fbpx
9 december, 2015 /

Hatbrott i flyktingströmmens spår

Artikel av Aleksander Gabelic och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella dagen för mänskliga rättigheter den 10 december.

Världen upplever just nu den största flyktingkrisen sedan andra världskriget. Över 60 miljoner människor befinner sig på flykt. Nu som då måste omvärlden samordna sina insatser. Några flyktingar kommer till Europa men de allra flesta finns i fattiga länder och i konflikternas närområden. Libanon med 4 miljoner invånare har till exempel tagit emot långt över en miljon flyktingar från Syrien.

FN arbetar på medlemsländernas uppdrag och leder en stor del av flyktinghjälpen. Därför ska vi lyssna på flyktingkommissariatet UNHCR som säger att hjälp behövs både i närområdet och i våra länder. Sverige gör viktiga insatser genom både ett stort flyktingmottagande och stora bidrag till FN:s humanitära arbete.

I flyktingströmmens spår följer dessvärre också en våg av våldsbrott riktade mot asylsökande och personer med utländsk bakgrund. Sverige är inget undantag. Mord på en svensk skola, flyktingförläggningar som sticks i brand och allt fler angrepp mot personer på grund av deras etnicitet eller religion – hatbrott och rasistiskt våld förekommer i Sverige och måste tas på allvar.

Antalet hatbrott ökar nu från omkring 5 000 anmälda fall per år till omkring 6 000. Det är ovanligt att anmälningar om hatbrott leder till åtal och försvinnande få leder till fällande domar. Inför det förra valet marscherade rasistiska partier och organisationer på gator och torg. På internet sprids rasistisk propaganda.

En rad åtgärder krävs för att stävja hatbrott och rasistisk brottslighet i Sverige:

  • inrätta fler hatbrottsgrupper i likhet med de som finns hos Polisen i Stockholm, Göteborg och Malmö
  • gör en översyn av tillämpningen av lagen om hets mot folkgrupp
  • utbilda åklagare, domare och andra inom rättsväsendet om hatbrottslagstiftningen
  • ta fram en nationell strategi mot organiserad rasism inklusive propaganda på internet.

Också FN är oroat över utvecklingen i Sverige. I en rad rapporter har FN:s experter på mänskliga rättigheter kritiserat det höga antalet anmälda hatbrott och uppmanat den svenska regeringen att vidta åtgärder. FN har samtidigt erbjudit Sverige stöd i arbetet med att inrätta en oberoende nationell myndighet för mänskliga rättigheter. Det är välkommet eftersom mer kunskap krävs också för att främja integration och motverka diskriminering i vardagslivet.

Vi har alla ett ansvar att stå upp för människovärdet. I dag på internationella dagen för mänskliga rättigheter startar den svenska FN-rörelsen ett brett arbete mot hatbrott, rasism och etnisk diskriminering. Vi vill på så sätt ge vårt bidrag till ett Sverige där alla människors lika värde och rättigheter respekteras och försvaras. Det är särskilt viktigt i tider som dessa.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer