fbpx
FN-högkvarteret i New York. Foto: UN Photo/Manuel Elias
5 november, 2018 / Nyheter

Medlemsorganisationer besöker New York

För första gången arrangerar Svenska FN-förbundet en studieresa till FN-högkvarteret i New York för bara medlemsorganisationer. Under en fullspäckad vecka får företrädare för fjorton organisationer se FN:s arbete för fred och säkerhet från insidan.

När det blåser i världspolitiken ökar behovet av kunskap om det internationella samarbetet. Det tar Svenska FN-förbundet fasta på och arrangerar den här veckan en studieresa till FN-högkvarteret i New York. Fokus för resan är är FN:s arbete för fred och säkerhet och inte minst Sveriges roll som medlem i FN:s säkerhetsråd.

Deltagare är företrädare för fjorton svenska riksorganisationer som alla är medlemmar i FN-förbundet. Delegationen leds av Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och generalsekreterare Petra Hallebrant.

– De ökande globala utmaningarna, bland annat kärnvapenhotet, klimatförändringarna och hoten mot mänskliga rättigheter, gör FN viktigare än på länge. Med studieresan vill vi stärka kunskapen om världsorganisationen hos våra riksorganisationer. De är viktiga aktörer både genom sitt medlemskap hos oss och som aktiva i internationella frågor, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Under en hektisk vecka ska deltagarna besöka en rad FN-organisationer som alla finns i närheten av den välbekanta FN-skrapan på första avenyn på Manhattan. Även andra, från FN fristående, organisationer som Human Rights Watch och Women’s International League for Peace and Freedom får besök av gruppen.

Ett studiebesök i regi av Svenska FN-förbundet ger unik tillgång till FN-systemet som andra besökare inte har möjlighet att ta del av. Under veckan får resenärerna träffa såväl handläggare som personal på chefsnivå för att informera sig och ställa frågor om FN-arbetet.

En rundvandring i FN-byggnaden hör för många till höjdpunkterna under ett besök i New York. Bland de FN-organ som gruppen besöker under veckan märks Världslivsmedelsprogrammet, WFP, och FN:s befolkningsfond UNFPA. Båda dessa samarbetar nära med Svenska FN-förbundet i insamlings- och informationsprojekten Skolmat och Flicka.

Gruppen kommer också att göra ett besök på Sveriges ständiga representation vid FN där ambassadör Carl Skau ska berätta om erfarenheterna av snart två års svenskt medlemskap i säkerhetsrådet. Ytterligare information om rådet ges av Paul Romita på den fristående organisationen Security Council Report som håller ett vakande öga på rådsarbetet.

Svenska FN-förbundet hoppas att studieresan ska bidra till en representativ bild av utmaningar och möjligheter i FN-arbetet.

– FN:s humanitära arbete, utvecklingsavtalet Agenda 2030 med de globala målen och försvaret för flickors och kvinnors rättigheter är ljuspunkter i FN-arbetet som inte alltid får den uppmärksamhet som de förtjänar. Vi behöver alla hjälpas åt att ge en rättvisande bild av FN-samarbetet och inte minst understryka behovet av en fortsatt stark svensk röst i FN, säger Annelie Börjesson.

Svenska FN-förbundet genomför regelbundet studieresor till FN-städerna New York och Genève inom ramen för sitt utbildningsprogram. Resorna är sista fasen i programmet som syftar till att stärka den svenska FN-rörelsen som består av enskilda medlemmar, organisationer, företag och 36 certifierade FN-skolor i hela landet.

Följande organisationer deltar i studieresan till FN den 4-9 november: CISV Sweden, FIAN, Frälsningsarmén, IKFF, KFUM, Kristdemokratiska kvinnoförbundet, Kurdiska riksförbundet, Kvinnor för fred, Lärarförbundet, My right, Scouterna, RFSL, Svenska Lottakåren, Unga örnar.

Bli riksorganisation

Låt din organisation bli en del av den internationella rörelsen för ett starkare FN.

Läs mer >

Senaste nytt

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer