fbpx
10 april, 2015 /

Samverkan för fred krävs i Syrien

Humanitärt tillträde är livsnödvändigt men FN:s medlemsländer måste också skydda Syriens civila, säger Svenska FN-förbundet med anledning av våldet i flyktinglägret Yarmouk utanför Damaskus.

I Syrien har den senaste veckans stridigheter ytterligare försvårat situationen för de palestinska flyktingarna i lägret Yarmouk utanför huvudstaden Damaskus. Islamiska statens och Nusra-frontens framryckning har gjort det omöjligt för FN att leverera mat och andra förnödenheter till de 18 000 flyktingarna i lägret som också utsätts för bombattacker från Assad-regimen.

Situationen i Yarmouk är ett av många exempel på behovet av mer kraftfullt agerande i Syrien, menar Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

– Om inte låsningarna i FN:s säkerhetsråd upphör måste rådet hänvisa Syrienkonflikten till generalförsamlingen. Där skulle länderna i enlighet med FN-förfarandet samverkan för fred (Uniting for Peace) kunna enas om rekommendationer om tvingande åtgärder inklusive sanktioner och i sista hand hot om våldsanvändning. Alla vägar måste prövas för att få ett slut på våldet i Syrien, säger Aleksander Gabelic.

FN:s Syriensändebud och diplomaten Staffan de Mistura redogjorde nyligen vid ett seminarium i Stockholm för sitt arbete.

– De Mistura behöver omvärldens stöd för sina ansträngningar inklusive förslaget att frysa konflikten i nyckelstäder som Aleppo. Säkerhetsrådet bör inbjuda Mistura att redogöra för situationen och, om oenigheten i rådet kvarstår, hänvisa frågan till generalförsamlingen. Alltför lång tid har gått utan verkningsfulla åtgärder som kan stoppa lidandet för Syriens civila, säger Aleksander Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer