Debatten om gifta asylsökande barn visar att alla unga inte har samma skydd mot barnäktenskap i Sverige, skriver FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.
Sedan den 1 juli 2014 har Sverige en ny lag mot barn- och tvångsäktenskap. Huvudregeln är att barnäktenskap är förbjudet. Däremot kan de godkännas om anknytning till Sverige saknas. En debatt har nu startat om kommunernas hantering av gifta barn som kommer som asylsökande.
Några kommuner, bland andra Göteborg, har valt att inte låta gifta barn bo ihop bo med sin respektive och fått stöd för denna linje av migrationsminister Morgan Johansson. Det är klokt. Att låta barn mellan 15 och 18 år bo med sin partner sänder fel signaler.
Samtidigt pekar debatten på ett stort problem: alla unga som bor i Sverige har inte samma rätt till skydd mot påtvingade äktenskap. Det strider mot Sveriges åtaganden i bland annat FN:s barnkonvention. FN har också skärpt uppmaningarna till medlemsländerna att stoppa barnäktenskap, senast i de globala målen som antogs i generalförsamlingen i höstas.
Den nya lagen mot barnäktenskap ska ses över, meddelar nu regeringen. Det är ett välkommet besked. Inte ett enda fall av barnäktenskap har lett till åtal sedan den nya lagen klubbades igenom i riksdagen. Fortfarande inträffar det att svenska myndigheter registrerar även barn som bor i Sverige som gifta.
Som Barnombudsmannen har påpekat kan inte barnäktenskap betraktas som frivilliga. De är tvärtom ofta kopplade till våld, utnyttjande och press från familjen. Ett barn som har ingått äktenskap, ofta flickor som tvingats gifta sig med äldre män, har svårt att gå emot familjen och dess traditioner. Barn på flykt är dessutom särskilt utsatta.
Den kommande utvärderingen av barnäktenskapslagen måste dra tydliga gränser. Om Sveriges regering menar allvar med att bekämpa barnäktenskap måste alla barn som lever här få skydd i lagen. Malmö, Norrköping eller Sundsvall – i de flesta svenska städer finns ungdomar som inte kan styra över sitt val av partner. Det måste vi ändra på.
08 juni, 2023 / Världshorisont
Medlemmarna i Lidingö FN-förening har blivit riktiga skräpplockarproffs. Sedan flera år är de med och städar utomhus under den nordiska kusträddardagen i maj – ett utmärkt sätt att värva nya medlemmar, har det visat sig.
Läs mer05 juni, 2023 / Världshorisont
I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.
Läs mer24 maj, 2023 / Nyheter
En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.
Läs mer16 maj, 2023 / Nyheter
I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.
Läs mer11 maj, 2023 / Världshorisont
Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?
Läs mer02 maj, 2023 / Nyheter
Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!
Läs mer02 maj, 2023 / Nyheter
Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering
Läs mer30 april, 2023 / Världshorisont
20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning.
Läs mer28 april, 2023 / Blogg
Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.
Läs mer