fbpx
18 maj, 2016 / Pressmeddelanden

AGERA MOT SEXUELLA ÖVERGREPP

Öppenhet och press på truppbidragande länder krävs för att stoppa sexuella övergrepp i fredsfrämjande FN-insatser, säger Svenska FN-förbundet.

Stéphane Dujarric, talesperson för FN-chefen Ban Ki-moon, redogjorde vid en pressträff i FN-högkvarteret på tisdagen för nya rapporter om misstänkta sexuella övergrepp inom ramen för FN:s fredsfrämjande insatser. FN har hittills under 2016 fått rapporter om 44 misstänkta fall av övergrepp varav 29 ska ha inträffat i Centralafrikanska republiken och sju i Demokratiska republiken Kongo.

– Att FN namnger såväl FN-insatser som misstänkta förövares nationalitet ökar pressen på truppbidragande medlemsländer att agera. Nu krävs ansträngningar för att få ett internationellt regelverk och rättsskipning på plats, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Flera medlemsstater har på senare tid inlett rättsprocesser mot misstänkta förbrytare.

– Medlemsstaterna har en nyckelroll både som truppbidragare och för att stödja FN-ledningen. Att flera stater har åtalat och dömt soldater i FN-tjänst är ett steg framåt, men mer krävs. Att återkalla immunitet för FN-personal och omedelbart skicka hem misstänkta förövare är två möjliga åtgärder, säger Gabelic.

Svenska FN-förbundet deltog i helgen i ett möte med FN-förbundens världsfederation WFUNA som antog ett uttalande som kräver skärpta åtgärder mot sexuella övergrepp.

– FN och medlemsstaterna måste visa att de står på offrens sida. Frankrike har till exempel ännu inte åtalat en enda person trots att 1,5 år har gått sedan Anders Kompass informerade den franska regeringen om problemen i Centralafrikanska republiken, säger Aleksander Gabelic.

FN-chefen Ban Ki-moon föreslog i februari en rad åtgärder för att upprätthålla FN:s nolltolerans mot sexuella övergrepp. Till dessa hör DNA-prov för fredsfrämjande personal, militärdomstolar och skyndsamma utredningar av misstänkta fall. FN:s säkerhetsråd antog för en månad sedan resolution 2272 om sexuell exploatering och övergrepp.

FN har också inrättat en fond till stöd för offer för sexuell exploatering. Man har vidare för avsikt att återkomma med regelbundna uppdateringar om misstänkta övergrepp som komplement till generalsekreterarens årliga rapport. Läs mer hosFN:s enhet för uppförande och disciplin.

Hela tisdagens pressträff i FN-högkvarteret kan ses på UN Web TV

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer

Framtidstoppmöte: Ett effektivt FN som överbryggar klyftor

20 september, 2024 / Nyheter

Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.

Läs mer