19 april, 2018 / Pressmeddelanden

Samla splittrat FN-råd är Guterres viktigaste uppgift

FN:s medlemmar sviker sitt åtagande att skydda civila i konflikter. Att få ett dysfunktionellt säkerhetsråd att fungera är António Guterres viktigaste uppgift, säger Svenska FN-förbundet inför generalsekreterarens Sverigebesök i helgen.

FN-chefen António Guterres besöker Sverige i en tid av internationell oro och splittring i världsorganisationen. Besöket äger rum kort tid efter att säkerhetsrådet åter misslyckats att vidta åtgärder för att stoppa konflikten i Syrien.

– Syrien är det tydligaste exemplet på att medlemmarna säkerhetsrådet måste överbrygga motsättningarna och bidra till ett bättre arbetsklimat. De återkommande misslyckandena att skapa ordning i världens krishärdar skadar förtroendet för FN. Guterres enskilt viktigaste uppgift är att få ett dysfunktionellt säkerhetsråd att fungera, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

António Guterres tillträdde som FN:s generalsekreterare för ett drygt år sedan och har tagit en rad initiativ för att reformera FN-organisationen.

– FN har fått mer öppna val till generalsekreterarposten och en ny utvecklingsagenda samt, under Guterres, ett nytt FN-kontor för terrorismbekämpning och förslag på tuffare åtgärder mot sexuella övergrepp. FN-chefen behöver medlemmarnas stöd för fortsatt reformarbete i syfte att göra världsorganisationen mer effektiv och ändamålsenlig, säger Aleksander Gabelic.

I en artikel i Upsala Nya Tidning kräver Gabelic nya ansträngningar för att uppfylla FN-åtagandet att skydda civila i konflikter.

FN-förbundet träffar António Guterres i samband med att FN-chefen föreläser på Uppsala slott på söndag.

Kontaktuppgifter Svenska FN-förbundet

Aleksander Gabelic, ordförande, telefon 070-770 04 18
Petra Hallebrant, generalsekreterare, telefon 072-963 73 32

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer