fbpx
22 januari, 2014 /

Frukostmöte om FN:s fältarbete i Bolivia och Botswana

Svenska FN-förbundet anordnade tillsammans med UNDP:s nordiska kontor och UN Women Sverige ett frukostseminarium den 20 januari. Deltog gjorde Anders Pedersen, UN Resident Coordinator Botswana samt Åsa Regnér, landchef UN Women Bolivia.

Anders Pedersen öppnade seminariet med att diskutera hur viktigt och relevant FN:s arbete är och att det är ett absolut privilegium att få arbeta för FN. Anders menade även att ”kombinationen av att vara svensk och FN-chef är oslagbar”, och menade på att Sveriges närvaro i olika processer inom olika områden har varit enormt viktig och något vi borde vara stolta över. Anders betonade att internationella organisationer i sitt arbete måste anpassa sig till verkligheten och den förändring vi ser i samhället idag.

Bistånd i dess traditionella mening är inte lika relevant längre, men FN kan fortfarande bidra med enormt mycket för länders utveckling. Detta bidrag kan ta olika form, och Anders menar att FN främst kan bidra med kompetens. Kompetens, och inte pengar, är nyckeln till FN:s roll i ett föränderligt samhälle, och bilateralt samarbete kan inte ersätta detta. Anders menade också att konceptet om ”Delivering as One” är viktigt då FN vid dessa tillfällen kan visa hur relevant dess arbete är, genom att slå samman kompetenserna från de olika FN-organen och på så sätt få ihop helheten.

Åsa Regnér fokuserade på en vanligkommande kritik mot FN-systemet: strukturen. Åsa pekade på att det givetvis kan vara svårt att samarbeta inom FN med tanke på alla olika organ som finns, men att det är viktigt att komma ihåg att detta är ett återkommande problem som vi finner både i statsförvaltningar och inom EU. FN:s problem är inte unika, vilket det är viktigt att poängtera när man pratar om förbättringar och reformeringar. Åsa pratade om framstegen för ett samordnat FN i Bolivia, där de olika FN-organen har förenats för att arbeta mer systematiskt och tillsammans sammanställt en strategisk plan för sitt arbete.

Det har varit viktigt för FN i Bolivia att konkretisera sitt arbete, vilka mål FN har, och hur FN-organen ska möta andra viktiga aktörer på plats. Tillsammans har de olika FN-organen kommit fram till två huvudmål som de ska arbeta för: (a) våld mot kvinnor, (b) stöd till reformering av rättssystemet. Åsa ”är förvånad över hur lätt det har gått att samarbeta inom FN”. Åsa tror att det delvis har varit ett lätt arbete då det finns mindre pengar att söka numera. Bristen på bidrag har inneburit att man föredrar att samarbeta och samordna sitt arbete istället för att konkurrera om bidragen.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer