fbpx
8 augusti, 2014 /

Säkerhetsrådet måste agera i Irak

Omvärldens engagemang mot våldet i Irak är välkommet och säkerhetsrådet måste skyndsamt besluta om internationellt agerande, säger Svenska FN-förbundet.

– Säkerhetsrådets starka fördömanden och president Obamas uttalanden är välkomna tecken på att omvärlden äntligen reagerar mot det extremistiska våldet i Irak. USA måste nu i enlighet med FN-stadgan och folkrätten söka rådets stöd för internationellt agerande för att stoppa IS framfart. Också Ryssland måste agera konstruktivt, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Efter helgens fördrivning av människor från Şengal i norra Irak, en helig stad för yezidier, förs nu mat och vatten in i området.

– Att få in humanitär hjälp är nödvändigt för att rädda liv. Det bör följas upp av erbjudanden om ytterligare humanitär hjälp samt politiska och diplomatiska åtgärder som kan stoppa nya massakrer. Den irakiska regeringen måste få omvärldens stöd för att möta extremisterna. Till sitt stöd har FN:s medlemländer den folkrättsliga principen skyldighet att skydda som ger möjlighet att gripa in även militärt för att skydda mänsklig säkerhet. Internationella brottmålsdomstolen bör också få uppdraget att utreda händelserna i Irak, säger Aleksander Gabelic.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har uttalat sig i starka ordalag och uppmanat medlemsländerna att stödja Irak. Säkerhetsrådet har fördömt attackerna mot Sinjar och Tal Afar och uttryckt särskild oro över yezidiernas situation. Rådet har också fördömt den systematiska förföljelsen av minoriteter inklusive kristna i området och bedömer att brott mot mänskligheten kan ha begåtts.

– Redan tidigare har miljoner kristna fördrivits i regionen. Det finns anledning att varna också för det särskilt svåra förtryck som drabbar kvinnor i de områden där jihadisterna tar över. Uppgifter om att kvinnor tas som slavar måste tas på stort allvar, säger Aleksander Gabelic.

FN rapporterar om 5 500 dödsoffer sedan januari och 1 200 döda bara i juli. Jihadisterna i IS har tagit kontroll över strategiska städer i norra Irak och på sin väg skövlat flera religiösa helgedomar. Enligt FN-missionen i Irak, UNAMI, har över en halv miljon människor tvingats på flykt sedan juni. Det totala antalet flyktingar i landet är nu 1,4 miljoner vilket inkluderar 230 000 syriska flyktingar. FN har välkomnat att Irak har valt president och talman men landet saknar ännu en fungerande regering.

– IS har öppet deklarerat att de avser att inrätta ett islamistiskt kalifat i regionen. Med sina fasansfulla metoder utsätter de hela regionen för en osäker och farlig framtid. Därför måste FN:s säkerhetsråd agera skyndsamt, säger Aleksander Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer