Den 18 augusti återstår 500 dagar till 2015 då millenniemålen ska vara uppnådda. Det uppmärksammar Svenska FN-förbundet som i helgen utbildade en ny kull millenniemålsambassadörer.
I dag den 18 augusti återstår 500 dagar till år 2015 då FN:s millenniemål ska vara uppfyllda. De åtta målen formulerades vid ett FN-möte år 2000 och är de första i sitt slag som kvantifierar och jämför utveckling under en rad år. Mellan 1990 och 2015 ska världens ledare bland annat halvera den extrema fattigdomen och hungern, se till att alla pojkar och flickor får gå i skola och minska mödra- och barnadödligheten. Dessutom åtar sig världens rika länder att stödja de fattiga länderna genom rättvisare handelsvillkor och ökat bistånd.
När endast 500 dagar återstår till 2015 är bilden fortfarande splittrad. Ett par millenniemål har redan uppnåtts, vissa är på väg att uppnås medan ytterligare andra släpar efter. Den stora ljuspunkten är utvecklingen i Sydostasien där fattigdomsmålen och skolgång för pojkar och flickor redan är uppnådda. Alarmerande är att länder som är i eller nyligen har befunnit sig i konflikt ofta inte har nått ett enda av målen. Också Afrika söder om Sahara släpar efter, även om många afrikanska länder nu upplever en positiv utveckling.
Just den dubbla bilden av tillståndet i världen gör det svårt att sprida kunskap om utvecklingsfrågorna. Nyheter och debatt fokuserar ofta på brist på utveckling. Det är förmodligen också orsaken till den utbredda uppfattningen bland både unga och vuxna att tillståndet i världen är sämre än det är.
För att belysa bilden av både framsteg och bakslag sedan 1990 driver Svenska FN-förbundet webbsidan Världskoll.se. Det är ett verktyg för unga och lärare i skolan och för andra som vill lära sig mer om utvecklingen i världen. Omkring 25 länder finns representerade på sajten som låter användaren jämföra läget i Sverige med till exempel Afghanistan, Kenya eller Venezuela.
Sverige har under lång tid legat långt framme när det gäller biståndsvilja och stöd till FN:s millenniearbete. Sverige bör kräva att också övriga EU-medlemmar höjer sitt bistånd till FN-målet 0,7 procent av BNI. EU måste också ompröva sin handels- och jordbrukspolitik som i dag hindrar fattiga länder att konkurrera med sina produkter. Sverige är också alltför ensamt i EU-kretsen att uppmärksamma den fortfarande höga mödradödligheten.
Världen är komplex, men den blir en allt bättre plats att leva på. Fler barn än någonsin går i skolan, många människor har tillgång till rent vatten och vi lever längre än tidigare. Utmaningen att formulera nya utvecklingsmål, den så kallade post-2015-processen, pågår för fullt. FN-rörelsen i Sverige drar sitt strå till stacken genom utbildning om och opinionsbildning till förmån för millenniemålen. I helgen utbildades en ny kull millennieambassadörer på Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm. Femton ungdomar ska under det kommande året engagera sig i globala frågor, sprida kunskap om millenniemålen och driva lokala projekt på sina hemorter.
Läs mer om FN-förbundets millenniearbete på http://www.fn.se/om-oss/verksamhet-/utveckling-och-fattigdomsbekampning/.
12 mars, 2025 / Nyheter
Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.
10 mars, 2025 / Nyheter
Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.
06 mars, 2025 / Nyheter
FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.
Läs mer28 februari, 2025 / Nyheter
När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.
Läs mer27 februari, 2025 / Nyheter
De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.
Läs mer21 februari, 2025 / Nyheter
Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.
Läs mer20 februari, 2025 / Nyheter
FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.
Läs mer20 februari, 2025 / Nyheter
Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!
07 februari, 2025 / Nyheter
Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om
Läs mer