fbpx
10 november, 2015 /

Kritiskt läge för Burundi

FN och medlemsländerna måste vidta åtgärder för att skydda civilbefolkningen och förhindra ett nytt folkmord i regionen, säger Svenska FN-förbundet efter oroande rapporter om utvecklingen i Burundi.

Den 9 november höll FN:s säkerhetsråd ett snabbinkallat möte med anledning av den eskalerande situationen i Burundi. Tio år efter slutet på ett blodigt inbördeskrig med massavrättningar av den etniska tutsiminoriteten och bara några månader efter ett omtvistat presidentval uppmanar FN:s särskilde rådgivare för förhindrandet av folkmord, Adama Dieng, säkerhetsrådet och det internationella samfundet att ingripa för att förhindra en upprepning av tidigare folkrättsbrott.

President Pierre Nkurunziza, etnisk hutu, inledde efter sommarens val i strid med fredsavtalet och konstitutionen en tredje mandatperiod. Under de senaste två veckorna har situationen i Burundi förvärrats efter att senatens talman, Révérien Ndikuriyo, uppmanat lokala ledare, polis och civilbefolkningen att identifiera och utrota oppositionen med ett språkbruk som liknar det som användes under folkmordet i Rwanda.

Jeffrey Feltman, FN:s undergeneralsekreterare för politiska frågor, och Zeid Ra’ad Al Hussein, högkommissarie för mänskliga rättigheter, varnade säkerhetsrådet för att journalister, människorättsaktivister och civila som misstänks opponera sig mot Nkurunzizas tredje mandatperiod är utsatta för godtyckliga arresteranden, fängslanden och andra övergrepp.

Under mötet uppmanades säkerhetsrådet även att tillsammans med Afrikanska Unionen omedelbart inrätta en multidimensionell medlings- och observationsinsats i Burundi. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon väntas i dagarna utse en särskild rådgivare för Burundi. Fatou Bensouda, åklagare vid Internationella brottsmålsdomstolen, har klargjort för Burundi, som ratificerat domstolens stadga, att alla som bidrar till eller begår folkrättsbrott kommer ställas inför rätta.

– Vi välkomnar FN:s, Internationella brottsmålsdomstolens och det internationella samfundets beredskap att hjälpa civilbefolkningen i Burundi. FN och medlemsländerna, inklusive Sverige, måste utan dröjsmål vidta åtgärder för att skydda befolkningen och förhindra ett nytt folkmord i regionen, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

Minst 240 personer har dödats hittills i Burundi och civilbefolkningen möts nästan dagligen av stympade och avrättade kroppar på gatorna. Över 200 000 burundier befinner sig på flykt i regionen.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer