Svenska FN-förbundet och Försvarshögskolan inbjuder till lansering av antologin ”Att främja freden” den 2 februari. Ian Martin, medlem av Ban Ki-moons högnivåpanel för FN:s fredsbevarande insatser, talar vid det efterföljande seminariet. Välkommen med din anmälan!
Den kommande utvärderingen av FN:s fredsfrämjande arbete av högnivåpanelen för fredsbevarande och Sveriges deltagande i FN:s fredsinsats i Mali, Minusma, aktualiserar frågor om militära insatser och fredsbevarande. Antologin Att säkra freden presenterar en rad inflytelserika röster i debatten om framtida utmaningar och utsikter för Sverige i det internationella fredsfrämjande arbetet. Vår huvudtalare, Ian Martin från FN:s nyligen inrättade oberoende högnivåpanel om fredsbevarande operationer, har tidigare varit generalsekreterarens särskilde representant och chef för FN:s hjälpmission till Libyen.
Datum och tid: Måndag den 2 februari kl 16.45-19.00
Plats: Försvarshögskolan, Lejionskjöldska salen, Drottning Kristinas väg 37, Stockholm
Anmälan: e-post till linda.ahre@fn.se senast fredag den 30 januari
Program
16.45 Mingel med dryck och tilltugg. Gratis exemplar av Att säkra freden.
17.20 Inledning och presentation av antologin
Aleksander Gabelic, ordförande Svenska FN-förbundet
17.30 Ian Martin, FN:s oberoende högnivåpanel om fredsbevarande operationer
17.50 Paneldiskussion
Kurt Mosgaard, tidigare generalmajor i danska armén och Minurso
Jibecke Joensson, chef Policy and Best Practices, Challenges Forum
Brigadgeneral Michael Claesson, militärrådgivare vid Utrikesdepartementet
Aleksander Gabelic, ordförande Svenska FN-förbundet
Ola Engdahl, docent i folkrätt, Försvarshögskolan
Kristina Zetterlund, konflikt- och säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI
18.40 Frågor från publiken
Moderator: Linda Nordin, generalsekreterare Svenska FN-förbundet
OBS! Seminariet hålls på engelska.
01 december, 2023 / Världshorisont
Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.
Läs mer29 november, 2023 / Nyheter
Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.
Läs mer24 november, 2023 / Världshorisont
Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.
Läs mer22 november, 2023 / Nyheter
Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!
Läs mer21 november, 2023 / Världshorisont
Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.
Läs mer20 november, 2023 / Nyheter
FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.
Läs mer13 november, 2023 / Världshorisont
I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna.
Läs mer13 november, 2023 / Nyheter
På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.
Läs mer09 november, 2023 / Nyheter
För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.
Läs mer