Vilka partier vill erbjuda svensk trupp till en FN-insats mot Islamiska staten? Svenska FN-förbundet efterlyser besked i fyra frågor inför valspurten.
Med några undantag har de internationella frågorna på sedvanligt sätt hamnat i bakgrunden i årets valrörelse. Svenska FN-förbundet efterlyser besked från partierna i fyra frågor under valrörelsens sista dagar.
1. Irak har fått en ny regering under premiärminister Haider al-Abadi. Kampen mot Islamiska staten behöver omvärldens humanitära, politiska och militära stöd. Vilka partier är beredda att verka för ett svenskt truppbidrag till en FN-ledd markstyrka i norra Irak?
2. Sverige har som undertecknare av FN-konventionen mot rasdiskriminering åtagit sig att motverka organiserad rasism. Trots det marscherar nazistiska partier på gator och torg. Vilka partier vill skärpa tillämpningen av hetslagstiftningens förbud mot rasistiska uttalanden och symboler?
3. Sverige fick i somras en ny lag mot barn- och tvångsäktenskap. I världen gifts 39 000 flickor bort varje dag och arbetet för ökad jämställdhet möter motstånd. Vilka partier är beredda att prioritera flickors och kvinnors sexuella hälsa och reproduktiva rättigheter i arbetet med nya utvecklingsmål?
4. Sverige är kandidat till en plats i FN:s säkerhetsråd 2017-2018. Vilka partier vill stärka kampanjarbetet för att öka chansen att Sverige tar en plats i rådet?
– Sveriges FN-medlemskap innebär förpliktelser som berör miljoner människor både globalt och här hemma. Gemensamt för många av utmaningarna är att mänskliga rättigheter står på spel. De många internationella konflikterna påverkar även Sverige och det är rimligt att de politiska partierna redovisar hur de ser på ovanstående frågor, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Läs om Svenska FN-förbundets verksamhet på www.fn.se.
08 juni, 2023 / Världshorisont
Medlemmarna i Lidingö FN-förening har blivit riktiga skräpplockarproffs. Sedan flera år är de med och städar utomhus under den nordiska kusträddardagen i maj – ett utmärkt sätt att värva nya medlemmar, har det visat sig.
Läs mer05 juni, 2023 / Världshorisont
I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.
Läs mer24 maj, 2023 / Nyheter
En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.
Läs mer16 maj, 2023 / Nyheter
I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.
Läs mer11 maj, 2023 / Världshorisont
Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?
Läs mer02 maj, 2023 / Nyheter
Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!
Läs mer02 maj, 2023 / Nyheter
Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering
Läs mer30 april, 2023 / Världshorisont
20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning.
Läs mer28 april, 2023 / Blogg
Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.
Läs mer