fbpx
Tamar Khatchadourian är ambassadör för globala målen.
12 november, 2021 / Intervjuer med våra ambassadörer

Tamar:”Alla förtjänar att behandlas jämlikt”

Social rättvisa och hållbarhet ligger Tamar Khatchadourian varmt om hjärtat. Jämlikhet, jämställdhet och inkluderande samhällen är några av målen i Agenda 2030 som Tamar vill lyfta i sin roll som ambassadör för globala målen.

Var väcktes ditt intresse och engagemang för FN?
– Jag har alltid varit intresserad av att arbeta med samhällsfrågor och jag har sedan jag var liten avskytt orättvisor. Att jag visste att FN arbetade för att skapa rättvisa har från början därför varit en stark drivkraft i mitt engagemang.

– Jag är också väldigt intresserad av globala frågor och utvecklingspolitik. Frågorna som FN jobbar med; allt från fattigdom och hunger till klimatförändringar och dess påverkan på de mest utsatta, går i linje med de områden jag vill dedikera mitt arbetsliv och engagemang till. Jag har sedan lång tid tillbaka varit engagerad och har alltid jobbat för mänskliga rättigheter på olika sätt, akademiskt, ideellt och i mitt arbetsliv.

Hur kom det sig att du ansökte om att bli ungdomsambassadör?
– Jag hörde om svenska FN-förbundet någon gång under gymnasiet men började inte engagera mig förrän jag började studera på universitetet. Jag såg att Göteborgs FN-förenings ungdomssektion utlyste platser som styrelseledamöter och så sökte jag mig dit. På den vägen hörde jag senare talas om ambassadörsprogrammet och kände att det var en passande roll för mig.

– Jag har ett starkt engagemang och brinner för påverkansarbete. Jag tror starkt på att vår demokrati bygger på engagemang, annars lägger man makten i någon annans händer utan någon möjlighet till förändring. För mig har det alltid handlat om “om inte jag, vem annars?”. Jag tycker att det är viktigt att inte lägga över allt ansvar på andra utan att uttrycka sina åsikter, höja sin röst för förändring och arbeta tillsammans med likasinnade för att driva det man tror på.

Vilka FN-frågor är viktigast för dig? – Varför?
– Jag har alltid haft en brinnande passion för social rättvisa och social hållbarhet. Särskilt områden så som jämställdhet, jämlikhet och inkluderande samhällen. Alla globala mål hänger ju ihop med varandra men jag tror att om det finns ett grundläggande tankesätt att alla människor förtjänar att behandlas jämlikt och med värdighet, så banar man vägen till att uppnå många av de andra målen.

Vad har du gjort under din tid som ambassadör?
– Jag har hållit föreläsningar och workshops för alltifrån politiker till elever och tjänstemän. Jag höll exempelvis en föreläsning för en grundskoleklass i Kristianstad om de globala målen. Jag har också träffat ambassadörer och andra aktörer som brinner för globala frågor. Vi väljer ofta uppdrag själva utifrån ett internt formulär och så hoppar man på de förfrågningar man tycker är intressant och kul!

Vad har varit roligast hittills?
– Något av det bästa är känslan av att veta att man ökar engagemang i några av samhällets viktigaste frågor. Det är väldigt roligt att vara ute och verkligen känna att det man gör, det gör skillnad. Det har också varit väldigt spännande att träffa så många andra som är intresserade av Agenda 2030 och bygga upp ett nätverk.

Vad har varit mest lärorikt?
– Jag har blivit mycket mer insatt i de globala målen generellt. Beroende på vem man föreläser för måste man nischa sitt föredrag och under tiden som man gör det lär man sig väldigt mycket om målen och om utvecklingen i världen. Att komma ut och hålla föreläsningar ger en också mycket lärdomar om en själv. Man blir en bättre kommunikatör, särskilt eftersom man måste anpassa sitt sätt att prata på beroende på publik. En föreläsning för barn i grundskolan jämfört med tjänstemän i kommun innebär helt olika approaches.

Vet du vad du vill göra efter dina studier?
– Ja, sedan två månader tillbaka jobbar jag som projektledare för en demokratiplattform som heter “Run for Office”. Vi arbetar med att öka ungas delaktighet och samhällsengagemang, med fokus på unga i socioekonomiskt utmanande områden. Arbetet går i linje med både de globala målen och mina övriga intresseområden. Oavsett var jag hamnar i framtiden vill jag fortsätta göra skillnad, arbeta för att främja mänskliga rättigheter och motverka orättvisa.

Bli ambassadör

Ansök om att bli ambassadör för de globala målen

Ansök här >

Senaste nytt

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer

Framtidstoppmöte: Ett effektivt FN som överbryggar klyftor

20 september, 2024 / Nyheter

Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.

Läs mer

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer