fbpx
18 augusti, 2014 /

500 dagar kvar

Den 18 augusti återstår 500 dagar till 2015 då millenniemålen ska vara uppnådda. Det uppmärksammar Svenska FN-förbundet som i helgen utbildade en ny kull millenniemålsambassadörer.

I dag den 18 augusti återstår 500 dagar till år 2015 då FN:s millenniemål ska vara uppfyllda. De åtta målen formulerades vid ett FN-möte år 2000 och är de första i sitt slag som kvantifierar och jämför utveckling under en rad år. Mellan 1990 och 2015 ska världens ledare bland annat halvera den extrema fattigdomen och hungern, se till att alla pojkar och flickor får gå i skola och minska mödra- och barnadödligheten. Dessutom åtar sig världens rika länder att stödja de fattiga länderna genom rättvisare handelsvillkor och ökat bistånd.

När endast 500 dagar återstår till 2015 är bilden fortfarande splittrad. Ett par millenniemål har redan uppnåtts, vissa är på väg att uppnås medan ytterligare andra släpar efter. Den stora ljuspunkten är utvecklingen i Sydostasien där fattigdomsmålen och skolgång för pojkar och flickor redan är uppnådda. Alarmerande är att länder som är i eller nyligen har befunnit sig i konflikt ofta inte har nått ett enda av målen. Också Afrika söder om Sahara släpar efter, även om många afrikanska länder nu upplever en positiv utveckling.

Just den dubbla bilden av tillståndet i världen gör det svårt att sprida kunskap om utvecklingsfrågorna. Nyheter och debatt fokuserar ofta på brist på utveckling. Det är förmodligen också orsaken till den utbredda uppfattningen bland både unga och vuxna att tillståndet i världen är sämre än det är.

För att belysa bilden av både framsteg och bakslag sedan 1990 driver Svenska FN-förbundet webbsidan Världskoll.se. Det är ett verktyg för unga och lärare i skolan och för andra som vill lära sig mer om utvecklingen i världen. Omkring 25 länder finns representerade på sajten som låter användaren jämföra läget i Sverige med till exempel Afghanistan, Kenya eller Venezuela.

Sverige har under lång tid legat långt framme när det gäller biståndsvilja och stöd till FN:s millenniearbete. Sverige bör kräva att också övriga EU-medlemmar höjer sitt bistånd till FN-målet 0,7 procent av BNI. EU måste också ompröva sin handels- och jordbrukspolitik som i dag hindrar fattiga länder att konkurrera med sina produkter. Sverige är också alltför ensamt i EU-kretsen att uppmärksamma den fortfarande höga mödradödligheten.

Världen är komplex, men den blir en allt bättre plats att leva på. Fler barn än någonsin går i skolan, många människor har tillgång till rent vatten och vi lever längre än tidigare. Utmaningen att formulera nya utvecklingsmål, den så kallade post-2015-processen, pågår för fullt. FN-rörelsen i Sverige drar sitt strå till stacken genom utbildning om och opinionsbildning till förmån för millenniemålen. I helgen utbildades en ny kull millennieambassadörer på Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm. Femton ungdomar ska under det kommande året engagera sig i globala frågor, sprida kunskap om millenniemålen och driva lokala projekt på sina hemorter.

Läs mer om FN-förbundets millenniearbete på http://www.fn.se/om-oss/verksamhet-/utveckling-och-fattigdomsbekampning/.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer