fbpx
19 april, 2018 / Pressmeddelanden

Samla splittrat FN-råd är Guterres viktigaste uppgift

FN:s medlemmar sviker sitt åtagande att skydda civila i konflikter. Att få ett dysfunktionellt säkerhetsråd att fungera är António Guterres viktigaste uppgift, säger Svenska FN-förbundet inför generalsekreterarens Sverigebesök i helgen.

FN-chefen António Guterres besöker Sverige i en tid av internationell oro och splittring i världsorganisationen. Besöket äger rum kort tid efter att säkerhetsrådet åter misslyckats att vidta åtgärder för att stoppa konflikten i Syrien.

– Syrien är det tydligaste exemplet på att medlemmarna säkerhetsrådet måste överbrygga motsättningarna och bidra till ett bättre arbetsklimat. De återkommande misslyckandena att skapa ordning i världens krishärdar skadar förtroendet för FN. Guterres enskilt viktigaste uppgift är att få ett dysfunktionellt säkerhetsråd att fungera, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

António Guterres tillträdde som FN:s generalsekreterare för ett drygt år sedan och har tagit en rad initiativ för att reformera FN-organisationen.

– FN har fått mer öppna val till generalsekreterarposten och en ny utvecklingsagenda samt, under Guterres, ett nytt FN-kontor för terrorismbekämpning och förslag på tuffare åtgärder mot sexuella övergrepp. FN-chefen behöver medlemmarnas stöd för fortsatt reformarbete i syfte att göra världsorganisationen mer effektiv och ändamålsenlig, säger Aleksander Gabelic.

I en artikel i Upsala Nya Tidning kräver Gabelic nya ansträngningar för att uppfylla FN-åtagandet att skydda civila i konflikter.

FN-förbundet träffar António Guterres i samband med att FN-chefen föreläser på Uppsala slott på söndag.

Kontaktuppgifter Svenska FN-förbundet

Aleksander Gabelic, ordförande, telefon 070-770 04 18
Petra Hallebrant, generalsekreterare, telefon 072-963 73 32

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barns och ungas inflytande måste öka i alla frågor

05 juni, 2023 / Världshorisont

I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.

Läs mer

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer