fbpx
27 november, 2015 /

Avgörande klimatmöte under FN:s ledning

Ett globalt klimatavtal skulle vara en framgång för det internationella samarbetet och helhetsperspektivet, skriver Aleksander Gabelic inför FN:s klimattoppmöte i Paris.

”Alla tillsammans för klimatet” – så lyder devisen för FN:s stora klimattoppmöte som hålls i Paris mellan den 30 november och den 11 december. Det är ingen överdrift att hävda att sanningens stund är kommen. Gemensamt agerande är en förutsättning för att världens länder ska kunna slå in på en ny bana.

I dagarna har nya rapporter om klimatet presenterats. För första gången passerar nu temperaturhöjningen på vår planet 1 grad jämfört med förindustriell tid. Den största ökningen har skett under de senaste 35 åren. Om utvecklingen fortsätter riskerar vi att nå 2-3 grader innan seklet är slut. En kritisk gräns är enligt forskningen 2 grader. Samtidigt uppgår nu andelen växthusgaser i atmosfären till rekordhöga 400 ppm (miljondelar).

Förhandlingarna inför Parismötet har intensifierats under hösten. Nästan 160 länder har presenterat sina nationella klimatplaner och en utmaning rör utformning och uppföljning av de nationella målen. En ambition är att överge den tidigare uppdelningen mellan industrialiserade länder och utvecklingsländer, inte minst med tanke på att Kina, Indien, Indonesien, Brasilien och Mexiko är stora utsläppsländer i dag.

De fattigaste och mest sårbara länderna måste få stöd för nya klimatåtgärder. Finansiering, tekniköverföring och kapacitetsutveckling är viktiga pusselbitar. FN har uttalat viss optimism. Ytterligare hopp inger det faktum att stora länder som Ryssland och USA den här gången finns med från klimattoppmötets start.

Allt fler forskare och debattörer pekar på sambandet mellan klimatförändringar och konflikt. Brist på vatten och odlingsbar mark kan driva fram folkförflyttningar, motsättningar och missnöje med fördelning av resurser. Vi har sett det tidigare i bland annat Darfur-konflikten i Sudan. Flera bedömare pekar på att också inflyttning till storstadsområden kan ha spätt på Syrienkonflikten som i sin tur är ett av skälen till att antalet flyktingar är det största sedan andra världskriget.

Inte mindre än sju svenska ministrar deltar i Paris. Det är ett uttryck för att regeringen lägger stor vikt vid klimatfrågorna som också är en viktig del av den svenska kandidaturen till en plats i FN:s säkerhetsråd 2017-2018.

Läget är spänt efter terrorattackerna i Paris den 13 november. Att samtliga världens ledare och statschefer ändå kommer till Frankrike är ett uttryck för att världen inte låter sig bevekas och förlamas av hotet från den internationella terrorismen.

Om världens ledare i ljuset av terrorhot och flyktingkris kan enas om ett nytt globalt klimatavtal är det inte bara en framgång för klimatet. Det skulle också vara ett uttryck för att godhet kan vinna över ondska, att solidaritet vinner över inskränkthet och att samarbete under FN:s ledning är nödvändigt för att nå gemensamma mål för mänskligheten.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer