Fem unga styrelseledamöter i Umeå FN-förening. Foto: Umeå FN-förening
6 juli, 2021 / Världshorisont

Brinnande engagemang hos många unga

I den svenska FN-rörelsen finns två grupper med särskilt stark närvaro: pensionärer och ungdomar. Ungdomsmedlemmar utgör nästan en femtedel av Svenska FN-förbundets medlemsbas. Vad innebär detta starka engagemang hos yngre?

– De föreningar som har många yngre medlemmar testar gärna nya saker. Det är en styrka vi ser hos unga, att de till exempel under pandemin varit snabba och innovativa, säger Elias Aspudd, ungdomssekreterare på FN-förbundet.

I FN-förbundet räknas personer under 26 år som ungdomsmedlemmar. Andelen unga varierar mellan olika FN-föreningar. I många FN-föreningar finns det ett antal äldre deltagare som varit med i över 20 år, medan yngre personer kommer och går. I andra fall ser själva organisationsstrukturen annorlunda ut. Stockholms FN-förening innehåller till exempel både en studentsektion och en ungdomssektion. Det finns också ett antal FN-föreningar där klungan av aktiva helt består av yngre medlemmar.

Olika generationer kompletterar varandra

Ett exempel på en ungdomsledd förening är Umeå. Här är samtliga styrelseledamöter födda runt millennieskiftet. Ordförande Felicia Sandin, som vann utmärkelsen Årets FN-ungdom 2020, ser en styrka i att yngre tar plats men understryker också att olika generationer kompletterar varandra.

Även om det finns många frågor som är särskilt aktuella i den yngre generationens vardag, så som psykisk ohälsa, klimatet och skolan, menar Felicia Sandin att ens hjärtefrågor i huvudsak är individuella.

– En tonåring och dennes farfar kan brinna för en massa gemensamma ämnen. Däremot påverkas man av vad man ser i sin vardag. En pensionär som upplevt fredsrörelsen under Vietnamkriget har andra erfarenheter än dagens ungdomar.

För att engagera yngre krävs en lyhördhet för de frågor som är aktuella för ungdomar, förklarar hon. Dessutom råder en viss skillnad i vilka medier och digitala plattformar som används av olika åldersgrupper. Umeås FN-förening består i huvudsak av studenter i 20-årsåldern och styrelsen vill gärna involvera fler äldre medmänniskor.

– Det kan bli problematiskt att enbart bestå av en generation. Vi yngre har till exempel inte fått följa FN:s utveckling. Ofta samarbetar vi med Fredsbaskrarna, som har andra viktiga erfarenheter.

Utrymme för yngre röster

Under våren 2021 har FN-förbundet fått i uppdrag av utrikesdepartementet att genomföra ungdomskonsultationer för att bidra med nya perspektiv till Sveriges frivilliga rapport till sommarens HLPF (High Level Political Forum) där ländernas arbete med Agenda 2030 redovisas. Syftet är att ge ett ökat utrymme för yngre röster gällande genomförandet av Agenda 2030. Närmare 900 svenska ungdomar delade med sig av sina åsikter i två enkäter om hållbar utveckling.

FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson gläds åt det brinnande intresset hos ungdomar och hoppas på ett ännu starkare samarbete mellan generationer framöver.

– Det är hoppingivande på många sätt. De unga är morgondagens ledare och deras intresse för internationella frågor är jätteviktigt. Många av dagens utmaningar är så stora att vi måste samarbeta. Det går inte att fjärma sig som land eller som individ. Gemensamma problem kräver gemensamma lösningar.

Lina Stolpe, frilansskribent

————

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 2/21).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Sverige rapporterade till FN om Agenda 2030 för andra gången

16 juli, 2021 / Nyheter

På torsdagskvällen svensk tid presenterade Sverige för FN hur det går med genomförandet av de globala målen, Agenda 2030. "Sverige har en lång väg kvar", sa statsminister Stefan Löfven.

Läs mer

FN-organ varnar för ökad hunger och undernäring

13 juli, 2021 / Nyheter

Hungern i världen har ökat dramatiskt under förra året som en följd av Covid-19. Enligt en ny FN-rapport har 811 miljoner människor lidit av undernäring under 2020.

Läs mer

1,4 miljoner oönskade graviditeter i pandemins spår

11 juli, 2021 / Nyheter

Covid-19 tros ha påverkat 12 miljoner kvinnors tillgång till preventivmedel. I låginkomstländer har reserestriktioner, överbelastad sjukvård och läkemedelsbrist lett till oönskade graviditeter och ökad barna- och mödradödlighet.

Läs mer

Fler hållbara lösningar nödvändiga för att nå Agenda 2030 i tid

09 juli, 2021 / Blogg

Fler transformativa framtidslösningar krävs de kommande nio åren, skriver Malin Åberg Aas, senior rådgivare för hållbar utveckling och deltagare i den svenska e-delegationen under HLPF 2021.

Läs mer

Cecilia Tengroth ny generalsekreterare på Svenska FN-förbundet

07 juli, 2021 / Pressmeddelanden

Svenska FN-förbundet är rörelsen för ett bättre och starkare FN. Den 1 oktober tillträder Cecilia Tengroth som förbundets nya generalsekreterare.

Läs mer

Klimatfrågan viktigast för ungdomar

06 juli, 2021 / Pressmeddelanden

Inför FN:s högnivåmöte om hållbar utveckling den 6-15 juli lanserar Svenska FN-förbundet tillsammans med LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer och Utrikesdepartementet en rapport där 872 unga har svarat på vilken fråga de tycker är viktigast i Agenda 2030.

Läs mer

Nu tar vi sikte på tre år till av viktiga FN-frågor!

05 juli, 2021 / Blogg

Annelie Börjesson, Svenska FN-förbundets omvalde ordförande, summerar FN-förbundets första digitala kongress och tar sikte på framtidens FN-frågor.

Läs mer

”Utbildning ligger till grund för allt”

02 juli, 2021 / Nyheter

För Årets FN-vän 2017, Yasmine Sherif, handlar utbildning om mänskliga rättigheter. Genom den unika fonden Education cannot wait arbetar hon för att alla världens barn ska ha rätt till bra utbildning.

Läs mer

Så kan Agenda 2030 och de globala målen styra Almedalsveckan

01 juli, 2021 / Nyheter

När Gotlandsfärjorna nästa sommar åter fylls med opinionsbildare och beslutsfattare måste samtalen föras utifrån FN:s räddningsplan för planeten, Agenda 2030. Nästa år har vi kommit halvvägs till 2030 och många förväntar sig svenskt ledarskap. Vi föreslår att de 17 globala målen får plats på scen i Almedalen, skriver Svenska FN-förbundet och den oberoende tankesmedjan Global Utmaning.

Läs mer