FN-samarbetet gör nytta i vardagen för tusentals människor – även i Sverige, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.
Det internationella samarbetet i Förenta Nationerna tycks ibland befinna sig långt från den egna vardagen. Men resolutioner och avtal mellan världens regeringar påverkar tusentals människor även i ett förhållandevis tryggt land som Sverige. Flera aktuella exempel visar att FN-samarbetet är ett stöd i vardagen också här.
FN arbetar mot barnäktenskap som är ett växande globalt problem. I Sverige lever omkring 70 000 unga i rädsla för att inte få välja sin partner. Fram tills nu har det varit möjligt att söka dispens för att gifta bort minderåriga i Sverige. Svenska FN-förbundet har drivit kravet att alla möjligheter att ingå eller erkänna äktenskap med omyndiga ska tas bort. En ny lag mot barn- och tvångsäktenskap gör det från den 1 juli straffbart att medverka till äktenskapsbrott eller att förbereda en resa med barnäktenskap som syfte. Religiösa samfund kan förlora sin vigselrätt om de medverkar till barnäktenskap. Skola, sociala myndigheter och länsstyrelsen ska tillsammans motverka att unga flickor och pojkar blir bortgifta. Det är vårt gemensamma ansvar att övervaka att den nya lagen blir effektiv.
I Sverige är attityden till personer med utländsk bakgrund och flyktingar huvudsakligen positiv. Samtidigt existerar hatbrott och rasistisk propaganda. Utanförskap och diskriminering på arbetsmarknaden drabbar både utlandsfödda och personer som är födda i Sverige Det har Svenska FN-förbundet och 32 andra organisationer påtalat inför ett förhör nästa år med Sveriges regering i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Regeringen bör ta emot FN:s erbjudande om stöd att inrätta en oberoende nationell myndighet som bland annat kan stödja kommunerna i deras antidiskrimineringsarbete. Därmed kan de mänskliga rättigheterna stärkas också i vårt land.
Konflikter i Centralafrikanska republiken och andra afrikanska länder, oroligheterna i Ukraina och våldet i Syrien och Irak visar att omsorg om det nationella försvaret måste kombineras med ansvar för kollektiv säkerhet. Trots det vill de politiska partierna överföra stora summor från Försvarsmaktens internationella insatser till det nationella försvaret. I dag finns färre än 30 svenskar i FN-ledda militära fredsinsatser – en historiskt låg siffra. En tryggare värld, också för oss själva, förutsätter att vi bidrar till internationell fred och säkerhet. Riksdagsbeslutet nyligen om 250 svenskar till FN-insatsen i Mali måste följas av ytterligare truppbidrag till FN:s fredsfrämjande arbete.
FN-frågorna gör sig ständigt påminda och vittnar om behovet av fortsatt aktivt stöd för FN-samarbetet – från regering och riksdag men också genom engagemang och aktiviteter i folkrörelser och på gräsrotsnivå. Ett starkare och bättre FN är också ett stöd för en bättre vardag.
24 maj, 2023 / Nyheter
En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.
Läs mer16 maj, 2023 / Nyheter
I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.
Läs mer11 maj, 2023 / Världshorisont
Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?
Läs mer02 maj, 2023 / Nyheter
Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!
Läs mer02 maj, 2023 / Nyheter
Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering
Läs mer30 april, 2023 / Världshorisont
20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning.
Läs mer28 april, 2023 / Blogg
Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.
Läs mer19 april, 2023 / Nyheter
Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.
Läs mer30 mars, 2023 / Världshorisont
Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.
Läs mer