Konflikten i Ukraina har krävt över 5 000 dödsoffer och fler än 10 000 har skadats. Omvärlden måste agera med större skärpa mot Ryssland, säger Svenska FN-förbundet.
EU-länderna planerar nya riktade sanktioner mot Ryssland som en markering mot landets roll i konflikten i Ukraina. FN:s säkerhetsråd har uppmanat parterna att följa Minskavtalet som föreskriver fredliga förhandlingar mellan parterna men våldet har tilltagit. FN:s undergeneralsekreterare Jeffrey Feltman framhöll i veckan att konflikten har krävt över 5 000 dödsoffer. Andra FN-rapporter säger att över 10 000 har skadats som följd av stridigheterna. En miljon har tvingats på flykt från de konfliktdrabbade områdena.
Efter de senaste dagarnas attacker mot civila efterlyser Svenska FN-förbundet en tydligare linje från omvärlden mot Ryssland.
– Ryssland spelar en nyckelroll för utvecklingen i östra Ukraina genom den olagliga annekteringen av Krim, stödet till separatisterna och sin egen militära aktivitet. Ryssland utgör också ett hot mot andra delar av Östeuropa, inte minst Baltikum. Ukrainas civila måste nås av humanitär hjälp och Putin bör pressas att upphöra med sin aggressiva politik. FN:s säkerhetsråd bör åter diskutera frågan och om frågan stoppas där bör man, i enlighet med tidigare propåer från Ukrainas regering, gå vidare till generalförsamlingen med stöd av FN-proceduren samverkan för fred. Även skärpta europeiska och amerikanska sanktioner är lämpliga påtryckningsmedel för att åstadkomma nödvändig och långsiktig politisk dialog i enlighet med Minskplanen, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.
04 oktober, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.
Läs mer04 oktober, 2024 / Världshorisont
Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av
Läs mer30 september, 2024 / Världshorisont
Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.
Läs mer28 september, 2024 / Världshorisont
De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som
Läs mer24 september, 2024 / Nyheter
FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.
Läs mer22 september, 2024 / Debattartiklar
FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.
20 september, 2024 / Nyheter
Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.
Läs mer05 september, 2024 / Världshorisont
Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.
Läs mer05 augusti, 2024 / Debattartiklar
Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och
Läs mer