Öppenhet och press på truppbidragande länder krävs för att stoppa sexuella övergrepp i fredsfrämjande FN-insatser, säger Svenska FN-förbundet.
Stéphane Dujarric, talesperson för FN-chefen Ban Ki-moon, redogjorde vid en pressträff i FN-högkvarteret på tisdagen för nya rapporter om misstänkta sexuella övergrepp inom ramen för FN:s fredsfrämjande insatser. FN har hittills under 2016 fått rapporter om 44 misstänkta fall av övergrepp varav 29 ska ha inträffat i Centralafrikanska republiken och sju i Demokratiska republiken Kongo.
– Att FN namnger såväl FN-insatser som misstänkta förövares nationalitet ökar pressen på truppbidragande medlemsländer att agera. Nu krävs ansträngningar för att få ett internationellt regelverk och rättsskipning på plats, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Flera medlemsstater har på senare tid inlett rättsprocesser mot misstänkta förbrytare.
– Medlemsstaterna har en nyckelroll både som truppbidragare och för att stödja FN-ledningen. Att flera stater har åtalat och dömt soldater i FN-tjänst är ett steg framåt, men mer krävs. Att återkalla immunitet för FN-personal och omedelbart skicka hem misstänkta förövare är två möjliga åtgärder, säger Gabelic.
Svenska FN-förbundet deltog i helgen i ett möte med FN-förbundens världsfederation WFUNA som antog ett uttalande som kräver skärpta åtgärder mot sexuella övergrepp.
– FN och medlemsstaterna måste visa att de står på offrens sida. Frankrike har till exempel ännu inte åtalat en enda person trots att 1,5 år har gått sedan Anders Kompass informerade den franska regeringen om problemen i Centralafrikanska republiken, säger Aleksander Gabelic.
FN-chefen Ban Ki-moon föreslog i februari en rad åtgärder för att upprätthålla FN:s nolltolerans mot sexuella övergrepp. Till dessa hör DNA-prov för fredsfrämjande personal, militärdomstolar och skyndsamma utredningar av misstänkta fall. FN:s säkerhetsråd antog för en månad sedan resolution 2272 om sexuell exploatering och övergrepp.
FN har också inrättat en fond till stöd för offer för sexuell exploatering. Man har vidare för avsikt att återkomma med regelbundna uppdateringar om misstänkta övergrepp som komplement till generalsekreterarens årliga rapport. Läs mer hosFN:s enhet för uppförande och disciplin.
Hela tisdagens pressträff i FN-högkvarteret kan ses på UN Web TV
21 mars, 2023 / Nyheter
Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.
Läs mer17 mars, 2023 / Världshorisont
Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.
Läs mer08 mars, 2023 / Nyheter
Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.
Läs mer07 mars, 2023 / Världshorisont
Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen
Läs mer03 mars, 2023 / Världshorisont
Afghanistan kallas ofta världens farligaste land för kvinnor. Nyligen införde talibanstyret nya restriktioner som ytterligare begränsar kvinnors och flickors fri- och rättigheter. Oron och osäkerheten inför framtiden är stor.
Läs mer28 februari, 2023 / Världshorisont
Moderaten Johan Forssell är bistånds- och utrikeshandelsminister i regeringen Kristersson. Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont fick möjlighet att skicka några frågor på temat flickors och kvinnors rättigheter till ministern som svarat skriftligen.
Läs mer