27 januari, 2014 /

Humanitära frågor och politiskt ledarskap

Aleksander Gabelic kommenterar den pågående fredskonferensen om Syrien i Genève.

Ett lokalt eldupphör som ger möjlighet för kvinnor och barn att lämna den belägrade staden Homs är det mest konkreta resultatet hittills under den FN-ledda konferensen om Syrien, Genève II, som inleddes i förra veckan. Det återstår att se om löftena infrias i praktiken.

Cheferna för fyra FN-organisationer larmade redan förra våren om den humanitära situationen. Fortfarande befinner sig tusentals människor i belägrade områden. Sverige och Carl Bildt har vid flera tillfällen inför Genève II framhållit det svenska humanitära biståndet, i år 230 miljoner kronor, och sitt stöd till den politiska processen. Det ekonomiska och politiska stödet är välkommet men kan inte skymma det faktum att Sverige, EU och FN har misslyckats att stoppa blodbadet på Syriens gator.

Förutsättningarna inför Genèvekonferensen har inte varit de bästa. Flera oppositionsgrupper har bojkottat samtalen. Vi visste sedan tidigare att regimen Assad inte är att lita på. Att FN-chefen Ban Ki-moon tvingades dra tillbaka sin inbjudan till Iran innebar att en viktig regional aktör uteslöts.

Efter tre års konflikt och långt över 100 000 döda måste omvärlden komma till insikt om att mer resolut handlande krävs för att dödandet, övergreppen och det humanitära lidandet ska få ett slut. I Kofi Annans sexpunktsplan från förra året fanns flera goda förslag, bland annat säkrandet av humanitärt bistånd och ett FN-övervakat eldupphör. Ett globalt vapenembargo och en flygförbudszon över Syrien är andra och högst rimliga krav.

Möjligheten att ta initiativ i FN:s generalförsamling genom det så kallade uniting for peace-förfarandet har avvisats av Sveriges utrikesminister Carl Bildt och andra men borde prövas nu när alla andra vägar tycks vara stängda. Generalförsamlingen skulle kunna rekommendera medlemmarna att införa till exempel förbud mot vapentransporter och att stoppa alla former av handelsförbindelser med Syrien.

FN:s medlemsstater, och i synnerhet medlemmarna i säkerhetsrådet, förtjänar skarp kritik för hanteringen av Syrienkonflikten hittills. Vad vi ser är en upprepning av de misstag som gjordes på 1990-talet när FN:s medlemsstater inte förmådde att samla sig för att stoppa blodbadet på till exempel Balkan och i Demokratiska republiken Kongo och Darfur.

Nu vidtar de svåra förhandlingarna om Syriens politiska framtid. Oavsett utgången av fredskonferensen måste omvärlden bli betydligt mer aktiv.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer