Öppenhet och press på truppbidragande länder krävs för att stoppa sexuella övergrepp i fredsfrämjande FN-insatser, säger Svenska FN-förbundet.
Stéphane Dujarric, talesperson för FN-chefen Ban Ki-moon, redogjorde vid en pressträff i FN-högkvarteret på tisdagen för nya rapporter om misstänkta sexuella övergrepp inom ramen för FN:s fredsfrämjande insatser. FN har hittills under 2016 fått rapporter om 44 misstänkta fall av övergrepp varav 29 ska ha inträffat i Centralafrikanska republiken och sju i Demokratiska republiken Kongo.
– Att FN namnger såväl FN-insatser som misstänkta förövares nationalitet ökar pressen på truppbidragande medlemsländer att agera. Nu krävs ansträngningar för att få ett internationellt regelverk och rättsskipning på plats, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Flera medlemsstater har på senare tid inlett rättsprocesser mot misstänkta förbrytare.
– Medlemsstaterna har en nyckelroll både som truppbidragare och för att stödja FN-ledningen. Att flera stater har åtalat och dömt soldater i FN-tjänst är ett steg framåt, men mer krävs. Att återkalla immunitet för FN-personal och omedelbart skicka hem misstänkta förövare är två möjliga åtgärder, säger Gabelic.
Svenska FN-förbundet deltog i helgen i ett möte med FN-förbundens världsfederation WFUNA som antog ett uttalande som kräver skärpta åtgärder mot sexuella övergrepp.
– FN och medlemsstaterna måste visa att de står på offrens sida. Frankrike har till exempel ännu inte åtalat en enda person trots att 1,5 år har gått sedan Anders Kompass informerade den franska regeringen om problemen i Centralafrikanska republiken, säger Aleksander Gabelic.
FN-chefen Ban Ki-moon föreslog i februari en rad åtgärder för att upprätthålla FN:s nolltolerans mot sexuella övergrepp. Till dessa hör DNA-prov för fredsfrämjande personal, militärdomstolar och skyndsamma utredningar av misstänkta fall. FN:s säkerhetsråd antog för en månad sedan resolution 2272 om sexuell exploatering och övergrepp.
FN har också inrättat en fond till stöd för offer för sexuell exploatering. Man har vidare för avsikt att återkomma med regelbundna uppdateringar om misstänkta övergrepp som komplement till generalsekreterarens årliga rapport. Läs mer hosFN:s enhet för uppförande och disciplin.
Hela tisdagens pressträff i FN-högkvarteret kan ses på UN Web TV
09 december, 2023 / Nyheter
Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.
Läs mer08 december, 2023 / Nyheter
FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.
07 december, 2023 / Världshorisont
FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.
Läs mer05 december, 2023 / Nyheter
36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.
Läs mer01 december, 2023 / Världshorisont
Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.
Läs mer29 november, 2023 / Nyheter
Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.
Läs mer24 november, 2023 / Världshorisont
Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.
Läs mer22 november, 2023 / Nyheter
Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!
Läs mer21 november, 2023 / Världshorisont
Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.
Läs mer