Regeringen måste omsätta sina FN-politiska ambitioner i praktiken, skriver Aleksander Gabelic inför riksdagens utrikespoltiiska debatt den 11 februari.
Vid onsdagens utrikespolitiska debatt i riksdagen har utrikesminister Margot Wallström tillfälle att berätta hur regeringen tänker uppfylla sina löften om en mer aktiv svensk FN-politik. I regeringsdeklarationen i september talade statsminister Stefan Löfven om ökat samarbete i FN. Utrikesministern själv har talat om bland annat en feministisk utrikespolitik. Några uppgifter bör prioriteras för att de vällovliga ambitionerna ska omsättas i praktiken.
Det svenska truppbidraget till FN:s fredsfrämjande insats i Mali är ett viktigt bidrag till internationell fred och säkerhet och ett välkommet trendbrott efter flera års svensk frånvaro från FN-ledda insatser. Sverige bör parallellt med den viktiga och inte riskfria insatsen i Mali bidra till diskussionen om hur mänsklig säkerhet ska stärkas och särskilt kräva att FN-principen skyldighet att skydda tillämpas betydligt oftare än i dag.
På utvecklingsområdet har FN inlett slutspurten för en ny dagordning för hållbar utveckling. I år ska länderna komma överens om hur världen ska nå hållbar ekonomisk, social och ekologisk utveckling. Millenniearbetet har varit framgångsrikt men några länder har hamnat efter. Situationen för världens flickor och kvinnor, inte minst sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, måste förbättras.
FN:s råd för mänskliga rättigheter presenterade nyligen sina rekommendationer till Sveriges regering efter ett förhör i Genève. Rådet upprepar flera gånger sitt krav att Sverige bör inrätta en oberoende nationell institution för mänskliga rättigheter. Sverige uppmanas också att ta fasta på rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Andra rekommendationer rör bland annat barns rättigheter, förekomsten av rasism och hatbrott samt tortyrförbudet. Här krävs ett tydligt rättighetsperspektiv som ger alla människor lika möjligheter och motverkar utanförskap.
Svenska FN-förbundet har ställt sig bakom den internationella kampanjen 1 for 7 billion som verkar för en mer öppen process inför valet av ny generalsekreterare efter Ban Ki-moon. Ett av kraven är att meriter och inte maktförhållanden ska styra valet av ny FN-chef, som för övrigt efter åtta män på posten gärna får vara en kvinna. Öppenhet och transparens i FN-systemet ska vara en svensk profilfråga också inom ramen för kandidaturen till en plats för Sverige i säkerhetsrådet 2017-2018.
Inom kort bildas en FN-grupp i Sveriges riksdag. Det är ett välkommet initiativ som kan öka kunskapen om och engagemanget för FN-frågor bland våra folkvalda. Regeringen bör å sin sida formulera en svensk FN-vision och hitta former för återkommande dialog med riksdag och frivilligorganisationer.
FN gör mycket bra och en del, som medlemmarnas stöd till det humanitära arbetet och beredskapen att ingripa i konflikter, kan förbättras. Sverige ska vara med och driva FN i rätt riktning. För det krävs en aktiv svensk FN-politik som fylls med innehåll. Det är en angelägenhet för regering, riksdag och hela det svenska samhället.
Aleksander Gabelic
Ordförande i Svenska FN-förbundet
06 december, 2024 / Nyheter
Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren
Läs mer05 december, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.
Läs mer04 december, 2024 / Nyheter
Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på
Läs mer26 november, 2024 / Nyheter
Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras. FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till
Läs mer21 november, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.
Läs mer18 november, 2024 / Nyheter
Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.
Läs mer05 november, 2024 / Nyheter
Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.
Läs mer04 november, 2024 / Nyheter
Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut
Läs mer01 november, 2024 / Nyheter
Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i
Läs mer