fbpx
27 januari, 2014 /

Humanitära frågor och politiskt ledarskap

Aleksander Gabelic kommenterar den pågående fredskonferensen om Syrien i Genève.

Ett lokalt eldupphör som ger möjlighet för kvinnor och barn att lämna den belägrade staden Homs är det mest konkreta resultatet hittills under den FN-ledda konferensen om Syrien, Genève II, som inleddes i förra veckan. Det återstår att se om löftena infrias i praktiken.

Cheferna för fyra FN-organisationer larmade redan förra våren om den humanitära situationen. Fortfarande befinner sig tusentals människor i belägrade områden. Sverige och Carl Bildt har vid flera tillfällen inför Genève II framhållit det svenska humanitära biståndet, i år 230 miljoner kronor, och sitt stöd till den politiska processen. Det ekonomiska och politiska stödet är välkommet men kan inte skymma det faktum att Sverige, EU och FN har misslyckats att stoppa blodbadet på Syriens gator.

Förutsättningarna inför Genèvekonferensen har inte varit de bästa. Flera oppositionsgrupper har bojkottat samtalen. Vi visste sedan tidigare att regimen Assad inte är att lita på. Att FN-chefen Ban Ki-moon tvingades dra tillbaka sin inbjudan till Iran innebar att en viktig regional aktör uteslöts.

Efter tre års konflikt och långt över 100 000 döda måste omvärlden komma till insikt om att mer resolut handlande krävs för att dödandet, övergreppen och det humanitära lidandet ska få ett slut. I Kofi Annans sexpunktsplan från förra året fanns flera goda förslag, bland annat säkrandet av humanitärt bistånd och ett FN-övervakat eldupphör. Ett globalt vapenembargo och en flygförbudszon över Syrien är andra och högst rimliga krav.

Möjligheten att ta initiativ i FN:s generalförsamling genom det så kallade uniting for peace-förfarandet har avvisats av Sveriges utrikesminister Carl Bildt och andra men borde prövas nu när alla andra vägar tycks vara stängda. Generalförsamlingen skulle kunna rekommendera medlemmarna att införa till exempel förbud mot vapentransporter och att stoppa alla former av handelsförbindelser med Syrien.

FN:s medlemsstater, och i synnerhet medlemmarna i säkerhetsrådet, förtjänar skarp kritik för hanteringen av Syrienkonflikten hittills. Vad vi ser är en upprepning av de misstag som gjordes på 1990-talet när FN:s medlemsstater inte förmådde att samla sig för att stoppa blodbadet på till exempel Balkan och i Demokratiska republiken Kongo och Darfur.

Nu vidtar de svåra förhandlingarna om Syriens politiska framtid. Oavsett utgången av fredskonferensen måste omvärlden bli betydligt mer aktiv.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Större framsteg när jämställdhet kopplas till klimatanpassning 

11 januari, 2023 / Världshorisont

Liberia är ett av många länder där den tidigare svenska regeringens feministiska utrikespolitik omvandlats till konkreta projekt. Martin Demmelmaier, medlem i FN-förbundet, var i våras i landet i tre månader och utförde fältstudier för både ett examensarbete och för Sveriges ambassad. Projektet undersökte hur feministisk utrikespolitik kan samverka med klimatresilient utveckling och resulterade i konkreta förslag för ambassadens arbete. 

Läs mer

Vi måste få besked om biståndspolitiken

10 januari, 2023 / Debattartiklar

Regeringen måste inleda en dialog med civilsamhället om hur vi tillsammans ska verka för effektivt, långsiktigt och transparent bistånd, skriver sjutton organisation i Svenska Dagbladet.

Läs mer

Gott nytt 1998!

28 december, 2022 / Blogg

Årsskifte och nyårsfestande stundar, men för oss fredsvänner måste 2022 sägas ha varit ett riktigt dåligt år. Jag tänker förstås på Putins folkrättsvidriga invasion av Ukraina, men också på många

Läs mer

Dags skrota BNP? Nya mått för välstånd behövs 

27 december, 2022 / Världshorisont

Miljö- och klimatkris parallellt med ökande fattigdom och social oro gör att BNP som mått på välstånd har spelat ut sin roll, menar många. Världshorisont har tittat närmare på några nya sätt att mäta.

Läs mer

FN och en världsordning i krig och fred

22 december, 2022 / Blogg

Kriget i Ukraina är det yttersta uttrycket för nödvändigheten att hålla fast vid den regelbaserade världsordningen, skriver Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet, i en betraktelse över det gångna året.

Läs mer

6 700 namn mot Rysslands krig

21 december, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundet lämnade på onsdagen en lista med över 6 700 namn mot kriget i Ukraina till Rysslands ambassad i Stockholm. Demonstrationerna utanför ambassaden har pågått hela året och återupptas den 11 januari.

Läs mer

Iran utesluts ur FN:s kvinnokommission

15 december, 2022 / Nyheter

FN:s ekonomiska och sociala råd Ecosoc har beslutat att dra in Irans medlemskap i FN:s kvinnokommission.

Läs mer

FN-förbundets internationella program: Unga driver förändring 

14 december, 2022 / Världshorisont

Genom samarbete med FN-förbund runt om i världen bidrar Svenska FN-förbundet till demokratisk utveckling globalt. Systerförbunden i Armenien, Georgien och Tanzania satsar på unga som förändringsaktörer i sina länder. 

Läs mer

Hallå där, Cecilia Ruthström-Ruin!  

13 december, 2022 / Världshorisont

Cecilia Ruthström-Ruin, ambassadör för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer svarar på Världshorisonts frågor.

Läs mer