Vilka partier vill erbjuda svensk trupp till en FN-insats mot Islamiska staten? Svenska FN-förbundet efterlyser besked i fyra frågor inför valspurten.
Med några undantag har de internationella frågorna på sedvanligt sätt hamnat i bakgrunden i årets valrörelse. Svenska FN-förbundet efterlyser besked från partierna i fyra frågor under valrörelsens sista dagar.
1. Irak har fått en ny regering under premiärminister Haider al-Abadi. Kampen mot Islamiska staten behöver omvärldens humanitära, politiska och militära stöd. Vilka partier är beredda att verka för ett svenskt truppbidrag till en FN-ledd markstyrka i norra Irak?
2. Sverige har som undertecknare av FN-konventionen mot rasdiskriminering åtagit sig att motverka organiserad rasism. Trots det marscherar nazistiska partier på gator och torg. Vilka partier vill skärpa tillämpningen av hetslagstiftningens förbud mot rasistiska uttalanden och symboler?
3. Sverige fick i somras en ny lag mot barn- och tvångsäktenskap. I världen gifts 39 000 flickor bort varje dag och arbetet för ökad jämställdhet möter motstånd. Vilka partier är beredda att prioritera flickors och kvinnors sexuella hälsa och reproduktiva rättigheter i arbetet med nya utvecklingsmål?
4. Sverige är kandidat till en plats i FN:s säkerhetsråd 2017-2018. Vilka partier vill stärka kampanjarbetet för att öka chansen att Sverige tar en plats i rådet?
– Sveriges FN-medlemskap innebär förpliktelser som berör miljoner människor både globalt och här hemma. Gemensamt för många av utmaningarna är att mänskliga rättigheter står på spel. De många internationella konflikterna påverkar även Sverige och det är rimligt att de politiska partierna redovisar hur de ser på ovanstående frågor, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Läs om Svenska FN-förbundets verksamhet på www.fn.se.
12 oktober, 2024 / Nyheter
Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras. En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om
Läs mer09 oktober, 2024 / Världshorisont
Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett
Läs mer07 oktober, 2024 / Nyheter
Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.
Läs mer04 oktober, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.
Läs mer04 oktober, 2024 / Världshorisont
Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av
Läs mer30 september, 2024 / Världshorisont
Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.
Läs mer28 september, 2024 / Världshorisont
De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som
Läs mer24 september, 2024 / Nyheter
FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.
Läs mer22 september, 2024 / Debattartiklar
FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.