FN-samarbetet gör nytta i vardagen för tusentals människor – även i Sverige, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.
Det internationella samarbetet i Förenta Nationerna tycks ibland befinna sig långt från den egna vardagen. Men resolutioner och avtal mellan världens regeringar påverkar tusentals människor även i ett förhållandevis tryggt land som Sverige. Flera aktuella exempel visar att FN-samarbetet är ett stöd i vardagen också här.
FN arbetar mot barnäktenskap som är ett växande globalt problem. I Sverige lever omkring 70 000 unga i rädsla för att inte få välja sin partner. Fram tills nu har det varit möjligt att söka dispens för att gifta bort minderåriga i Sverige. Svenska FN-förbundet har drivit kravet att alla möjligheter att ingå eller erkänna äktenskap med omyndiga ska tas bort. En ny lag mot barn- och tvångsäktenskap gör det från den 1 juli straffbart att medverka till äktenskapsbrott eller att förbereda en resa med barnäktenskap som syfte. Religiösa samfund kan förlora sin vigselrätt om de medverkar till barnäktenskap. Skola, sociala myndigheter och länsstyrelsen ska tillsammans motverka att unga flickor och pojkar blir bortgifta. Det är vårt gemensamma ansvar att övervaka att den nya lagen blir effektiv.
I Sverige är attityden till personer med utländsk bakgrund och flyktingar huvudsakligen positiv. Samtidigt existerar hatbrott och rasistisk propaganda. Utanförskap och diskriminering på arbetsmarknaden drabbar både utlandsfödda och personer som är födda i Sverige Det har Svenska FN-förbundet och 32 andra organisationer påtalat inför ett förhör nästa år med Sveriges regering i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Regeringen bör ta emot FN:s erbjudande om stöd att inrätta en oberoende nationell myndighet som bland annat kan stödja kommunerna i deras antidiskrimineringsarbete. Därmed kan de mänskliga rättigheterna stärkas också i vårt land.
Konflikter i Centralafrikanska republiken och andra afrikanska länder, oroligheterna i Ukraina och våldet i Syrien och Irak visar att omsorg om det nationella försvaret måste kombineras med ansvar för kollektiv säkerhet. Trots det vill de politiska partierna överföra stora summor från Försvarsmaktens internationella insatser till det nationella försvaret. I dag finns färre än 30 svenskar i FN-ledda militära fredsinsatser – en historiskt låg siffra. En tryggare värld, också för oss själva, förutsätter att vi bidrar till internationell fred och säkerhet. Riksdagsbeslutet nyligen om 250 svenskar till FN-insatsen i Mali måste följas av ytterligare truppbidrag till FN:s fredsfrämjande arbete.
FN-frågorna gör sig ständigt påminda och vittnar om behovet av fortsatt aktivt stöd för FN-samarbetet – från regering och riksdag men också genom engagemang och aktiviteter i folkrörelser och på gräsrotsnivå. Ett starkare och bättre FN är också ett stöd för en bättre vardag.
20 september, 2024 / Nyheter
Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.
Läs mer05 september, 2024 / Världshorisont
Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.
Läs mer05 augusti, 2024 / Debattartiklar
Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och
Läs mer12 juli, 2024 / Nyheter
Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.
Läs mer08 juli, 2024 / Nyheter
De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.
04 juli, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!
Läs mer20 juni, 2024 / Nyheter
Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.
14 juni, 2024 / Nyheter
Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.
Läs mer04 juni, 2024 / Nyheter
Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.
Läs mer