Valet att överge försvarets internationella inriktning var fel, skriver Aleksander Gabelic och Linda Nordin i Dala-Demokraten inför Folk och Försvars rikskonferens.
Nationell försvars- och säkerhetspolitik debatteras vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen, men internationella insatser borde ges större tyngd i såväl försvarsbudgeten som i debatten. Framför allt måste säkerhetspolitiken utformas med människors behov i centrum.
Över 60 miljoner människor befinner sig på flykt. Fyra kriser – Syrien, Irak, Jemen och Sydsudan – finns på FN:s lista över de mest akuta situationerna. Mali, Burundi, Centralafrikanska republiken och Demokratiska republiken Kongo är andra oroshärdar med övergrepp, stort mänskligt lidande och flyktingskap som följd.
Utvecklingen visar att vägen tillbaka till ett ensidigt fokus på ett nationellt försvar är stängd. De många konflikterna, flyktingsituationen och den internationella terrorismen visar en gång för alla att vi är beroende av vad som sker i vår omvärld. Sveriges säkerhet förutsätter internationell säkerhet. Trots det har anslaget till internationella insatser mer än halverats – från 2,5 miljarder kronor 2010 till 1,2 miljarder 2016.
Sveriges enda mer omfattande internationella truppbidrag i dag är 251 personer i den FN-ledda fredsfrämjande insatsen i Mali. Fler initiativ krävs. Som i Mali bör framtidens svenska engagemang bygga på civilt och militärt ansvarstagande med specialistkompetens och ett jämställdhetsperspektiv. Ett annat mervärde är helhetsperspektivet med breda kontakter med civilsamhället, FN-organisationer och andra aktörer. Säkerhet och utveckling hör ihop.
Valet att överge försvarets internationella inriktning var fel. Det försämrar vår egen försvarsförmåga och minskar utsikten att andra hjälper oss vid behov. Regering och myndigheter måste återgå till en svensk försvarspolitik som i samarbete med andra sätter mänsklig säkerhet i centrum.
Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet
Linda Nordin, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet
22 juni, 2022 / Pressmeddelanden
Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.
Läs mer17 juni, 2022 / Nyheter
Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!
Läs mer10 juni, 2022 / Blogg
Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats.
Läs mer08 juni, 2022 / Nyheter
FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.
Läs mer05 juni, 2022 / Nyheter
Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.
Läs mer04 juni, 2022 / Nyheter
FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.
03 juni, 2022 / Nyheter
FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.
Läs mer01 juni, 2022 / Nyheter
Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.
Läs mer30 maj, 2022 / Världshorisont
Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.
Läs mer