8 augusti, 2014 /

Säkerhetsrådet måste agera i Irak

Omvärldens engagemang mot våldet i Irak är välkommet och säkerhetsrådet måste skyndsamt besluta om internationellt agerande, säger Svenska FN-förbundet.

– Säkerhetsrådets starka fördömanden och president Obamas uttalanden är välkomna tecken på att omvärlden äntligen reagerar mot det extremistiska våldet i Irak. USA måste nu i enlighet med FN-stadgan och folkrätten söka rådets stöd för internationellt agerande för att stoppa IS framfart. Också Ryssland måste agera konstruktivt, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Efter helgens fördrivning av människor från Şengal i norra Irak, en helig stad för yezidier, förs nu mat och vatten in i området.

– Att få in humanitär hjälp är nödvändigt för att rädda liv. Det bör följas upp av erbjudanden om ytterligare humanitär hjälp samt politiska och diplomatiska åtgärder som kan stoppa nya massakrer. Den irakiska regeringen måste få omvärldens stöd för att möta extremisterna. Till sitt stöd har FN:s medlemländer den folkrättsliga principen skyldighet att skydda som ger möjlighet att gripa in även militärt för att skydda mänsklig säkerhet. Internationella brottmålsdomstolen bör också få uppdraget att utreda händelserna i Irak, säger Aleksander Gabelic.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har uttalat sig i starka ordalag och uppmanat medlemsländerna att stödja Irak. Säkerhetsrådet har fördömt attackerna mot Sinjar och Tal Afar och uttryckt särskild oro över yezidiernas situation. Rådet har också fördömt den systematiska förföljelsen av minoriteter inklusive kristna i området och bedömer att brott mot mänskligheten kan ha begåtts.

– Redan tidigare har miljoner kristna fördrivits i regionen. Det finns anledning att varna också för det särskilt svåra förtryck som drabbar kvinnor i de områden där jihadisterna tar över. Uppgifter om att kvinnor tas som slavar måste tas på stort allvar, säger Aleksander Gabelic.

FN rapporterar om 5 500 dödsoffer sedan januari och 1 200 döda bara i juli. Jihadisterna i IS har tagit kontroll över strategiska städer i norra Irak och på sin väg skövlat flera religiösa helgedomar. Enligt FN-missionen i Irak, UNAMI, har över en halv miljon människor tvingats på flykt sedan juni. Det totala antalet flyktingar i landet är nu 1,4 miljoner vilket inkluderar 230 000 syriska flyktingar. FN har välkomnat att Irak har valt president och talman men landet saknar ännu en fungerande regering.

– IS har öppet deklarerat att de avser att inrätta ett islamistiskt kalifat i regionen. Med sina fasansfulla metoder utsätter de hela regionen för en osäker och farlig framtid. Därför måste FN:s säkerhetsråd agera skyndsamt, säger Aleksander Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer