fbpx
11 februari, 2015 /

Välkommet besked om FN-truppbidrag

Margot Wallströms besked i utrikesdeklarationen att Sverige ska delta i fler FN-ledda fredsfrämjande insatser välkomnas av Svenska FN-förbundet.

”Regeringen anser att Sverige ska delta i fler FN-ledda insatser”, sa utrikesminister Margot Wallström när hon läste upp den utrikespolitiska deklarationen i riksdagen på onsdagsförmiddagen. Beskedet om truppbidrag och en mer aktiv FN-politik välkomnas av Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

– Vi har i flera år argumenterat för att Sverige ska återkomma till FN:s fredsfrämjande insatser. Utrikesministerns besked att det svenska bidraget till FN-insatsen i Mali ska följas av fler insatser gör att Sverige efter åtta års frånvaro i högre grad kan bidra till internationell fred och säkerhet. Det stärker också Sveriges ställning i FN-samarbetet, säger Aleksander Gabelic.

FN-förbundet saknar dock en viktig komponent på säkerhetsområdet.

– Wallström borde inom ramen för säkerhetspolitiken ha lyft fram FN-principen skyldighet att skydda. Sverige måste fortsätta att vara pådrivande i arbetet för att värna mänsklig säkerhet, säger Aleksander Gabelic.

I utvecklingssamarbetet är det Sveriges uppgift att driva så kallade motvindsfrågor, menar Svenska FN-förbundet.

– Det är bra att utrikesministern vill se sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter för världens flickor och kvinnor bland de nya hållbara utvecklingsmål som ska antas under 2015. Motsvarande perspektiv saknades i biståndsministerns tal i FN:s generalförsamling i början av veckan, säger Gabelic.

Att utrikesministern står fast vid en aktiv svensk kandidatur till FN:s säkerhetsråd är viktigt.

– Att Sverige aktivt driver en kampanj för en plats i säkerhetsrådet är ett uttryck för engagemang. Det bredare samtal om utrikes- och säkerhetspolitiken som utrikesministern talar om bör förverkligas genom dialog mellan regering, riksdag och frivilligorganisationer som ytterligare kan förstärka och förankra en aktiv svensk FN-politik, avslutar Aleksander Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer

Två år sedan Rysslands invasion – visa ditt stöd för Ukraina!

22 februari, 2024 / Nyheter

Den 24 februari hålls manifestationer över hela Sverige mot Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Var med och protestera mot Putin – vi tipsar om en manifestation nära dig!

Läs mer

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering 

19 februari, 2024 / Världshorisont

Johannes Vasara-Hammare är en av fem svenskar som FN-förbundet valt ut till rollen som ungdomsledare för mångfald och inkludering. Hans intresse för frågorna har uppstått genom uppväxten i norra Sverige där han har både samiska och tornedalska rötter. 

Läs mer

Sju FN-förbund i samarbete för mångfald och inkludering 

16 februari, 2024 / Världshorisont

I en tid då demokratin i världen är på tillbakagång och ojämlikheten ökar är arbetet för rättvisa, inkludering och mänskliga rättigheter viktigare än någonsin. Under våren drar Svenska FN-förbundet i gång ett nytt projekt i samarbete med sex andra FN-förbund. Syftet är att öka kunskapen om mångfald och inkludering bland unga.

Läs mer

Ukraina och Gaza i centrum för utrikespolitisk debatt

14 februari, 2024 / Nyheter

Regeringen presenterade på onsdagen årets utrikespolitiska deklaration. FN-förbundet välkomnar åtgärder mot krigsförbrytelser i Ukraina och kräver återupptaget bistånd till Gaza.

Läs mer

Ojämlik digitalisering leder till exkludering 

09 februari, 2024 / Världshorisont

Internetuppkoppling är för många en nödvändighet och underlättar livet på flera plan. I låginkomstländer är dock endast en fjärdedel av befolkningen uppkopplad.

Läs mer

Israel måste lyssna på omvärlden

05 februari, 2024 / Nyheter

I takt med att den humanitära situationen i Gaza förvärras skärper FN kraven på humanitär vapenvila och tillträde för FN:s hjälporganisationer. Israel måste lyssna på FN och medlemsländerna, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Nya utmaningar för FN-förbundets ordförande

31 januari, 2024 / Nyheter

Efter sammanlagt tolv år i Svenska FN-förbundets styrelse meddelar ordförande Annelie Börjesson att hon inte ställer upp för omval vid sommarens kongress.

Läs mer

Folk och Försvar: FN-samarbete stärker Sveriges säkerhet

10 januari, 2024 / Nyheter

Kriget i Ukraina och hotet mot Sverige stod i centrum vid Folk och Försvars rikskonferens. FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson var på plats.

Läs mer