fbpx
FN-högkvarteret i New York. Foto: UN Photo/Manuel Elias
5 november, 2018 / Nyheter

Medlemsorganisationer besöker New York

För första gången arrangerar Svenska FN-förbundet en studieresa till FN-högkvarteret i New York för bara medlemsorganisationer. Under en fullspäckad vecka får företrädare för fjorton organisationer se FN:s arbete för fred och säkerhet från insidan.

När det blåser i världspolitiken ökar behovet av kunskap om det internationella samarbetet. Det tar Svenska FN-förbundet fasta på och arrangerar den här veckan en studieresa till FN-högkvarteret i New York. Fokus för resan är är FN:s arbete för fred och säkerhet och inte minst Sveriges roll som medlem i FN:s säkerhetsråd.

Deltagare är företrädare för fjorton svenska riksorganisationer som alla är medlemmar i FN-förbundet. Delegationen leds av Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och generalsekreterare Petra Hallebrant.

– De ökande globala utmaningarna, bland annat kärnvapenhotet, klimatförändringarna och hoten mot mänskliga rättigheter, gör FN viktigare än på länge. Med studieresan vill vi stärka kunskapen om världsorganisationen hos våra riksorganisationer. De är viktiga aktörer både genom sitt medlemskap hos oss och som aktiva i internationella frågor, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Under en hektisk vecka ska deltagarna besöka en rad FN-organisationer som alla finns i närheten av den välbekanta FN-skrapan på första avenyn på Manhattan. Även andra, från FN fristående, organisationer som Human Rights Watch och Women’s International League for Peace and Freedom får besök av gruppen.

Ett studiebesök i regi av Svenska FN-förbundet ger unik tillgång till FN-systemet som andra besökare inte har möjlighet att ta del av. Under veckan får resenärerna träffa såväl handläggare som personal på chefsnivå för att informera sig och ställa frågor om FN-arbetet.

En rundvandring i FN-byggnaden hör för många till höjdpunkterna under ett besök i New York. Bland de FN-organ som gruppen besöker under veckan märks Världslivsmedelsprogrammet, WFP, och FN:s befolkningsfond UNFPA. Båda dessa samarbetar nära med Svenska FN-förbundet i insamlings- och informationsprojekten Skolmat och Flicka.

Gruppen kommer också att göra ett besök på Sveriges ständiga representation vid FN där ambassadör Carl Skau ska berätta om erfarenheterna av snart två års svenskt medlemskap i säkerhetsrådet. Ytterligare information om rådet ges av Paul Romita på den fristående organisationen Security Council Report som håller ett vakande öga på rådsarbetet.

Svenska FN-förbundet hoppas att studieresan ska bidra till en representativ bild av utmaningar och möjligheter i FN-arbetet.

– FN:s humanitära arbete, utvecklingsavtalet Agenda 2030 med de globala målen och försvaret för flickors och kvinnors rättigheter är ljuspunkter i FN-arbetet som inte alltid får den uppmärksamhet som de förtjänar. Vi behöver alla hjälpas åt att ge en rättvisande bild av FN-samarbetet och inte minst understryka behovet av en fortsatt stark svensk röst i FN, säger Annelie Börjesson.

Svenska FN-förbundet genomför regelbundet studieresor till FN-städerna New York och Genève inom ramen för sitt utbildningsprogram. Resorna är sista fasen i programmet som syftar till att stärka den svenska FN-rörelsen som består av enskilda medlemmar, organisationer, företag och 36 certifierade FN-skolor i hela landet.

Följande organisationer deltar i studieresan till FN den 4-9 november: CISV Sweden, FIAN, Frälsningsarmén, IKFF, KFUM, Kristdemokratiska kvinnoförbundet, Kurdiska riksförbundet, Kvinnor för fred, Lärarförbundet, My right, Scouterna, RFSL, Svenska Lottakåren, Unga örnar.

Bli riksorganisation

Låt din organisation bli en del av den internationella rörelsen för ett starkare FN.

Läs mer >

Senaste nytt

Barns och ungas inflytande måste öka i alla frågor

05 juni, 2023 / Världshorisont

I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.

Läs mer

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer