fbpx
23 september, 2015 /

Hög post för Saudi skadar FN:s MR-arbete

Att Saudiarabien har fått en hög förtroendepost i FN:s råd för mänskliga rättigheter är extremt olyckligt, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

– Det är extremt olyckligt att Saudiarabien är invalt i FN:s råd för mänskliga rättigheter och att landets FN-ambassadör i Genève nu får ett uppdrag i den panel som ska lämna förslag på specialrapportörer.

Det säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic efter att det framkommit att Saudiarabiens FN-ambassadör i somras valdes som sammankallande i en grupp som nominerar kandidater till uppdraget som specialrapportörer för rådet.

När FN skapade MR-rådet 2005 var ett av kriterierna att de invalda länderna ska respektera de mänskliga rättigheterna. Rådet har också möjlighet att suspendera medlemmar vilket skedde när Libyen ställdes utanför rådet i samband med kriget i landet 2011.

Trots dessa regler har en rad odemokratiska stater valts in i rådet genom åren. Det hänger samman med att FN, vid sidan av att ta fram regelverk och övervaka hur världens länder respekterar de mänskliga rättigheterna, också är en spegling av hur världen ser ut. Nu måste omvärlden reagera, menar Svenska FN-förbundet.

– Att Saudiarabien får höga poster i MR-rådet skadar FN:s MR-arbete. Arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter i alla världens länder måste bedrivas med kraft och beslutsamhet. Här måste världens demokratier, FN-systemet och frivilligorganisationer hjälpas åt. Inte minst USA och de sju EU-länder som är medlemmar i MR-rådet har ett ansvar, säger Aleksander Gabelic.

Svenska FN-förbundet lämnade redan 2011 en rapport (PDF-dokument, 191 kB) med tolv reformförslag för FN-rådet för mänskliga rättigheter.

– MR-rådet måste fungera som avsett. Vi kommer att ta upp arbetet i rådet och Saudiarabiens roll i våra löpande kontakter med Sveriges regering och företrädare för FN, säger Aleksander Gabelic.

I FN:s människorättssystem ingår, vid sidan av rådet, den oberoende högkommissarien för mänskliga rättigheter med sitt kontor som har uppdraget att övervaka länderna. Dessutom finns oberoende experter i de kommittéer som granskar att de olika MR-konventionerna efterlevs samt en rad specialrapportörer. MR-rådet har sedan det bildades bland annat antagit resolutioner för yttrandefrihet på internet, utsett särskilda landrapportörer för länder som Iran och Vitryssland samt arbetat mot barnäktenskap.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer