Humanitärt tillträde är livsnödvändigt men FN:s medlemsländer måste också skydda Syriens civila, säger Svenska FN-förbundet med anledning av våldet i flyktinglägret Yarmouk utanför Damaskus.
I Syrien har den senaste veckans stridigheter ytterligare försvårat situationen för de palestinska flyktingarna i lägret Yarmouk utanför huvudstaden Damaskus. Islamiska statens och Nusra-frontens framryckning har gjort det omöjligt för FN att leverera mat och andra förnödenheter till de 18 000 flyktingarna i lägret som också utsätts för bombattacker från Assad-regimen.
Situationen i Yarmouk är ett av många exempel på behovet av mer kraftfullt agerande i Syrien, menar Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.
– Om inte låsningarna i FN:s säkerhetsråd upphör måste rådet hänvisa Syrienkonflikten till generalförsamlingen. Där skulle länderna i enlighet med FN-förfarandet samverkan för fred (Uniting for Peace) kunna enas om rekommendationer om tvingande åtgärder inklusive sanktioner och i sista hand hot om våldsanvändning. Alla vägar måste prövas för att få ett slut på våldet i Syrien, säger Aleksander Gabelic.
FN:s Syriensändebud och diplomaten Staffan de Mistura redogjorde nyligen vid ett seminarium i Stockholm för sitt arbete.
– De Mistura behöver omvärldens stöd för sina ansträngningar inklusive förslaget att frysa konflikten i nyckelstäder som Aleppo. Säkerhetsrådet bör inbjuda Mistura att redogöra för situationen och, om oenigheten i rådet kvarstår, hänvisa frågan till generalförsamlingen. Alltför lång tid har gått utan verkningsfulla åtgärder som kan stoppa lidandet för Syriens civila, säger Aleksander Gabelic.
28 juni, 2022 / Blogg
Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.
Läs mer22 juni, 2022 / Pressmeddelanden
Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.
Läs mer17 juni, 2022 / Nyheter
Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!
Läs mer10 juni, 2022 / Blogg
Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats.
Läs mer08 juni, 2022 / Nyheter
FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.
Läs mer05 juni, 2022 / Nyheter
Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.
Läs mer04 juni, 2022 / Nyheter
FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.
03 juni, 2022 / Nyheter
FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.
Läs mer01 juni, 2022 / Nyheter
Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.
Läs mer