fbpx
28 april, 2015 /

Stärk FN:s närvaro i Burundi

FN måste förstärka sin närvaro i Burundi i ljuset av oroligheterna i landet, säger Svenska FN-förbundet.

Politiskt våld i Burundi i Östafrika har den senaste tiden orsakat en våg av flyktingar i grannländerna Rwanda och Demokratiska republiken Kongo, rapporterar FN. Oroligheterna har tilltagit sedan den burundiske presidenten Nkurunziza förklarat att han avser att kandidera till ytterligare en mandatperiod. Enligt Burundis konstitution ska makten i landet delas mellan hutuer och tutsier och Nkurunziza har inte rätt att sitta ytterligare en period. Samtidigt anklagas en ungdomsorganisation som står regeringspartiet nära för att hota människor om de inte röstar på presidenten. FN rapporterar om trakasserier mot människorättsaktivister och media.

Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic kommenterar situationen:

– FN-insatsen BNUP avslutades vid årsskiftet och dess uppgifter överfördes till andra FN-organisationer i landet. FN-insatsen måste nu återupptas och förstärkas. President Nkurunziza måste avsäga sig kandidaturen till en tredje mandatperiod och ungdomsfraktionen Imbonerakure måste ställas till svars för sina brott. Om inte våldet stoppas riskerar Burundi att falla tillbaka i gamla motsättningar, säger Aleksander Gabelic.

Burundi har genomgått två folkmord sedan 70-talet. Som i grannlandet Rwanda kämpar folkgrupperna hutuer och tutsier om makt och inflytande. Burundi finns sedan 2006 på dagordningen för FN:s fredsbyggande kommission som inrättades vid FN-toppmötet i New York 2005.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer