fbpx
30 januari, 2015 /

Ukraina kräver större uppmärksamhet

Konflikten i Ukraina har krävt över 5 000 dödsoffer och fler än 10 000 har skadats. Omvärlden måste agera med större skärpa mot Ryssland, säger Svenska FN-förbundet.

EU-länderna planerar nya riktade sanktioner mot Ryssland som en markering mot landets roll i konflikten i Ukraina. FN:s säkerhetsråd har uppmanat parterna att följa Minskavtalet som föreskriver fredliga förhandlingar mellan parterna men våldet har tilltagit. FN:s undergeneralsekreterare Jeffrey Feltman framhöll i veckan att konflikten har krävt över 5 000 dödsoffer. Andra FN-rapporter säger att över 10 000 har skadats som följd av stridigheterna. En miljon har tvingats på flykt från de konfliktdrabbade områdena.

Efter de senaste dagarnas attacker mot civila efterlyser Svenska FN-förbundet en tydligare linje från omvärlden mot Ryssland.

– Ryssland spelar en nyckelroll för utvecklingen i östra Ukraina genom den olagliga annekteringen av Krim, stödet till separatisterna och sin egen militära aktivitet. Ryssland utgör också ett hot mot andra delar av Östeuropa, inte minst Baltikum. Ukrainas civila måste nås av humanitär hjälp och Putin bör pressas att upphöra med sin aggressiva politik. FN:s säkerhetsråd bör åter diskutera frågan och om frågan stoppas där bör man, i enlighet med tidigare propåer från Ukrainas regering, gå vidare till generalförsamlingen med stöd av FN-proceduren samverkan för fred. Även skärpta europeiska och amerikanska sanktioner är lämpliga påtryckningsmedel för att åstadkomma nödvändig och långsiktig politisk dialog i enlighet med Minskplanen, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer