Artikel av Aleksander Gabelic och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella dagen för mänskliga rättigheter den 10 december.
Världen upplever just nu den största flyktingkrisen sedan andra världskriget. Över 60 miljoner människor befinner sig på flykt. Nu som då måste omvärlden samordna sina insatser. Några flyktingar kommer till Europa men de allra flesta finns i fattiga länder och i konflikternas närområden. Libanon med 4 miljoner invånare har till exempel tagit emot långt över en miljon flyktingar från Syrien.
FN arbetar på medlemsländernas uppdrag och leder en stor del av flyktinghjälpen. Därför ska vi lyssna på flyktingkommissariatet UNHCR som säger att hjälp behövs både i närområdet och i våra länder. Sverige gör viktiga insatser genom både ett stort flyktingmottagande och stora bidrag till FN:s humanitära arbete.
I flyktingströmmens spår följer dessvärre också en våg av våldsbrott riktade mot asylsökande och personer med utländsk bakgrund. Sverige är inget undantag. Mord på en svensk skola, flyktingförläggningar som sticks i brand och allt fler angrepp mot personer på grund av deras etnicitet eller religion – hatbrott och rasistiskt våld förekommer i Sverige och måste tas på allvar.
Antalet hatbrott ökar nu från omkring 5 000 anmälda fall per år till omkring 6 000. Det är ovanligt att anmälningar om hatbrott leder till åtal och försvinnande få leder till fällande domar. Inför det förra valet marscherade rasistiska partier och organisationer på gator och torg. På internet sprids rasistisk propaganda.
En rad åtgärder krävs för att stävja hatbrott och rasistisk brottslighet i Sverige:
Också FN är oroat över utvecklingen i Sverige. I en rad rapporter har FN:s experter på mänskliga rättigheter kritiserat det höga antalet anmälda hatbrott och uppmanat den svenska regeringen att vidta åtgärder. FN har samtidigt erbjudit Sverige stöd i arbetet med att inrätta en oberoende nationell myndighet för mänskliga rättigheter. Det är välkommet eftersom mer kunskap krävs också för att främja integration och motverka diskriminering i vardagslivet.
Vi har alla ett ansvar att stå upp för människovärdet. I dag på internationella dagen för mänskliga rättigheter startar den svenska FN-rörelsen ett brett arbete mot hatbrott, rasism och etnisk diskriminering. Vi vill på så sätt ge vårt bidrag till ett Sverige där alla människors lika värde och rättigheter respekteras och försvaras. Det är särskilt viktigt i tider som dessa.
22 juni, 2022 / Pressmeddelanden
Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.
Läs mer17 juni, 2022 / Nyheter
Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!
Läs mer10 juni, 2022 / Blogg
Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats.
Läs mer08 juni, 2022 / Nyheter
FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.
Läs mer05 juni, 2022 / Nyheter
Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.
Läs mer04 juni, 2022 / Nyheter
FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.
03 juni, 2022 / Nyheter
FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.
Läs mer01 juni, 2022 / Nyheter
Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.
Läs mer30 maj, 2022 / Världshorisont
Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.
Läs mer