fbpx
18 maj, 2016 / Pressmeddelanden

AGERA MOT SEXUELLA ÖVERGREPP

Öppenhet och press på truppbidragande länder krävs för att stoppa sexuella övergrepp i fredsfrämjande FN-insatser, säger Svenska FN-förbundet.

Stéphane Dujarric, talesperson för FN-chefen Ban Ki-moon, redogjorde vid en pressträff i FN-högkvarteret på tisdagen för nya rapporter om misstänkta sexuella övergrepp inom ramen för FN:s fredsfrämjande insatser. FN har hittills under 2016 fått rapporter om 44 misstänkta fall av övergrepp varav 29 ska ha inträffat i Centralafrikanska republiken och sju i Demokratiska republiken Kongo.

– Att FN namnger såväl FN-insatser som misstänkta förövares nationalitet ökar pressen på truppbidragande medlemsländer att agera. Nu krävs ansträngningar för att få ett internationellt regelverk och rättsskipning på plats, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Flera medlemsstater har på senare tid inlett rättsprocesser mot misstänkta förbrytare.

– Medlemsstaterna har en nyckelroll både som truppbidragare och för att stödja FN-ledningen. Att flera stater har åtalat och dömt soldater i FN-tjänst är ett steg framåt, men mer krävs. Att återkalla immunitet för FN-personal och omedelbart skicka hem misstänkta förövare är två möjliga åtgärder, säger Gabelic.

Svenska FN-förbundet deltog i helgen i ett möte med FN-förbundens världsfederation WFUNA som antog ett uttalande som kräver skärpta åtgärder mot sexuella övergrepp.

– FN och medlemsstaterna måste visa att de står på offrens sida. Frankrike har till exempel ännu inte åtalat en enda person trots att 1,5 år har gått sedan Anders Kompass informerade den franska regeringen om problemen i Centralafrikanska republiken, säger Aleksander Gabelic.

FN-chefen Ban Ki-moon föreslog i februari en rad åtgärder för att upprätthålla FN:s nolltolerans mot sexuella övergrepp. Till dessa hör DNA-prov för fredsfrämjande personal, militärdomstolar och skyndsamma utredningar av misstänkta fall. FN:s säkerhetsråd antog för en månad sedan resolution 2272 om sexuell exploatering och övergrepp.

FN har också inrättat en fond till stöd för offer för sexuell exploatering. Man har vidare för avsikt att återkomma med regelbundna uppdateringar om misstänkta övergrepp som komplement till generalsekreterarens årliga rapport. Läs mer hosFN:s enhet för uppförande och disciplin.

Hela tisdagens pressträff i FN-högkvarteret kan ses på UN Web TV

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med Finlands FN-förbund.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer

Glädjande ICC-initiativ mot ryska krigsbrott i Ukraina

05 mars, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet välkomnar att Internationella brottmålsdomstolen har utfärdat arresteringsorder mot två ryska militärer för misstänkta krigsbrott i Ukraina.

Läs mer

Livsavgörande bistånd till Gaza måste utbetalas

01 mars, 2024 / Nyheter

Sveriges regering måste mot bakgrund av FN:s humanitära larmrapporter från Gaza betala frysta biståndsmedel till UNRWA snarast, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Efter vädjan från sjutton humanitära organisationer meddelar EU-kommissionen på fredagen att man utbetalar 50 miljoner till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Läs mer

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

01 mars, 2024 / Världshorisont

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Läs mer

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer