fbpx
28 april, 2015 /

Stärk FN:s närvaro i Burundi

FN måste förstärka sin närvaro i Burundi i ljuset av oroligheterna i landet, säger Svenska FN-förbundet.

Politiskt våld i Burundi i Östafrika har den senaste tiden orsakat en våg av flyktingar i grannländerna Rwanda och Demokratiska republiken Kongo, rapporterar FN. Oroligheterna har tilltagit sedan den burundiske presidenten Nkurunziza förklarat att han avser att kandidera till ytterligare en mandatperiod. Enligt Burundis konstitution ska makten i landet delas mellan hutuer och tutsier och Nkurunziza har inte rätt att sitta ytterligare en period. Samtidigt anklagas en ungdomsorganisation som står regeringspartiet nära för att hota människor om de inte röstar på presidenten. FN rapporterar om trakasserier mot människorättsaktivister och media.

Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic kommenterar situationen:

– FN-insatsen BNUP avslutades vid årsskiftet och dess uppgifter överfördes till andra FN-organisationer i landet. FN-insatsen måste nu återupptas och förstärkas. President Nkurunziza måste avsäga sig kandidaturen till en tredje mandatperiod och ungdomsfraktionen Imbonerakure måste ställas till svars för sina brott. Om inte våldet stoppas riskerar Burundi att falla tillbaka i gamla motsättningar, säger Aleksander Gabelic.

Burundi har genomgått två folkmord sedan 70-talet. Som i grannlandet Rwanda kämpar folkgrupperna hutuer och tutsier om makt och inflytande. Burundi finns sedan 2006 på dagordningen för FN:s fredsbyggande kommission som inrättades vid FN-toppmötet i New York 2005.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer