Affären Kompass är en läxa som FN och dess medlemsstater måste lära av inför framtiden, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic i ett kritiskt inlägg.
Nyligen kom beskedet att FN-svensken Anders Kompass friats från misstankar om oegentligheter även av en intern FN-utredning. Därmed är en lång tid av ovisshet över för Kompass som av sin arbetsgivare, FN-kontoret för mänskliga rättigheter i Genève, sattes i karantän efter att ha vidarebefordrat information om misstänkta sexuella övergrepp begångna av soldater på fredsfrämjande uppdrag.
Vad som däremot kvarstår är en rad frågetecken kring FN:s hantering av affären Kompass. Klart är att världsorganisationens anseende har skadats av agerandet av ledningen för FN-kontoret för mänskliga rättigheter. FN tycks ha lagt mer arbete på att misstänkliggöra en medarbetare som har handlat enligt FN:s egna principer än på att försäkra sig om att händelserna i Centralafrikanska republiken, där övergreppen ska ha begåtts, blir klarlagda.
En oberoende extern utredning riktade redan i december skarp kritik mot FN:s hantering av fallet. FN-chefen Ban Ki-moon måste följa uppmaningen att bättre samordna FN:s arbete mot misstänkta övergrepp och säkra att utredningen får konsekvenser för berörda. Världsorganisationen måste ha ett modernt ledarskap och Bans avskedande av chefen för FN-insatsen i Centralafrikanska republiken är en nödvändig signal.
En ytterligare nödvändig åtgärd är att skipa rättvisa för offren, de utsatta barnen. FN:s medlemsländer har ett huvudansvar och i det aktuella fallet är det Frankrikes uppgift att utreda händelserna och åtala och bestraffa förövare.
FN-organisationen måste leva som den lär, vilket bland annat innebär att anställda måste ha möjlighet att agera mot missförhållanden utan att riskera repressalier. Det var också det tydliga budskapet när Svenska FN-förbundet i höstas utsåg Anders Kompass till Årets FN-vän för hans arbete med att skydda utsatta. Också FN:s medlemsländer måste tala klarspråk. Kompass arbete förtjänar stöd av alla regeringar som förespråkar ett öppet och transparent FN.
Anders Kompass berättade nyligen i svenska medier om hur han har behandlats. Människor i hela landet har med rätta reagerat på den Kafka-liknande historien. Att Kompass säger sig överväga att sluta hos FN innebär att världsorganisationen riskerar att förlora en engagerad och rutinerad medarbetare.
Att FN fungerar som avsett är nödvändigt för att organisationen ska kunna genomföra allt det som medlemmarna önskar. Det gäller inte minst uppgiften att skydda de allra mest utsatta. Att tre olika utredningar nu har friat Anders Kompass från anklagelser om överträdelser är en seger för FN-principen om nolltolerans mot sexuella övergrepp och för möjligheten för FN-anställda att göra sin röst hörd.
Affären Kompass är en läxa som FN och dess medlemsstater måste lära av inför framtiden. Ytterst handlar det om FN:s trovärdighet.
Foto: UN Photo/Violaine Martin
05 september, 2024 / Världshorisont
Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.
Läs mer05 augusti, 2024 / Debattartiklar
Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och
Läs mer12 juli, 2024 / Nyheter
Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.
Läs mer08 juli, 2024 / Nyheter
De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.
04 juli, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!
Läs mer20 juni, 2024 / Nyheter
Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.
14 juni, 2024 / Nyheter
Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.
Läs mer04 juni, 2024 / Nyheter
Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.
Läs mer02 juni, 2024 / Pressmeddelanden
Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.
Läs mer