fbpx
4 juni, 2018 / Pressmeddelanden

Amanda Kernell får FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter

Regissören Amanda Kernell tilldelas i dag Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter. Det sker i samband med en diskussion om Sverige och samernas situation på Kulturhuset i Stockholm.

Amanda Kernell, Guldbaggebelönad regissör och skapare av filmen ”Sameblod”, är 2018 års mottagare av Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter. Amanda tar emot priset vid ett seminarium om Sverige och samernas situation som hålls i Klarabiografen, Kulturhuset i Stockholm, i dag måndag den 4 juni kl 08.30-10.30.

Motiveringen lyder:

”Årets mottagare av Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter är en regissör och manusförfattare som använder film som metod för att föra fram sitt budskap. Hon har aktualiserat en del av vår historia som handlar om hur Sveriges urbefolkning beskrivits och behandlats på ett ovärdigt och förminskande sätt. Hon påminner oss om den förmyndarroll som den svenska staten har haft under årens lopp med förnekande av grundläggande mänskliga rättigheter. Vi uppmärksammar pristagaren för att hon har bidragit till viktig debatt genom att göra den prisbelönta och politiskt viktiga filmen ”Sameblod”. Vi gratulerar en värdig vinnare av FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter: Amanda Kernell.”

– Amanda Kernell gör ett fantastiskt arbete med att uppmärksamma samernas situation historiskt och i dag. Genom filmmediet når hon ut till en bred publik. Med vårt pris vill vi visa vår stora uppskattning över det arbete som Amanda bedriver och samtidigt ytterligare belysa frågan om samernas situation i Sverige, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

Vid dagens seminarium medverkar också Magne Ove Varsi, chef för MR-enheten på Samerådet, Ande Somby, biträdande professor i juridik vid Tromsö universitet som är specialiserad på samiska rättigheter, samt Per Olsson Fridh, statssekreterare i Kulturdepartementet som var regeringens delegationsledare när Sverige förhördes i FN:s rasdiskrimineringskommitté i Genève nyligen.

För intervjuförfrågningar till Amanda Kernell kontakta FN-förbundets pressekreterare Pekka Johansson på telefon 073-374 62 84.

Svenska FN-förbundet är en fristående medlemsorganisation som verkar för ett starkare och bättre FN. Det är femte gången som förbundet uppmärksammar en person som gjort viktiga insatser för mänskliga rättigheter i Sverige. Priset har tidigare gått till bland andra Sara Mohammad och Linnéa Claeson.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer