fbpx
Generalsekreterare Cecilia Tengroth brinner för folkrätt och konfliktlösning. Foto: Svenska FN-förbundet
6 oktober, 2021 / Världshorisont

Cecilia Tengroth har tillträtt som generalsekreterare

Den 1 oktober tillträdde Svenska FN-förbundets nya generalsekreterare, juristen Cecilia Tengroth. I senaste numret av Världshorisont svarar hon på frågor om sin bakgrund, tankar om FN och FN-förbundet och berättar om oväntade partytrick.

Vilken utbildningsbakgrund har du och hur kom du in i vår bransch?

Jag är jurist, men har också läst kurser i filosofi, statsvetenskap, pedagogik och kriminologi. Jag har också gått FN-domstolens så kallade Diploma Course i Haag, Nederländerna. Det var en superintressant blandning av teori och praktik med lärare från FN-systemet och de internationella brottmålsdomstolarna i Haag. Rekommenderar den varmt till den som vill fördjupa sig i folkrätten! Att det sedan blivit arbete i denna bransch var ett medvetet val då jag ville jobba med folkrätt och humanitära frågor. 

När kom du i kontakt med FN-förbundet för första gången? 

Jag minns FN-förbundets verksamhet mycket väl från min studietid. Jag var aktiv i en organisation som hette Studenter för Sarajevo som stöttade studenter under kriget på Balkan. Då hade vi också samverkan med andra organisationer, bland annat FN-förbundet. Jag uppfattade förbundet som tydligt och trovärdigt när det gällde att kommentera FN-beslut och internationella frågor. I yrkeslivet har jag sedan stött på förbundet i samband med bland annat remisser och skuggrapportering till FN. (Skuggrapportering eller parallellrapportering är när civilsamhället skickar rapporter till FN som komplement till de rapporter som regeringarna lämnar.)

Vad är den viktigaste uppgiften för Svenska FN-förbundet, tycker du?

Jag tror att det är för tidigt för mig att uttala mig om det. Dels behöver jag lära känna förbundet och dess medlemmar och personal, dels är de utmaningar vi står inför idag så pass komplexa att det är svårt att peka ut en enskilt avgörande uppgift. Men för mig personligen ligger alltid utbildning, kunskapsspridning och påverkansarbete varmt om hjärtat. Jag tror starkt på att om allmänheten, politiker, beslutsfattare, företagsledare med flera får kunskap om vad som händer i världen, och vilka verktyg som finns för att hantera det, så ökar förutsättningarna för bra agerande.  

När du presenterade dig för personalen sa du att du är ”orimligt intresserad av folkrätt och internationella relationer”. Vad kan det ta sig för uttryck?

Ha ha ha! Ja, det stämmer. Förutom att läsa mycket och följa daglig rapportering om världshändelser så har jag ett stort historieintresse. Just nu har jag till exempel snöat in på åren efter andra världskriget och hur Europa, och särskilt Tyskland, kunde återuppbyggas. Hur klarade man av att bygga upp något som var så fullkomligt söndertrasat och hur orkade man under denna tid ändå vara så lösningsorienterad och till exempel etablera FN och EU:s föregångare? Flertalet av våra tyngre folkrättskonventioner och samarbetsorgan växte ju fram under denna tid. Väldigt intressant att se hur djupaste hopplöshet och sorg kan existera parallellt med driv och förändringsvilja.

Sen är jag, som flera av oss som gillar internationella frågor och ogillar orättvisor, diskussionsglad och vill på middagar hellre prata om konfliktlösning än om semesterplaner.

Du sa även att FN aldrig har varit viktigare. Förklara!

Det är fullkomligt uppenbart att de stora utmaningar som vi idag står inför inte kan lösas av vare sig enskilda stater eller med snabba lösningar. Vi vet att de vägar vi måste gå nu kräver globalt samarbete – både mellan stater men också med företag. Sen är det en annan fråga om stater, beslutsfattare, näringslivet med flera är villiga att göra det som krävs. Där har FN-förbundet ett viktigt uppdrag att just verka för globalt samarbete och sprida kunskap om varför det är så viktigt.

Vad är ditt främsta mål nu när du tar över ledningen på Skolgränd? 

Bland det första jag vill göra är så klart att träffa så många FN-förbundare som möjligt, både digitalt och fysiskt i den utsträckning det går. Jag kommer från Svenska Röda Korset där jag jobbat som stabschef, och vet att i organisationer som våra finns en magisk blandning av kompetens och engagemang hos anställda och frivilliga. Den vill jag lyssna in.

Rolig kuriosa om dig som privatperson?

Jag kan spruta eld! Otippat roligt partytrick. Och jag har varit med i SM i brädspel. Ett mindre uppskattat partytrick.

————

Denna text är hämtad från ett nummer av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 3/21).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer