Omvärldens engagemang mot våldet i Irak är välkommet och säkerhetsrådet måste skyndsamt besluta om internationellt agerande, säger Svenska FN-förbundet.

– Säkerhetsrådets starka fördömanden och president Obamas uttalanden är välkomna tecken på att omvärlden äntligen reagerar mot det extremistiska våldet i Irak. USA måste nu i enlighet med FN-stadgan och folkrätten söka rådets stöd för internationellt agerande för att stoppa IS framfart. Också Ryssland måste agera konstruktivt, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Efter helgens fördrivning av människor från Şengal i norra Irak, en helig stad för yezidier, förs nu mat och vatten in i området.

– Att få in humanitär hjälp är nödvändigt för att rädda liv. Det bör följas upp av erbjudanden om ytterligare humanitär hjälp samt politiska och diplomatiska åtgärder som kan stoppa nya massakrer. Den irakiska regeringen måste få omvärldens stöd för att möta extremisterna. Till sitt stöd har FN:s medlemländer den folkrättsliga principen skyldighet att skydda som ger möjlighet att gripa in även militärt för att skydda mänsklig säkerhet. Internationella brottmålsdomstolen bör också få uppdraget att utreda händelserna i Irak, säger Aleksander Gabelic.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har uttalat sig i starka ordalag och uppmanat medlemsländerna att stödja Irak. Säkerhetsrådet har fördömt attackerna mot Sinjar och Tal Afar och uttryckt särskild oro över yezidiernas situation. Rådet har också fördömt den systematiska förföljelsen av minoriteter inklusive kristna i området och bedömer att brott mot mänskligheten kan ha begåtts.

– Redan tidigare har miljoner kristna fördrivits i regionen. Det finns anledning att varna också för det särskilt svåra förtryck som drabbar kvinnor i de områden där jihadisterna tar över. Uppgifter om att kvinnor tas som slavar måste tas på stort allvar, säger Aleksander Gabelic.

FN rapporterar om 5 500 dödsoffer sedan januari och 1 200 döda bara i juli. Jihadisterna i IS har tagit kontroll över strategiska städer i norra Irak och på sin väg skövlat flera religiösa helgedomar. Enligt FN-missionen i Irak, UNAMI, har över en halv miljon människor tvingats på flykt sedan juni. Det totala antalet flyktingar i landet är nu 1,4 miljoner vilket inkluderar 230 000 syriska flyktingar. FN har välkomnat att Irak har valt president och talman men landet saknar ännu en fungerande regering.

– IS har öppet deklarerat att de avser att inrätta ett islamistiskt kalifat i regionen. Med sina fasansfulla metoder utsätter de hela regionen för en osäker och farlig framtid. Därför måste FN:s säkerhetsråd agera skyndsamt, säger Aleksander Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer

Möt våra pristagare!

14 november, 2022 / Nyheter

Varje år utser Svenska FN-förbundet två personer eller organisationer som har gjort särskilda insatser till stöd för FN. Möt Årets FN-supporter Lena Friberg från Lerum och Årets FN-vän, klimatexperten Johan Rockström.

Läs mer

FN-experter: Sverige bör stärka arbetet mot rasism

07 november, 2022 / Nyheter

En expertgrupp från FN efterlyser arbete mot systematisk rasism, förtroendeskapande åtgärder mellan polis och minoriteter samt statistik som baseras på etnicitet. I vår granskas Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Parfym, bunkrar och FN-rollspel

07 november, 2022 / Blogg

Förra veckan var vi på besök i Albanien och deras FN-förbund. Det grundades 2016 men är redan en nyckelaktör i civilsamhället för att stärka unga i arbetet för en demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter, fred och hållbar utveckling.

Läs mer

FN-skola firar 15 år

30 oktober, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundets verksamhet FN-skola fyller 15 år i höst. Certifieringen stärker gymnasieskolors engagemang för globala frågor och nio skolor som har varit med sedan starten 2007 kan nu fira jubileum.

Läs mer

Skarp kritik mot Iran i brev till ambassadör

27 oktober, 2022 / Nyheter

I ett öppet brev till Irans ambassadör i Sverige fördömer Svenska FN-förbundet våldet mot demonstranter och kräver en oberoende utredning av Mahsa Aminis död.

Läs mer