fbpx
27 november, 2015 /

Avgörande klimatmöte under FN:s ledning

Ett globalt klimatavtal skulle vara en framgång för det internationella samarbetet och helhetsperspektivet, skriver Aleksander Gabelic inför FN:s klimattoppmöte i Paris.

”Alla tillsammans för klimatet” – så lyder devisen för FN:s stora klimattoppmöte som hålls i Paris mellan den 30 november och den 11 december. Det är ingen överdrift att hävda att sanningens stund är kommen. Gemensamt agerande är en förutsättning för att världens länder ska kunna slå in på en ny bana.

I dagarna har nya rapporter om klimatet presenterats. För första gången passerar nu temperaturhöjningen på vår planet 1 grad jämfört med förindustriell tid. Den största ökningen har skett under de senaste 35 åren. Om utvecklingen fortsätter riskerar vi att nå 2-3 grader innan seklet är slut. En kritisk gräns är enligt forskningen 2 grader. Samtidigt uppgår nu andelen växthusgaser i atmosfären till rekordhöga 400 ppm (miljondelar).

Förhandlingarna inför Parismötet har intensifierats under hösten. Nästan 160 länder har presenterat sina nationella klimatplaner och en utmaning rör utformning och uppföljning av de nationella målen. En ambition är att överge den tidigare uppdelningen mellan industrialiserade länder och utvecklingsländer, inte minst med tanke på att Kina, Indien, Indonesien, Brasilien och Mexiko är stora utsläppsländer i dag.

De fattigaste och mest sårbara länderna måste få stöd för nya klimatåtgärder. Finansiering, tekniköverföring och kapacitetsutveckling är viktiga pusselbitar. FN har uttalat viss optimism. Ytterligare hopp inger det faktum att stora länder som Ryssland och USA den här gången finns med från klimattoppmötets start.

Allt fler forskare och debattörer pekar på sambandet mellan klimatförändringar och konflikt. Brist på vatten och odlingsbar mark kan driva fram folkförflyttningar, motsättningar och missnöje med fördelning av resurser. Vi har sett det tidigare i bland annat Darfur-konflikten i Sudan. Flera bedömare pekar på att också inflyttning till storstadsområden kan ha spätt på Syrienkonflikten som i sin tur är ett av skälen till att antalet flyktingar är det största sedan andra världskriget.

Inte mindre än sju svenska ministrar deltar i Paris. Det är ett uttryck för att regeringen lägger stor vikt vid klimatfrågorna som också är en viktig del av den svenska kandidaturen till en plats i FN:s säkerhetsråd 2017-2018.

Läget är spänt efter terrorattackerna i Paris den 13 november. Att samtliga världens ledare och statschefer ändå kommer till Frankrike är ett uttryck för att världen inte låter sig bevekas och förlamas av hotet från den internationella terrorismen.

Om världens ledare i ljuset av terrorhot och flyktingkris kan enas om ett nytt globalt klimatavtal är det inte bara en framgång för klimatet. Det skulle också vara ett uttryck för att godhet kan vinna över ondska, att solidaritet vinner över inskränkthet och att samarbete under FN:s ledning är nödvändigt för att nå gemensamma mål för mänskligheten.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer