fbpx
10 september, 2014 /

Valspurt: Fyra frågor från FN-förbundet

Vilka partier vill erbjuda svensk trupp till en FN-insats mot Islamiska staten? Svenska FN-förbundet efterlyser besked i fyra frågor inför valspurten.

Med några undantag har de internationella frågorna på sedvanligt sätt hamnat i bakgrunden i årets valrörelse. Svenska FN-förbundet efterlyser besked från partierna i fyra frågor under valrörelsens sista dagar.

1. Irak har fått en ny regering under premiärminister Haider al-Abadi. Kampen mot Islamiska staten behöver omvärldens humanitära, politiska och militära stöd. Vilka partier är beredda att verka för ett svenskt truppbidrag till en FN-ledd markstyrka i norra Irak?

2. Sverige har som undertecknare av FN-konventionen mot rasdiskriminering åtagit sig att motverka organiserad rasism. Trots det marscherar nazistiska partier på gator och torg. Vilka partier vill skärpa tillämpningen av hetslagstiftningens förbud mot rasistiska uttalanden och symboler?

3. Sverige fick i somras en ny lag mot barn- och tvångsäktenskap. I världen gifts 39 000 flickor bort varje dag och arbetet för ökad jämställdhet möter motstånd. Vilka partier är beredda att prioritera flickors och kvinnors sexuella hälsa och reproduktiva rättigheter i arbetet med nya utvecklingsmål?

4. Sverige är kandidat till en plats i FN:s säkerhetsråd 2017-2018. Vilka partier vill stärka kampanjarbetet för att öka chansen att Sverige tar en plats i rådet?

– Sveriges FN-medlemskap innebär förpliktelser som berör miljoner människor både globalt och här hemma. Gemensamt för många av utmaningarna är att mänskliga rättigheter står på spel. De många internationella konflikterna påverkar även Sverige och det är rimligt att de politiska partierna redovisar hur de ser på ovanstående frågor, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Läs om Svenska FN-förbundets verksamhet på www.fn.se.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer