3 oktober, 2014 /

Grattis, Margot!

Att tydliggöra FN-linjen i svensk utrikespolitik är Margot Wallströms huvuduppgift som ny utrikesminister, säger Svenska FN-förbundet.

Svenska FN-förbundet skickade på fredagen gratulationer till Sveriges nya utrikesminister Margot Wallström. Förbundet ser en rad uppgifter för Wallström, som 2012 fick utmärkelsen Årets FN-vän.

– Margot Wallström måste som utrikesminister tydliggöra FN-linjen i svensk utrikespolitik. I en orolig värld med konflikter i bland annat Syrien, Irak, Centralafrikanska republiken och Sydsudan krävs internationell samling kring Förenta Nationerna, FN-stadgan och folkrätten, säger FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

– Wallströms erfarenheter som generalsekreterarens särskilda representant i frågor som rör sexuellt våld i konflikter kommer väl till pass. Frågor som rör mänskliga rättigheter, inklusive flickors och kvinnors rättigheter, måste bli en topprioritet i svensk utrikespolitik, säger Gabelic.

– Sverige är ett framstående FN-land på utvecklings och MR-området men behöver göra mer för att bidra till internationell fred och säkerhet, Det beslutade bidraget till FN-insatsen i Mali behöver följas av fler erbjudanden om trupp till FN-ledda insatser, säger Aleksander Gabelic.

Sverige måste också flytta fram positionerna genom att ta plats i ledande FN-organ. Den svenska kandidaturen till FN:s säkerhetsråd år 2017-2018 måste drivas med kraft, menar FN-förbundet.

– Sveriges och Nordens röst behövs i arbetet för ett reformerat FN. Säkerhetsrådskandidaturen måste bli en angelägenhet för utrikesministern, UD och hela regeringen, avslutar Aleksander Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer