15 september, 2015 /

Flyktingkris på agendan för 70-årsjubilerande FN

Flyktingkrisen i Europa kastar sin skugga över FN:s generalförsamling som inleder sin 70:e session i veckan, skriver FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

Flyktingkrisen i Europa och de bakomliggande konflikterna i Mellanöstern och Nordafrika kastar sin skugga över FN:s generalförsamling som öppnar i veckan. När Förenta Nationerna i år firar sitt 70-årsjubileum tvingas man hantera en uppgift som fanns på bordet också när organisationen grundades efter andra världskrigets slut – flyktingfrågan.

Åter befinner sig människor på flykt undan krig och humanitära katastrofer. Antalet flyktingar är rekordmånga, 60 miljoner, och till skillnad från 1945 ser vi i dag inget slut på stridigheterna. Ett handlingsförlamat säkerhetsråd har i Syrien och Irak misslyckats att fylla sin viktigaste uppgift – att värna internationell fred och säkerhet.

I slutet av månaden hålls den så kallade allmänna debatten i generalförsamlingen. Alla världens ledare får då tillfälle att ge sin syn på läget i världen. Det ska bli särskilt intressant att höra vad Ryssland och Kina har att säga mot bakgrund av att de två länderna har lagt en rad veton och därmed hindrat säkerhetsrådet att vidta skarpa åtgärder i Syrien.

När säkerhetsrådet är förlamat måste andra delar av FN-systemet gripa in. Övriga FN-medlemmar bör samverka om nya initiativ i generalförsamlingen som kan dels hantera flyktingkrisen, dels stoppa konflikterna. Europa bör, med sin historia och sina humanitära ambitioner, ta ledningen.

I anslutning till FN-årets start hålls traditionsenligt också ett toppmöte i högkvarteret i New York. Den här gången ska världens stats- och regeringschefer sätta sin signatur under de globala utvecklingsmålen som blev klara i början av augusti. Här finns anledning att känna optimism.

Världen ska till slut få en ny utvecklingsagenda efter de åtta millenniemålen som har varit vägledande sedan år 2000. De nya målen för socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling sammanfattas i sjutton punkter. Efter att hundratals miljoner lyfts ur fattigdom under de senaste femton åren sägs nu att fattigdom och hunger helt ska utrotas. Flickors och kvinnors rättigheter återfinns glädjande nog i det nya avtalet i form av ambitiösa och viktiga mål om att stoppa barnäktenskap och främja sexuell hälsa och rättigheter. Förhållandet mellan ekonomisk tillväxt och miljöhänsyn uppmärksammas och rimliga arbetsförhållanden ska främjas.

FN-medlemmen Sverige ligger långt fram på många områden i det internationella samarbetet. Humanitära frågor, jämställdhet och klimatfrågor hör till svenska profilfrågor liksom strävan efter större effektivitet och transparens i FN-systemet. Regeringen kandiderar till en plats i FN:s säkerhetsråd 2017-2018 och hårt och enträget arbete krävs för att nå en av de eftertraktade platserna. Det är också ett tillfälle att stärka engagemanget för FN-frågor även på hemmaplan.

En plats i säkerhetsrådet ger Sverige ytterligare möjlighet att ta initiativ för internationell fred och säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter. Det finns alla skäl för den svenska regeringen att vara än mer aktiv i FN-samarbetet framöver.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer