fbpx
11 februari, 2015 /

Välkommet besked om FN-truppbidrag

Margot Wallströms besked i utrikesdeklarationen att Sverige ska delta i fler FN-ledda fredsfrämjande insatser välkomnas av Svenska FN-förbundet.

”Regeringen anser att Sverige ska delta i fler FN-ledda insatser”, sa utrikesminister Margot Wallström när hon läste upp den utrikespolitiska deklarationen i riksdagen på onsdagsförmiddagen. Beskedet om truppbidrag och en mer aktiv FN-politik välkomnas av Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

– Vi har i flera år argumenterat för att Sverige ska återkomma till FN:s fredsfrämjande insatser. Utrikesministerns besked att det svenska bidraget till FN-insatsen i Mali ska följas av fler insatser gör att Sverige efter åtta års frånvaro i högre grad kan bidra till internationell fred och säkerhet. Det stärker också Sveriges ställning i FN-samarbetet, säger Aleksander Gabelic.

FN-förbundet saknar dock en viktig komponent på säkerhetsområdet.

– Wallström borde inom ramen för säkerhetspolitiken ha lyft fram FN-principen skyldighet att skydda. Sverige måste fortsätta att vara pådrivande i arbetet för att värna mänsklig säkerhet, säger Aleksander Gabelic.

I utvecklingssamarbetet är det Sveriges uppgift att driva så kallade motvindsfrågor, menar Svenska FN-förbundet.

– Det är bra att utrikesministern vill se sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter för världens flickor och kvinnor bland de nya hållbara utvecklingsmål som ska antas under 2015. Motsvarande perspektiv saknades i biståndsministerns tal i FN:s generalförsamling i början av veckan, säger Gabelic.

Att utrikesministern står fast vid en aktiv svensk kandidatur till FN:s säkerhetsråd är viktigt.

– Att Sverige aktivt driver en kampanj för en plats i säkerhetsrådet är ett uttryck för engagemang. Det bredare samtal om utrikes- och säkerhetspolitiken som utrikesministern talar om bör förverkligas genom dialog mellan regering, riksdag och frivilligorganisationer som ytterligare kan förstärka och förankra en aktiv svensk FN-politik, avslutar Aleksander Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barns och ungas inflytande måste öka i alla frågor

05 juni, 2023 / Världshorisont

I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.

Läs mer

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer