fbpx
8 februari, 2024 /

Armenien ny statspart i krigsbrottsdomstol

Idag kl 10.45 hålls en ceremoni för att välkomna Armenien in i kretsen av stater som stödjer Internationella brottmålsdomstolen (International Criminal Court, ICC).

Armenien blir domstolens 124:e statspart. Domstolen kan döma de som begår krigsförbrytelser, folkmord, brott mot mänskligheten och aggressionsbrott och skapades 1998.

Välkomstceremonin livesänds via länken nedan.

Läs hela på www.icc-cpi.int

FN-förbundets sakkunniga kommenterar

Det är viktigt att denna domstol får fler stater anslutna till sig. Målet måste förstås vara universell anslutning av alla världens stater, men vägen dit är fortsatt lång.

Att just Armenien tar detta steg nu är högintressant i förhållande till landets konflikter med grannländerna, där Armenien nu ser att en anslutning till ICC kan ge ett förebyggande skydd mot övergrepp. Steget är också högintressant sett till att det görs trots starka påtryckningar från Ryssland (som ogillar ICC av kända anledningar) om att de ogillar Armeniens val.

Slutligen är Armeniens anslutning till ICC välkommen också av historiska skäl. Insikten om de övergrepp från det Ottomanska riket som armener fick utstå 1915 tjänade som inspiration för den polsk-judiske advokaten Raphael Lemkin som myntade begreppet ”folkmord”. ICC kan inte agera retroaktivt, men moderna folkmord kan nu, ett sekel senare, beivras av domstolen och den får nu också Armenien som statspart.

Svenska FN-förbundet är aktiva medlemmar i folkrörelsekoalitionen för ICC och på dess hemsida beskrivs Armeniens väg till att bli statspart, inklusive kommentarer från folkrörelser som verkat för att få detta steg till stånd.

Senaste nytt

Livsavgörande bistånd till Gaza måste utbetalas

01 mars, 2024 / Nyheter

Sveriges regering måste mot bakgrund av FN:s humanitära larmrapporter från Gaza betala frysta biståndsmedel till UNRWA snarast, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Efter vädjan från sjutton humanitära organisationer meddelar EU-kommissionen på fredagen att man utbetalar 50 miljoner till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Läs mer

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

01 mars, 2024 / Världshorisont

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Läs mer

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer

Två år sedan Rysslands invasion – visa ditt stöd för Ukraina!

22 februari, 2024 / Nyheter

Den 24 februari hålls manifestationer över hela Sverige mot Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Var med och protestera mot Putin – vi tipsar om en manifestation nära dig!

Läs mer

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering 

19 februari, 2024 / Världshorisont

Johannes Vasara-Hammare är en av fem svenskar som FN-förbundet valt ut till rollen som ungdomsledare för mångfald och inkludering. Hans intresse för frågorna har uppstått genom uppväxten i norra Sverige där han har både samiska och tornedalska rötter. 

Läs mer

Sju FN-förbund i samarbete för mångfald och inkludering 

16 februari, 2024 / Världshorisont

I en tid då demokratin i världen är på tillbakagång och ojämlikheten ökar är arbetet för rättvisa, inkludering och mänskliga rättigheter viktigare än någonsin. Under våren drar Svenska FN-förbundet i gång ett nytt projekt i samarbete med sex andra FN-förbund. Syftet är att öka kunskapen om mångfald och inkludering bland unga.

Läs mer

Ukraina och Gaza i centrum för utrikespolitisk debatt

14 februari, 2024 / Nyheter

Regeringen presenterade på onsdagen årets utrikespolitiska deklaration. FN-förbundet välkomnar åtgärder mot krigsförbrytelser i Ukraina och kräver återupptaget bistånd till Gaza.

Läs mer

Ojämlik digitalisering leder till exkludering 

09 februari, 2024 / Världshorisont

Internetuppkoppling är för många en nödvändighet och underlättar livet på flera plan. I låginkomstländer är dock endast en fjärdedel av befolkningen uppkopplad.

Läs mer

Israel måste lyssna på omvärlden

05 februari, 2024 / Nyheter

I takt med att den humanitära situationen i Gaza förvärras skärper FN kraven på humanitär vapenvila och tillträde för FN:s hjälporganisationer. Israel måste lyssna på FN och medlemsländerna, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer