fbpx
FN-högkvarteret i New York. Foto: UN Photo/Manuel Elias
5 november, 2018 / Nyheter

Medlemsorganisationer besöker New York

För första gången arrangerar Svenska FN-förbundet en studieresa till FN-högkvarteret i New York för bara medlemsorganisationer. Under en fullspäckad vecka får företrädare för fjorton organisationer se FN:s arbete för fred och säkerhet från insidan.

När det blåser i världspolitiken ökar behovet av kunskap om det internationella samarbetet. Det tar Svenska FN-förbundet fasta på och arrangerar den här veckan en studieresa till FN-högkvarteret i New York. Fokus för resan är är FN:s arbete för fred och säkerhet och inte minst Sveriges roll som medlem i FN:s säkerhetsråd.

Deltagare är företrädare för fjorton svenska riksorganisationer som alla är medlemmar i FN-förbundet. Delegationen leds av Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och generalsekreterare Petra Hallebrant.

– De ökande globala utmaningarna, bland annat kärnvapenhotet, klimatförändringarna och hoten mot mänskliga rättigheter, gör FN viktigare än på länge. Med studieresan vill vi stärka kunskapen om världsorganisationen hos våra riksorganisationer. De är viktiga aktörer både genom sitt medlemskap hos oss och som aktiva i internationella frågor, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Under en hektisk vecka ska deltagarna besöka en rad FN-organisationer som alla finns i närheten av den välbekanta FN-skrapan på första avenyn på Manhattan. Även andra, från FN fristående, organisationer som Human Rights Watch och Women’s International League for Peace and Freedom får besök av gruppen.

Ett studiebesök i regi av Svenska FN-förbundet ger unik tillgång till FN-systemet som andra besökare inte har möjlighet att ta del av. Under veckan får resenärerna träffa såväl handläggare som personal på chefsnivå för att informera sig och ställa frågor om FN-arbetet.

En rundvandring i FN-byggnaden hör för många till höjdpunkterna under ett besök i New York. Bland de FN-organ som gruppen besöker under veckan märks Världslivsmedelsprogrammet, WFP, och FN:s befolkningsfond UNFPA. Båda dessa samarbetar nära med Svenska FN-förbundet i insamlings- och informationsprojekten Skolmat och Flicka.

Gruppen kommer också att göra ett besök på Sveriges ständiga representation vid FN där ambassadör Carl Skau ska berätta om erfarenheterna av snart två års svenskt medlemskap i säkerhetsrådet. Ytterligare information om rådet ges av Paul Romita på den fristående organisationen Security Council Report som håller ett vakande öga på rådsarbetet.

Svenska FN-förbundet hoppas att studieresan ska bidra till en representativ bild av utmaningar och möjligheter i FN-arbetet.

– FN:s humanitära arbete, utvecklingsavtalet Agenda 2030 med de globala målen och försvaret för flickors och kvinnors rättigheter är ljuspunkter i FN-arbetet som inte alltid får den uppmärksamhet som de förtjänar. Vi behöver alla hjälpas åt att ge en rättvisande bild av FN-samarbetet och inte minst understryka behovet av en fortsatt stark svensk röst i FN, säger Annelie Börjesson.

Svenska FN-förbundet genomför regelbundet studieresor till FN-städerna New York och Genève inom ramen för sitt utbildningsprogram. Resorna är sista fasen i programmet som syftar till att stärka den svenska FN-rörelsen som består av enskilda medlemmar, organisationer, företag och 36 certifierade FN-skolor i hela landet.

Följande organisationer deltar i studieresan till FN den 4-9 november: CISV Sweden, FIAN, Frälsningsarmén, IKFF, KFUM, Kristdemokratiska kvinnoförbundet, Kurdiska riksförbundet, Kvinnor för fred, Lärarförbundet, My right, Scouterna, RFSL, Svenska Lottakåren, Unga örnar.

Bli riksorganisation

Låt din organisation bli en del av den internationella rörelsen för ett starkare FN.

Läs mer >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer