11 februari, 2015 /

Välkommet besked om FN-truppbidrag

Margot Wallströms besked i utrikesdeklarationen att Sverige ska delta i fler FN-ledda fredsfrämjande insatser välkomnas av Svenska FN-förbundet.

”Regeringen anser att Sverige ska delta i fler FN-ledda insatser”, sa utrikesminister Margot Wallström när hon läste upp den utrikespolitiska deklarationen i riksdagen på onsdagsförmiddagen. Beskedet om truppbidrag och en mer aktiv FN-politik välkomnas av Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

– Vi har i flera år argumenterat för att Sverige ska återkomma till FN:s fredsfrämjande insatser. Utrikesministerns besked att det svenska bidraget till FN-insatsen i Mali ska följas av fler insatser gör att Sverige efter åtta års frånvaro i högre grad kan bidra till internationell fred och säkerhet. Det stärker också Sveriges ställning i FN-samarbetet, säger Aleksander Gabelic.

FN-förbundet saknar dock en viktig komponent på säkerhetsområdet.

– Wallström borde inom ramen för säkerhetspolitiken ha lyft fram FN-principen skyldighet att skydda. Sverige måste fortsätta att vara pådrivande i arbetet för att värna mänsklig säkerhet, säger Aleksander Gabelic.

I utvecklingssamarbetet är det Sveriges uppgift att driva så kallade motvindsfrågor, menar Svenska FN-förbundet.

– Det är bra att utrikesministern vill se sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter för världens flickor och kvinnor bland de nya hållbara utvecklingsmål som ska antas under 2015. Motsvarande perspektiv saknades i biståndsministerns tal i FN:s generalförsamling i början av veckan, säger Gabelic.

Att utrikesministern står fast vid en aktiv svensk kandidatur till FN:s säkerhetsråd är viktigt.

– Att Sverige aktivt driver en kampanj för en plats i säkerhetsrådet är ett uttryck för engagemang. Det bredare samtal om utrikes- och säkerhetspolitiken som utrikesministern talar om bör förverkligas genom dialog mellan regering, riksdag och frivilligorganisationer som ytterligare kan förstärka och förankra en aktiv svensk FN-politik, avslutar Aleksander Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer