferensen hålls varje sommar i FN:s högkvarter i New York och vid varje tillfälle rapporterar drygt 40 medlemsländer om sitt arbete med Agenda 2030 och de globala målen.

Läs mer

Ukrainakriget visar på behov av starkare domstol mot krigsförbrytelser

17 juli, 2022 / Nyheter

20-årsjubilerande krigsförbrytardomstolen ICC har en viktig roll att spela, inte minst i Ukrainakriget. Men det är ett rättssystem som behöver förstärkningar, säger Svenska FN-förbundet på Internationella straffrättsdagen 17 juli.

Läs mer

Att strypa tillgången till abort riskerar kvinnors liv

11 juli, 2022 / Blogg

Idag, den 11 juli, uppmärksammas världsbefolkningsdagen och året då världens befolkning förväntas nå hela 8 miljarder. Mina tankar går spontant till situationen för de som utgör mer än hälften av denna siffra – nämligen kvinnor och flickor.

Läs mer

HLPF 2022: Världen är långt ifrån halvvägs till målen

08 juli, 2022 / Nyheter

Årets högnivåmöte för Agenda 2030, High Level Political Forum (HLPF), öppnade i New York den 5 juli. För första gången sedan 2019 träffas delegaterna fysiskt. Utbildning, jämställdhet, tillstånden för ekosystemen i hav och land samt partnerskap och genomförande är i fokus under årets möte. Men istället för att vara halvvägs mot målen går utvecklingen inom många områden åt fel håll.

Läs mer

Almedalen: Håll löftena om svenskt FN-stöd!

01 juli, 2022 / Nyheter

Alla riksdagspartier står bakom FN-samarbetet och sex av åtta partier stödjer enprocentsmålet för biståndet, enligt en enkät i Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont. I en osäker värld med konflikter, pandemi och klimathot måste politikerna hålla sina löften om stöd till världsorganisationen, säger FN-förbundet som medverkar under Almedalsveckan.

Läs mer

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer