Valet att överge försvarets internationella inriktning var fel, skriver Aleksander Gabelic och Linda Nordin i Dala-Demokraten inför Folk och Försvars rikskonferens.
Nationell försvars- och säkerhetspolitik debatteras vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen, men internationella insatser borde ges större tyngd i såväl försvarsbudgeten som i debatten. Framför allt måste säkerhetspolitiken utformas med människors behov i centrum.
Över 60 miljoner människor befinner sig på flykt. Fyra kriser – Syrien, Irak, Jemen och Sydsudan – finns på FN:s lista över de mest akuta situationerna. Mali, Burundi, Centralafrikanska republiken och Demokratiska republiken Kongo är andra oroshärdar med övergrepp, stort mänskligt lidande och flyktingskap som följd.
Utvecklingen visar att vägen tillbaka till ett ensidigt fokus på ett nationellt försvar är stängd. De många konflikterna, flyktingsituationen och den internationella terrorismen visar en gång för alla att vi är beroende av vad som sker i vår omvärld. Sveriges säkerhet förutsätter internationell säkerhet. Trots det har anslaget till internationella insatser mer än halverats – från 2,5 miljarder kronor 2010 till 1,2 miljarder 2016.
Sveriges enda mer omfattande internationella truppbidrag i dag är 251 personer i den FN-ledda fredsfrämjande insatsen i Mali. Fler initiativ krävs. Som i Mali bör framtidens svenska engagemang bygga på civilt och militärt ansvarstagande med specialistkompetens och ett jämställdhetsperspektiv. Ett annat mervärde är helhetsperspektivet med breda kontakter med civilsamhället, FN-organisationer och andra aktörer. Säkerhet och utveckling hör ihop.
Valet att överge försvarets internationella inriktning var fel. Det försämrar vår egen försvarsförmåga och minskar utsikten att andra hjälper oss vid behov. Regering och myndigheter måste återgå till en svensk försvarspolitik som i samarbete med andra sätter mänsklig säkerhet i centrum.
Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet
Linda Nordin, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet
09 december, 2023 / Nyheter
Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.
Läs mer08 december, 2023 / Nyheter
FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.
07 december, 2023 / Världshorisont
FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.
Läs mer05 december, 2023 / Nyheter
36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.
Läs mer01 december, 2023 / Världshorisont
Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.
Läs mer29 november, 2023 / Nyheter
Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.
Läs mer24 november, 2023 / Världshorisont
Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.
Läs mer22 november, 2023 / Nyheter
Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!
Läs mer21 november, 2023 / Världshorisont
Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.
Läs mer