fbpx
10 februari, 2015 /

Från ord till handling i FN-politiken

Regeringen måste omsätta sina FN-politiska ambitioner i praktiken, skriver Aleksander Gabelic inför riksdagens utrikespoltiiska debatt den 11 februari.

Vid onsdagens utrikespolitiska debatt i riksdagen har utrikesminister Margot Wallström tillfälle att berätta hur regeringen tänker uppfylla sina löften om en mer aktiv svensk FN-politik. I regeringsdeklarationen i september talade statsminister Stefan Löfven om ökat samarbete i FN. Utrikesministern själv har talat om bland annat en feministisk utrikespolitik. Några uppgifter bör prioriteras för att de vällovliga ambitionerna ska omsättas i praktiken.

Det svenska truppbidraget till FN:s fredsfrämjande insats i Mali är ett viktigt bidrag till internationell fred och säkerhet och ett välkommet trendbrott efter flera års svensk frånvaro från FN-ledda insatser. Sverige bör parallellt med den viktiga och inte riskfria insatsen i Mali bidra till diskussionen om hur mänsklig säkerhet ska stärkas och särskilt kräva att FN-principen skyldighet att skydda tillämpas betydligt oftare än i dag.

På utvecklingsområdet har FN inlett slutspurten för en ny dagordning för hållbar utveckling. I år ska länderna komma överens om hur världen ska nå hållbar ekonomisk, social och ekologisk utveckling. Millenniearbetet har varit framgångsrikt men några länder har hamnat efter. Situationen för världens flickor och kvinnor, inte minst sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, måste förbättras.

FN:s råd för mänskliga rättigheter presenterade nyligen sina rekommendationer till Sveriges regering efter ett förhör i Genève. Rådet upprepar flera gånger sitt krav att Sverige bör inrätta en oberoende nationell institution för mänskliga rättigheter. Sverige uppmanas också att ta fasta på rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Andra rekommendationer rör bland annat barns rättigheter, förekomsten av rasism och hatbrott samt tortyrförbudet. Här krävs ett tydligt rättighetsperspektiv som ger alla människor lika möjligheter och motverkar utanförskap.

Svenska FN-förbundet har ställt sig bakom den internationella kampanjen 1 for 7 billion som verkar för en mer öppen process inför valet av ny generalsekreterare efter Ban Ki-moon. Ett av kraven är att meriter och inte maktförhållanden ska styra valet av ny FN-chef, som för övrigt efter åtta män på posten gärna får vara en kvinna. Öppenhet och transparens i FN-systemet ska vara en svensk profilfråga också inom ramen för kandidaturen till en plats för Sverige i säkerhetsrådet 2017-2018.

Inom kort bildas en FN-grupp i Sveriges riksdag. Det är ett välkommet initiativ som kan öka kunskapen om och engagemanget för FN-frågor bland våra folkvalda. Regeringen bör å sin sida formulera en svensk FN-vision och hitta former för återkommande dialog med riksdag och frivilligorganisationer.

FN gör mycket bra och en del, som medlemmarnas stöd till det humanitära arbetet och beredskapen att ingripa i konflikter, kan förbättras. Sverige ska vara med och driva FN i rätt riktning. För det krävs en aktiv svensk FN-politik som fylls med innehåll. Det är en angelägenhet för regering, riksdag och hela det svenska samhället.

Aleksander Gabelic
Ordförande i Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer