FN måste förstärka sin närvaro i Burundi i ljuset av oroligheterna i landet, säger Svenska FN-förbundet.
Politiskt våld i Burundi i Östafrika har den senaste tiden orsakat en våg av flyktingar i grannländerna Rwanda och Demokratiska republiken Kongo, rapporterar FN. Oroligheterna har tilltagit sedan den burundiske presidenten Nkurunziza förklarat att han avser att kandidera till ytterligare en mandatperiod. Enligt Burundis konstitution ska makten i landet delas mellan hutuer och tutsier och Nkurunziza har inte rätt att sitta ytterligare en period. Samtidigt anklagas en ungdomsorganisation som står regeringspartiet nära för att hota människor om de inte röstar på presidenten. FN rapporterar om trakasserier mot människorättsaktivister och media.
Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic kommenterar situationen:
– FN-insatsen BNUP avslutades vid årsskiftet och dess uppgifter överfördes till andra FN-organisationer i landet. FN-insatsen måste nu återupptas och förstärkas. President Nkurunziza måste avsäga sig kandidaturen till en tredje mandatperiod och ungdomsfraktionen Imbonerakure måste ställas till svars för sina brott. Om inte våldet stoppas riskerar Burundi att falla tillbaka i gamla motsättningar, säger Aleksander Gabelic.
Burundi har genomgått två folkmord sedan 70-talet. Som i grannlandet Rwanda kämpar folkgrupperna hutuer och tutsier om makt och inflytande. Burundi finns sedan 2006 på dagordningen för FN:s fredsbyggande kommission som inrättades vid FN-toppmötet i New York 2005.
04 oktober, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.
Läs mer04 oktober, 2024 / Världshorisont
Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av
Läs mer30 september, 2024 / Världshorisont
Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.
Läs mer28 september, 2024 / Världshorisont
De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som
Läs mer24 september, 2024 / Nyheter
FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.
Läs mer22 september, 2024 / Debattartiklar
FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.
20 september, 2024 / Nyheter
Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.
Läs mer05 september, 2024 / Världshorisont
Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.
Läs mer05 augusti, 2024 / Debattartiklar
Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och
Läs mer