Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic kräver samlat agerande från världssamfundet efter FN-rapporten om grova brott mot mänskligheten i Nordkorea.
En FN-kommission under ledning av den pensionerade australiske domaren Michael Kirby presenterade nyligen en rapport med vittnesmål om grova brott mot mänskligheten i Nordkorea. Det rör sig om bland annat fängslanden, avrättningar, tortyr, våldtäkter, försvinnanden och tvångsförflyttningar. Övergreppen har pågått under lång tid. De beskrivs som systematiska och utbredda och de saknar, understryker kommissionen, motsvarighet i vår tid.
Kommissionen, som har arbetat på uppdrag av FN-rådet för mänskliga rättigheter, pekar på en närmast total avsaknad av yttrande- och religionsfrihet i Nordkorea. Att brotten har kunnat fortgå beror på den straffrihet som råder i landet, enligt författarna. Rapporten innehåller ett brev som kommissionen har skickat till Nordkoreas president Kim Jong-un och i vilket kommissionens medlemmar rekommenderar att situationen i landet blir en fråga för Internationella brottmålsdomstolen, ICC.
Rapporten över hemskheterna i Nordkorea visar styrkan i FN:s människorättsarbete. Höga FN-trädare i form av generalsekreterare Ban Ki-moon och människorättskommisarien Navi Pillay har nu uppmanat Nordkorea att tillsammans med världssamfundet förbättra respekten för de mänskliga rättigheterna i landet. Rapporten kommer att presenteras inför FN-rådet för mänskliga rättigheter den 17 mars. Det är en bra start. Också FN:s säkerhetsråd måste ta fasta på kommissionens rekommendationer och överlämna materialet till ICC för utredning.
Ordföranden Michael Kirby underströk när han redogjorde för rapporten att ingen nu kan säga att vi inte vet hur situationen ser ut i Nordkorea. Det är bra att FN:s samlar vittnesmål och sammanställer kunskap om brott mot mänskliga rättigheter i medlemsländerna. Faktum är dock att mycket av kunskapen redan finns. Kina är nära allierat med Nordkorea och USA har rimligen omfattande underrättelseinformation om det slutna landet. Nordkorea har också varit på säkerhetsrådets bord tidigare, bland annat på grund av landets kärnvapenambitioner och militär aggression mot Sydkorea.
Förenta Nationerna måste använda större kraft åt att förmå Nordkorea att ändra inriktning. Om landets regering inte lyssnar på FN-chefen och sydkoreanen Ban Ki-moon bör FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson få uppdraget att hantera dialogen. Eliasson har stor erfarenhet av att samtala med icke-demokratiska regimer. Ett alternativ är att Ban utser en särskild rapportör med ansvar att följa upp läget för de mänskliga rättigheterna i Nordkorea.
Kina har en nyckelroll i det fortsatta arbetet i FN. Övriga medlemmar i säkerhetsrådet, frivilligorganisationer och media bör stödja FN-ledningen och sätta press på Kina att agera konstruktivt. Med den förnyade kunskap som nu finns om läget i Nordkorea måste alla till buds stående medel användas för att ställa ansvariga i landet till svars.
06 december, 2024 / Nyheter
Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren
Läs mer05 december, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.
Läs mer04 december, 2024 / Nyheter
Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på
Läs mer26 november, 2024 / Nyheter
Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras. FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till
Läs mer21 november, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.
Läs mer18 november, 2024 / Nyheter
Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.
Läs mer05 november, 2024 / Nyheter
Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.
Läs mer04 november, 2024 / Nyheter
Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut
Läs mer01 november, 2024 / Nyheter
Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i
Läs mer