fbpx
19 april, 2018 / Pressmeddelanden

Samla splittrat FN-råd är Guterres viktigaste uppgift

FN:s medlemmar sviker sitt åtagande att skydda civila i konflikter. Att få ett dysfunktionellt säkerhetsråd att fungera är António Guterres viktigaste uppgift, säger Svenska FN-förbundet inför generalsekreterarens Sverigebesök i helgen.

FN-chefen António Guterres besöker Sverige i en tid av internationell oro och splittring i världsorganisationen. Besöket äger rum kort tid efter att säkerhetsrådet åter misslyckats att vidta åtgärder för att stoppa konflikten i Syrien.

– Syrien är det tydligaste exemplet på att medlemmarna säkerhetsrådet måste överbrygga motsättningarna och bidra till ett bättre arbetsklimat. De återkommande misslyckandena att skapa ordning i världens krishärdar skadar förtroendet för FN. Guterres enskilt viktigaste uppgift är att få ett dysfunktionellt säkerhetsråd att fungera, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

António Guterres tillträdde som FN:s generalsekreterare för ett drygt år sedan och har tagit en rad initiativ för att reformera FN-organisationen.

– FN har fått mer öppna val till generalsekreterarposten och en ny utvecklingsagenda samt, under Guterres, ett nytt FN-kontor för terrorismbekämpning och förslag på tuffare åtgärder mot sexuella övergrepp. FN-chefen behöver medlemmarnas stöd för fortsatt reformarbete i syfte att göra världsorganisationen mer effektiv och ändamålsenlig, säger Aleksander Gabelic.

I en artikel i Upsala Nya Tidning kräver Gabelic nya ansträngningar för att uppfylla FN-åtagandet att skydda civila i konflikter.

FN-förbundet träffar António Guterres i samband med att FN-chefen föreläser på Uppsala slott på söndag.

Kontaktuppgifter Svenska FN-förbundet

Aleksander Gabelic, ordförande, telefon 070-770 04 18
Petra Hallebrant, generalsekreterare, telefon 072-963 73 32

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer