fbpx
27 januari, 2014 /

Humanitära frågor och politiskt ledarskap

Aleksander Gabelic kommenterar den pågående fredskonferensen om Syrien i Genève.

Ett lokalt eldupphör som ger möjlighet för kvinnor och barn att lämna den belägrade staden Homs är det mest konkreta resultatet hittills under den FN-ledda konferensen om Syrien, Genève II, som inleddes i förra veckan. Det återstår att se om löftena infrias i praktiken.

Cheferna för fyra FN-organisationer larmade redan förra våren om den humanitära situationen. Fortfarande befinner sig tusentals människor i belägrade områden. Sverige och Carl Bildt har vid flera tillfällen inför Genève II framhållit det svenska humanitära biståndet, i år 230 miljoner kronor, och sitt stöd till den politiska processen. Det ekonomiska och politiska stödet är välkommet men kan inte skymma det faktum att Sverige, EU och FN har misslyckats att stoppa blodbadet på Syriens gator.

Förutsättningarna inför Genèvekonferensen har inte varit de bästa. Flera oppositionsgrupper har bojkottat samtalen. Vi visste sedan tidigare att regimen Assad inte är att lita på. Att FN-chefen Ban Ki-moon tvingades dra tillbaka sin inbjudan till Iran innebar att en viktig regional aktör uteslöts.

Efter tre års konflikt och långt över 100 000 döda måste omvärlden komma till insikt om att mer resolut handlande krävs för att dödandet, övergreppen och det humanitära lidandet ska få ett slut. I Kofi Annans sexpunktsplan från förra året fanns flera goda förslag, bland annat säkrandet av humanitärt bistånd och ett FN-övervakat eldupphör. Ett globalt vapenembargo och en flygförbudszon över Syrien är andra och högst rimliga krav.

Möjligheten att ta initiativ i FN:s generalförsamling genom det så kallade uniting for peace-förfarandet har avvisats av Sveriges utrikesminister Carl Bildt och andra men borde prövas nu när alla andra vägar tycks vara stängda. Generalförsamlingen skulle kunna rekommendera medlemmarna att införa till exempel förbud mot vapentransporter och att stoppa alla former av handelsförbindelser med Syrien.

FN:s medlemsstater, och i synnerhet medlemmarna i säkerhetsrådet, förtjänar skarp kritik för hanteringen av Syrienkonflikten hittills. Vad vi ser är en upprepning av de misstag som gjordes på 1990-talet när FN:s medlemsstater inte förmådde att samla sig för att stoppa blodbadet på till exempel Balkan och i Demokratiska republiken Kongo och Darfur.

Nu vidtar de svåra förhandlingarna om Syriens politiska framtid. Oavsett utgången av fredskonferensen måste omvärlden bli betydligt mer aktiv.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer