fbpx
Koll & kommentar
21 oktober, 2014 /

Wallström bör ta initiativ mot IS

Margot Wallström bör ta initiativ till FN-beslut om marktrupp mot Islamiska staten och bjuda in till en Stockholmskonferens om långsiktigt agerande i Syrien och norra Irak, skriver Aleksander Gabelic och Linda Nordin i Svenska Dagbladet.

Extremismens utbredning i arabvärlden hänger samman med decennier av vanstyre och brist på demokrati och mänskliga rättigheter. Hoppet som tändes under den arabiska våren har släckts och omvärldens bristande stöd för frihetssträvandena har noterats av miljoner unga i regionen. Nya åtgärder krävs såväl kort- som långsiktigt för att åstadkomma förändring.

I ett ovanligt och skarpt formulerat uttalande uppmanar FN:s särskilda rådgivare om folkmord och skyldighet att skydda medlemsländerna att stoppa de övergrepp som just nu begås i Syrien och norra Irak. Trots kännedom om terrororganisationen Islamiska statens (IS) illdåd har FN:s medlemsstater haft svårt att agera. Resolution 2178 talar om sanktioner och stopp för utländska stridande, men säkerhetsrådet lutar sig i allt väsentligt mot de åtgärder mot terrorismen som vidtogs redan efter den 11 september.

Sanktioner biter inte på de tungt beväpnade och resursstarka jihadisterna. Inte heller de USA-ledda bombningarna är tillräckliga, framhåller såväl rapporter från regionen som högt uppsatta amerikanska militärer. Tvärtom riskerar oprecisa flygbombningar att döda civila, öka missnöjet och driva ännu fler i extremisternas famn.

Ett centralt problem är att FN saknar en strategi för hur IS ska bemötas på marken. Ryssland och Kina har länge stoppat allt agerande i Syrien. USA agerar nu uteslutande från luften och utan det stöd av säkerhetsrådet som folkrätten kräver.

Alla goda krafter måste samlas i kampen mot IS. Till dem som skulle kunna göra mer hör Sverige och Europeiska unionen. Stefan Löfvens regeringsförklaring slår fast att Sverige ska delta i det internationella samarbetet och att FN ska ta ett större ansvar för konfliktlösning. Också utrikesminister Margot Wallströms erfarenheter som särskild FN-representant talar för ett mer aktivt svenskt agerande i FN. Vi föreslår i dag att Sveriges regering tar två parallella initiativ i kampen mot IS.

Först och främst: FN måste besluta om marktrupp mot IS. Sverige och Margot Wallström bör samla röster till stöd för att frågan kommer upp på säkerhetsrådets bord. Om dödläget inte kan brytas bör generalförsamlingen samlas och agera i enlighet med FN-mekanismen samverkan för fred. Den ger generalförsamlingen möjlighet att rekommendera medlemsstaterna att införa skarpa åtgärder inklusive mobilisering av militär personal. Metoden avvisades av förre utrikesministern Carl Bildt i Syrien men bör övervägas av en regering som säger sig vilja använda FN-spåret i utrikespolitiken.

Sverige stod under tidigt 2000-tal som värd för en rad internationella konferenser i brännande frågor, bland annat om Förintelsen och om hur folkmord ska förhindras. Som ett andra led i en svensk strategi mot IS bör ett liknande initiativ tas. Flera faktorer talar för att tillfället är det rätta.

Regeringens erkännande av Palestina har gett eko världen över. Det ger möjlighet att få gehör för nya initiativ. Sverige har också goda förbindelser med USA som är en nyckelspelare i regionen.
Det är absolut nödvändigt att bryta den destruktiva andan från de misslyckade Genèvekonferenserna. Få länder är så lämpade som Sverige att erbjuda plats för ett möte mellan aktörerna – inklusive länder som tidigare har utestängts från fredssamtal.

En internationell konferens kan ge stöd åt FN:s nya sändebud i Syrien Staffan de Mistura och möjliggöra för honom att ställa hårdare krav på FN-medlemmarna. De Mistura har jämfört situationen i staden Kobane med Srebrenica, Vukovar och Rwanda på 90-talet. I klartext betyder det risk för folkmord.
Sist men inte minst: många människor i Sverige har släktingar och vänner som har utsatts för misstänkta krigsbrott. I det svenska samhället och i Sveriges riksdag finns kunskap, kontakter och engagemang för såväl muslimer som kristna och andra utsatta minoriteter i regionen.

Världens länder är enligt internationell lag skyldiga att stoppa övergrepp som folkmord, etnisk rensning och brott mot mänskligheten. FN-stadgan och folkrätten, FN-principen skyldighet att skydda och Internationella brottmålsdomstolen är centrala verktyg i kampen mot den internationella terrorismen. FN:s varningar måste tas på allvar, liksom uppmaningen till medlemsländerna att agera skyndsamt och samordnat, regionalt och globalt.

Allt detta kan Sverige luta sig mot. Den svenska regeringen får inte stå vid sidan och låta mördandet och lidandet fortgå. Det brådskar att befria de miljoner människor som lever i eller hotas av Islamiska statens tyranni. Bara ord räcker inte – det är dags att för Wallström att agera nu.

Svenska FN-förbundet

Aleksander Gabelic, ordförande

Linda Nordin, generalsekreterare

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer