10 november, 2015 /

Kritiskt läge för Burundi

FN och medlemsländerna måste vidta åtgärder för att skydda civilbefolkningen och förhindra ett nytt folkmord i regionen, säger Svenska FN-förbundet efter oroande rapporter om utvecklingen i Burundi.

Den 9 november höll FN:s säkerhetsråd ett snabbinkallat möte med anledning av den eskalerande situationen i Burundi. Tio år efter slutet på ett blodigt inbördeskrig med massavrättningar av den etniska tutsiminoriteten och bara några månader efter ett omtvistat presidentval uppmanar FN:s särskilde rådgivare för förhindrandet av folkmord, Adama Dieng, säkerhetsrådet och det internationella samfundet att ingripa för att förhindra en upprepning av tidigare folkrättsbrott.

President Pierre Nkurunziza, etnisk hutu, inledde efter sommarens val i strid med fredsavtalet och konstitutionen en tredje mandatperiod. Under de senaste två veckorna har situationen i Burundi förvärrats efter att senatens talman, Révérien Ndikuriyo, uppmanat lokala ledare, polis och civilbefolkningen att identifiera och utrota oppositionen med ett språkbruk som liknar det som användes under folkmordet i Rwanda.

Jeffrey Feltman, FN:s undergeneralsekreterare för politiska frågor, och Zeid Ra’ad Al Hussein, högkommissarie för mänskliga rättigheter, varnade säkerhetsrådet för att journalister, människorättsaktivister och civila som misstänks opponera sig mot Nkurunzizas tredje mandatperiod är utsatta för godtyckliga arresteranden, fängslanden och andra övergrepp.

Under mötet uppmanades säkerhetsrådet även att tillsammans med Afrikanska Unionen omedelbart inrätta en multidimensionell medlings- och observationsinsats i Burundi. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon väntas i dagarna utse en särskild rådgivare för Burundi. Fatou Bensouda, åklagare vid Internationella brottsmålsdomstolen, har klargjort för Burundi, som ratificerat domstolens stadga, att alla som bidrar till eller begår folkrättsbrott kommer ställas inför rätta.

– Vi välkomnar FN:s, Internationella brottsmålsdomstolens och det internationella samfundets beredskap att hjälpa civilbefolkningen i Burundi. FN och medlemsländerna, inklusive Sverige, måste utan dröjsmål vidta åtgärder för att skydda befolkningen och förhindra ett nytt folkmord i regionen, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

Minst 240 personer har dödats hittills i Burundi och civilbefolkningen möts nästan dagligen av stympade och avrättade kroppar på gatorna. Över 200 000 burundier befinner sig på flykt i regionen.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer