30 januari, 2015 /

Ukraina kräver större uppmärksamhet

Konflikten i Ukraina har krävt över 5 000 dödsoffer och fler än 10 000 har skadats. Omvärlden måste agera med större skärpa mot Ryssland, säger Svenska FN-förbundet.

EU-länderna planerar nya riktade sanktioner mot Ryssland som en markering mot landets roll i konflikten i Ukraina. FN:s säkerhetsråd har uppmanat parterna att följa Minskavtalet som föreskriver fredliga förhandlingar mellan parterna men våldet har tilltagit. FN:s undergeneralsekreterare Jeffrey Feltman framhöll i veckan att konflikten har krävt över 5 000 dödsoffer. Andra FN-rapporter säger att över 10 000 har skadats som följd av stridigheterna. En miljon har tvingats på flykt från de konfliktdrabbade områdena.

Efter de senaste dagarnas attacker mot civila efterlyser Svenska FN-förbundet en tydligare linje från omvärlden mot Ryssland.

– Ryssland spelar en nyckelroll för utvecklingen i östra Ukraina genom den olagliga annekteringen av Krim, stödet till separatisterna och sin egen militära aktivitet. Ryssland utgör också ett hot mot andra delar av Östeuropa, inte minst Baltikum. Ukrainas civila måste nås av humanitär hjälp och Putin bör pressas att upphöra med sin aggressiva politik. FN:s säkerhetsråd bör åter diskutera frågan och om frågan stoppas där bör man, i enlighet med tidigare propåer från Ukrainas regering, gå vidare till generalförsamlingen med stöd av FN-proceduren samverkan för fred. Även skärpta europeiska och amerikanska sanktioner är lämpliga påtryckningsmedel för att åstadkomma nödvändig och långsiktig politisk dialog i enlighet med Minskplanen, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer