fbpx
FN:s säkerhetsråd. Foto: UN Photo/Manuel Elias
31 mars, 2021 / Pressmeddelanden

FN måste skydda civila i Myanmar

Demonstranterna i Myanmar som vädjar om skydd för civila måste få FN:s hjälp att stoppa våldet, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet, inför onsdagens möte i FN:s säkerhetsråd.

Efter den blodigaste helgen i Myanmar sedan militärkuppen i februari väntas FN:s säkerhetsråd åter diskutera situationen på ett extrainsatt möte onsdagen den 31 mars.

– Det är absolut nödvändigt att FN:s säkerhetsråd lever upp till sin skyldighet att skydda civila från övergrepp, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet, inför mötet.

Ett vanligt förekommande inslag i demonstrationstågen i Myanmar har varit plakat med vädjanden om ”R2P”. Demonstranterna syftar på löftet om att det finns en skyldighet att skydda (eng ”responsibility to protect”) som FN:s medlemsstater unisont avgav vid världstoppmötet 2005. Principen förkortas ofta just R2P.

– Demonstranterna som vädjar om skydd för civila i Myanmar måste få omvärldens stöd. Det är välkommet att FN:s människorättskommissarie Michelle Bachelet och FN:s rådgivare för förebyggande av folkmord, Alice Nderitu, under söndagen hänvisade just till världssamfundets skyldighet att skydda civila, säger Annelie Börjesson.

Säkerhetsrådet har möjlighet att, med hänvisning till R2P-löftet, öppna dörren för krigsförbrytardomstolen ICC att utreda brott som nu begås samt att införa globalt vapenembargo och andra sanktioner mot militärjuntan i Myanmar.

– Förslag om sanktioner och brottsutredning bör läggas fram i säkerhetsrådet även om Kina i förväg hotar att lägga in veto mot dessa. Det är viktigt att det klargörs för omvärlden, demonstranterna i Myanmar och framtida generationer vem som hindrade FN att agera, säger Annelie Börjesson.

Svenska FN-förbundet är medlem i den internationella koalitionen för FN-principen skyldighet att skydda, International Coalition for the Responsibility to Protect.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer