fbpx
5 mars, 2015 /

Jämställdhet en nyckel till utveckling

Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander och företrädare för FN-rörelsen i hela landet kräver stopp för barnäktenskap, rätt till skolgång för alla flickor och frihet från våld i en debattartikel.

Internationella kvinnodagen den 8 mars är ett tillfälle att påminna om att kvinnor och flickor över hela världen saknar en rad grundläggande rättigheter. Det är bland annat rätten till hälsa, rätten till utbildning och rätten till den egna kroppen.

När världens länder just nu diskuterar de nya hållbarhetsmål som ska ta vid efter FN:s millienniemål riskerar världens flickor och kvinnor att sättas på undantag. Sverige och några länder ytterligare uppmärksammar frågorna men arbetet bedrivs i ständig motvind. Alltför många länder bedriver ett aktivt motstånd mot flickors och kvinnors rättigheter trots att såväl individer som hela samhällen gynnas av målmedvetet jämställdhetsarbete.

Att barn får utbildning skapar möjlighet för såväl familjer som samhällen att utvecklas och att ta sig ur fattigdom. FN har genom skolmatsprojekt under flera decennier uppmuntrat föräldrar att skicka sina barn, inte minst sina döttrar, till skolan. I dag börjar för första gången någonsin lika många flickor som pojkar i skolan. De måste också få fullfölja sin utbildning.

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR, är avgörande för flickors och kvinnors hälsa, överlevnad och möjlighet att bestämma över sin egen kropp. Men den rättigheten förnekas flickor och kvinnor runt om i världen. FN bidrar till förbättrad mödravård genom hälsokliniker i både fredliga och konfliktdrabbade länder.

Omkring 800 flickor och kvinnor dör varje dag i samband med graviditet eller förlossning på grund av att kvinnors hälsa nedprioriteras i stora delar av världen. Tillgång till utbildad förlossningspersonal och riktig sjukvårdsutrustning kan betyda skillnaden mellan liv och död vid graviditet och förlossning.

Fler än 130 miljoner flickor och unga kvinnor i världen har könsstympats. Ingreppet leder till extrem smärta, komplikationer under graviditet och förlossning och i värsta fall för tidig död. Genom bland annat utbildning har FN visat att skadliga traditioner kan brytas.

Omkring 39 000 flickor under 18 år gifts bort varje dag mot sin vilja. De får sällan fortsätta sin utbildning och tvingas till tidig graviditet med stora hälsorisker och dödsfall som följd. Problemet finns också i Sverige. Därför driver Svenska FN-förbundet kampanjen Stoppa barnäktenskap. Vi följer bland annat effekterna av den nya svenska lagstiftningen mot barn- och tvångsäktenskap som trädde i kraft den 1 juli.

Jämställdhet är en nyckel till utveckling. Flickor och kvinnor utgör mer än hälften av jordens befolkning. Att inte ta tillvara deras kunskap och erfarenheter i arbetet för socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling är ett gigantiskt slöseri med mänskliga resurser. Jämställdhet måste genomsyra FN:s nya utvecklingsmål och vårt eget arbete med flickors och kvinnors rättigheter på hemmaplan.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer