Humanitärt tillträde är livsnödvändigt men FN:s medlemsländer måste också skydda Syriens civila, säger Svenska FN-förbundet med anledning av våldet i flyktinglägret Yarmouk utanför Damaskus.
I Syrien har den senaste veckans stridigheter ytterligare försvårat situationen för de palestinska flyktingarna i lägret Yarmouk utanför huvudstaden Damaskus. Islamiska statens och Nusra-frontens framryckning har gjort det omöjligt för FN att leverera mat och andra förnödenheter till de 18 000 flyktingarna i lägret som också utsätts för bombattacker från Assad-regimen.
Situationen i Yarmouk är ett av många exempel på behovet av mer kraftfullt agerande i Syrien, menar Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.
– Om inte låsningarna i FN:s säkerhetsråd upphör måste rådet hänvisa Syrienkonflikten till generalförsamlingen. Där skulle länderna i enlighet med FN-förfarandet samverkan för fred (Uniting for Peace) kunna enas om rekommendationer om tvingande åtgärder inklusive sanktioner och i sista hand hot om våldsanvändning. Alla vägar måste prövas för att få ett slut på våldet i Syrien, säger Aleksander Gabelic.
FN:s Syriensändebud och diplomaten Staffan de Mistura redogjorde nyligen vid ett seminarium i Stockholm för sitt arbete.
– De Mistura behöver omvärldens stöd för sina ansträngningar inklusive förslaget att frysa konflikten i nyckelstäder som Aleppo. Säkerhetsrådet bör inbjuda Mistura att redogöra för situationen och, om oenigheten i rådet kvarstår, hänvisa frågan till generalförsamlingen. Alltför lång tid har gått utan verkningsfulla åtgärder som kan stoppa lidandet för Syriens civila, säger Aleksander Gabelic.
05 september, 2024 / Världshorisont
Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.
Läs mer05 augusti, 2024 / Debattartiklar
Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och
Läs mer12 juli, 2024 / Nyheter
Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.
Läs mer08 juli, 2024 / Nyheter
De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.
04 juli, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!
Läs mer20 juni, 2024 / Nyheter
Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.
14 juni, 2024 / Nyheter
Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.
Läs mer04 juni, 2024 / Nyheter
Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.
Läs mer02 juni, 2024 / Pressmeddelanden
Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.
Läs mer