fbpx
28 april, 2015 /

Stärk FN:s närvaro i Burundi

FN måste förstärka sin närvaro i Burundi i ljuset av oroligheterna i landet, säger Svenska FN-förbundet.

Politiskt våld i Burundi i Östafrika har den senaste tiden orsakat en våg av flyktingar i grannländerna Rwanda och Demokratiska republiken Kongo, rapporterar FN. Oroligheterna har tilltagit sedan den burundiske presidenten Nkurunziza förklarat att han avser att kandidera till ytterligare en mandatperiod. Enligt Burundis konstitution ska makten i landet delas mellan hutuer och tutsier och Nkurunziza har inte rätt att sitta ytterligare en period. Samtidigt anklagas en ungdomsorganisation som står regeringspartiet nära för att hota människor om de inte röstar på presidenten. FN rapporterar om trakasserier mot människorättsaktivister och media.

Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic kommenterar situationen:

– FN-insatsen BNUP avslutades vid årsskiftet och dess uppgifter överfördes till andra FN-organisationer i landet. FN-insatsen måste nu återupptas och förstärkas. President Nkurunziza måste avsäga sig kandidaturen till en tredje mandatperiod och ungdomsfraktionen Imbonerakure måste ställas till svars för sina brott. Om inte våldet stoppas riskerar Burundi att falla tillbaka i gamla motsättningar, säger Aleksander Gabelic.

Burundi har genomgått två folkmord sedan 70-talet. Som i grannlandet Rwanda kämpar folkgrupperna hutuer och tutsier om makt och inflytande. Burundi finns sedan 2006 på dagordningen för FN:s fredsbyggande kommission som inrättades vid FN-toppmötet i New York 2005.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer