fbpx
8 augusti, 2014 /

Säkerhetsrådet måste agera i Irak

Omvärldens engagemang mot våldet i Irak är välkommet och säkerhetsrådet måste skyndsamt besluta om internationellt agerande, säger Svenska FN-förbundet.

– Säkerhetsrådets starka fördömanden och president Obamas uttalanden är välkomna tecken på att omvärlden äntligen reagerar mot det extremistiska våldet i Irak. USA måste nu i enlighet med FN-stadgan och folkrätten söka rådets stöd för internationellt agerande för att stoppa IS framfart. Också Ryssland måste agera konstruktivt, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Efter helgens fördrivning av människor från Şengal i norra Irak, en helig stad för yezidier, förs nu mat och vatten in i området.

– Att få in humanitär hjälp är nödvändigt för att rädda liv. Det bör följas upp av erbjudanden om ytterligare humanitär hjälp samt politiska och diplomatiska åtgärder som kan stoppa nya massakrer. Den irakiska regeringen måste få omvärldens stöd för att möta extremisterna. Till sitt stöd har FN:s medlemländer den folkrättsliga principen skyldighet att skydda som ger möjlighet att gripa in även militärt för att skydda mänsklig säkerhet. Internationella brottmålsdomstolen bör också få uppdraget att utreda händelserna i Irak, säger Aleksander Gabelic.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har uttalat sig i starka ordalag och uppmanat medlemsländerna att stödja Irak. Säkerhetsrådet har fördömt attackerna mot Sinjar och Tal Afar och uttryckt särskild oro över yezidiernas situation. Rådet har också fördömt den systematiska förföljelsen av minoriteter inklusive kristna i området och bedömer att brott mot mänskligheten kan ha begåtts.

– Redan tidigare har miljoner kristna fördrivits i regionen. Det finns anledning att varna också för det särskilt svåra förtryck som drabbar kvinnor i de områden där jihadisterna tar över. Uppgifter om att kvinnor tas som slavar måste tas på stort allvar, säger Aleksander Gabelic.

FN rapporterar om 5 500 dödsoffer sedan januari och 1 200 döda bara i juli. Jihadisterna i IS har tagit kontroll över strategiska städer i norra Irak och på sin väg skövlat flera religiösa helgedomar. Enligt FN-missionen i Irak, UNAMI, har över en halv miljon människor tvingats på flykt sedan juni. Det totala antalet flyktingar i landet är nu 1,4 miljoner vilket inkluderar 230 000 syriska flyktingar. FN har välkomnat att Irak har valt president och talman men landet saknar ännu en fungerande regering.

– IS har öppet deklarerat att de avser att inrätta ett islamistiskt kalifat i regionen. Med sina fasansfulla metoder utsätter de hela regionen för en osäker och farlig framtid. Därför måste FN:s säkerhetsråd agera skyndsamt, säger Aleksander Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer

Så arbetar FN i Ukraina

27 mars, 2023 / Nyheter

Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet. 

Läs mer

Civilsamhället viktig röst i FN:s rättighetsarbete

21 mars, 2023 / Nyheter

Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Analys: Global kamp för mänskliga rättigheter – vad kan FN göra?

17 mars, 2023 / Världshorisont

Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.

Läs mer

FN behövs för att säkerställa kvinnors och flickors rättigheter

08 mars, 2023 / Nyheter

Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.

Läs mer

Auktoritära krafter hotar flickor och kvinnors rättigheter

07 mars, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar

Läs mer

Kvinnodagen 2023: Pandemi och konflikt bakom sämre kvinnohälsa

06 mars, 2023 / Nyheter

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

06 mars, 2023 / Nyheter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som

Läs mer

Internationell överenskommelse om haven i hamn

06 mars, 2023 / Nyheter

På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen

Läs mer