Margot Wallström bör ta initiativ till FN-beslut om marktrupp mot Islamiska staten och bjuda in till en Stockholmskonferens om långsiktigt agerande i Syrien och norra Irak, skriver Aleksander Gabelic och Linda Nordin i Svenska Dagbladet.
Extremismens utbredning i arabvärlden hänger samman med decennier av vanstyre och brist på demokrati och mänskliga rättigheter. Hoppet som tändes under den arabiska våren har släckts och omvärldens bristande stöd för frihetssträvandena har noterats av miljoner unga i regionen. Nya åtgärder krävs såväl kort- som långsiktigt för att åstadkomma förändring.
I ett ovanligt och skarpt formulerat uttalande uppmanar FN:s särskilda rådgivare om folkmord och skyldighet att skydda medlemsländerna att stoppa de övergrepp som just nu begås i Syrien och norra Irak. Trots kännedom om terrororganisationen Islamiska statens (IS) illdåd har FN:s medlemsstater haft svårt att agera. Resolution 2178 talar om sanktioner och stopp för utländska stridande, men säkerhetsrådet lutar sig i allt väsentligt mot de åtgärder mot terrorismen som vidtogs redan efter den 11 september.
Sanktioner biter inte på de tungt beväpnade och resursstarka jihadisterna. Inte heller de USA-ledda bombningarna är tillräckliga, framhåller såväl rapporter från regionen som högt uppsatta amerikanska militärer. Tvärtom riskerar oprecisa flygbombningar att döda civila, öka missnöjet och driva ännu fler i extremisternas famn.
Ett centralt problem är att FN saknar en strategi för hur IS ska bemötas på marken. Ryssland och Kina har länge stoppat allt agerande i Syrien. USA agerar nu uteslutande från luften och utan det stöd av säkerhetsrådet som folkrätten kräver.
Alla goda krafter måste samlas i kampen mot IS. Till dem som skulle kunna göra mer hör Sverige och Europeiska unionen. Stefan Löfvens regeringsförklaring slår fast att Sverige ska delta i det internationella samarbetet och att FN ska ta ett större ansvar för konfliktlösning. Också utrikesminister Margot Wallströms erfarenheter som särskild FN-representant talar för ett mer aktivt svenskt agerande i FN. Vi föreslår i dag att Sveriges regering tar två parallella initiativ i kampen mot IS.
Först och främst: FN måste besluta om marktrupp mot IS. Sverige och Margot Wallström bör samla röster till stöd för att frågan kommer upp på säkerhetsrådets bord. Om dödläget inte kan brytas bör generalförsamlingen samlas och agera i enlighet med FN-mekanismen samverkan för fred. Den ger generalförsamlingen möjlighet att rekommendera medlemsstaterna att införa skarpa åtgärder inklusive mobilisering av militär personal. Metoden avvisades av förre utrikesministern Carl Bildt i Syrien men bör övervägas av en regering som säger sig vilja använda FN-spåret i utrikespolitiken.
Sverige stod under tidigt 2000-tal som värd för en rad internationella konferenser i brännande frågor, bland annat om Förintelsen och om hur folkmord ska förhindras. Som ett andra led i en svensk strategi mot IS bör ett liknande initiativ tas. Flera faktorer talar för att tillfället är det rätta.
Regeringens erkännande av Palestina har gett eko världen över. Det ger möjlighet att få gehör för nya initiativ. Sverige har också goda förbindelser med USA som är en nyckelspelare i regionen.
Det är absolut nödvändigt att bryta den destruktiva andan från de misslyckade Genèvekonferenserna. Få länder är så lämpade som Sverige att erbjuda plats för ett möte mellan aktörerna – inklusive länder som tidigare har utestängts från fredssamtal.
En internationell konferens kan ge stöd åt FN:s nya sändebud i Syrien Staffan de Mistura och möjliggöra för honom att ställa hårdare krav på FN-medlemmarna. De Mistura har jämfört situationen i staden Kobane med Srebrenica, Vukovar och Rwanda på 90-talet. I klartext betyder det risk för folkmord.
Sist men inte minst: många människor i Sverige har släktingar och vänner som har utsatts för misstänkta krigsbrott. I det svenska samhället och i Sveriges riksdag finns kunskap, kontakter och engagemang för såväl muslimer som kristna och andra utsatta minoriteter i regionen.
Världens länder är enligt internationell lag skyldiga att stoppa övergrepp som folkmord, etnisk rensning och brott mot mänskligheten. FN-stadgan och folkrätten, FN-principen skyldighet att skydda och Internationella brottmålsdomstolen är centrala verktyg i kampen mot den internationella terrorismen. FN:s varningar måste tas på allvar, liksom uppmaningen till medlemsländerna att agera skyndsamt och samordnat, regionalt och globalt.
Allt detta kan Sverige luta sig mot. Den svenska regeringen får inte stå vid sidan och låta mördandet och lidandet fortgå. Det brådskar att befria de miljoner människor som lever i eller hotas av Islamiska statens tyranni. Bara ord räcker inte – det är dags att för Wallström att agera nu.
Svenska FN-förbundet
Aleksander Gabelic, ordförande
Linda Nordin, generalsekreterare
20 september, 2024 / Nyheter
Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.
Läs mer05 september, 2024 / Världshorisont
Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.
Läs mer05 augusti, 2024 / Debattartiklar
Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och
Läs mer12 juli, 2024 / Nyheter
Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.
Läs mer08 juli, 2024 / Nyheter
De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.
04 juli, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!
Läs mer20 juni, 2024 / Nyheter
Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.
14 juni, 2024 / Nyheter
Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.
Läs mer04 juni, 2024 / Nyheter
Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.
Läs mer