fbpx
Tamar Khatchadourian är ambassadör för globala målen.
12 november, 2021 / Intervjuer med våra ambassadörer

Tamar:”Alla förtjänar att behandlas jämlikt”

Social rättvisa och hållbarhet ligger Tamar Khatchadourian varmt om hjärtat. Jämlikhet, jämställdhet och inkluderande samhällen är några av målen i Agenda 2030 som Tamar vill lyfta i sin roll som ambassadör för globala målen.

Var väcktes ditt intresse och engagemang för FN?
– Jag har alltid varit intresserad av att arbeta med samhällsfrågor och jag har sedan jag var liten avskytt orättvisor. Att jag visste att FN arbetade för att skapa rättvisa har från början därför varit en stark drivkraft i mitt engagemang.

– Jag är också väldigt intresserad av globala frågor och utvecklingspolitik. Frågorna som FN jobbar med; allt från fattigdom och hunger till klimatförändringar och dess påverkan på de mest utsatta, går i linje med de områden jag vill dedikera mitt arbetsliv och engagemang till. Jag har sedan lång tid tillbaka varit engagerad och har alltid jobbat för mänskliga rättigheter på olika sätt, akademiskt, ideellt och i mitt arbetsliv.

Hur kom det sig att du ansökte om att bli ungdomsambassadör?
– Jag hörde om svenska FN-förbundet någon gång under gymnasiet men började inte engagera mig förrän jag började studera på universitetet. Jag såg att Göteborgs FN-förenings ungdomssektion utlyste platser som styrelseledamöter och så sökte jag mig dit. På den vägen hörde jag senare talas om ambassadörsprogrammet och kände att det var en passande roll för mig.

– Jag har ett starkt engagemang och brinner för påverkansarbete. Jag tror starkt på att vår demokrati bygger på engagemang, annars lägger man makten i någon annans händer utan någon möjlighet till förändring. För mig har det alltid handlat om “om inte jag, vem annars?”. Jag tycker att det är viktigt att inte lägga över allt ansvar på andra utan att uttrycka sina åsikter, höja sin röst för förändring och arbeta tillsammans med likasinnade för att driva det man tror på.

Vilka FN-frågor är viktigast för dig? – Varför?
– Jag har alltid haft en brinnande passion för social rättvisa och social hållbarhet. Särskilt områden så som jämställdhet, jämlikhet och inkluderande samhällen. Alla globala mål hänger ju ihop med varandra men jag tror att om det finns ett grundläggande tankesätt att alla människor förtjänar att behandlas jämlikt och med värdighet, så banar man vägen till att uppnå många av de andra målen.

Vad har du gjort under din tid som ambassadör?
– Jag har hållit föreläsningar och workshops för alltifrån politiker till elever och tjänstemän. Jag höll exempelvis en föreläsning för en grundskoleklass i Kristianstad om de globala målen. Jag har också träffat ambassadörer och andra aktörer som brinner för globala frågor. Vi väljer ofta uppdrag själva utifrån ett internt formulär och så hoppar man på de förfrågningar man tycker är intressant och kul!

Vad har varit roligast hittills?
– Något av det bästa är känslan av att veta att man ökar engagemang i några av samhällets viktigaste frågor. Det är väldigt roligt att vara ute och verkligen känna att det man gör, det gör skillnad. Det har också varit väldigt spännande att träffa så många andra som är intresserade av Agenda 2030 och bygga upp ett nätverk.

Vad har varit mest lärorikt?
– Jag har blivit mycket mer insatt i de globala målen generellt. Beroende på vem man föreläser för måste man nischa sitt föredrag och under tiden som man gör det lär man sig väldigt mycket om målen och om utvecklingen i världen. Att komma ut och hålla föreläsningar ger en också mycket lärdomar om en själv. Man blir en bättre kommunikatör, särskilt eftersom man måste anpassa sitt sätt att prata på beroende på publik. En föreläsning för barn i grundskolan jämfört med tjänstemän i kommun innebär helt olika approaches.

Vet du vad du vill göra efter dina studier?
– Ja, sedan två månader tillbaka jobbar jag som projektledare för en demokratiplattform som heter “Run for Office”. Vi arbetar med att öka ungas delaktighet och samhällsengagemang, med fokus på unga i socioekonomiskt utmanande områden. Arbetet går i linje med både de globala målen och mina övriga intresseområden. Oavsett var jag hamnar i framtiden vill jag fortsätta göra skillnad, arbeta för att främja mänskliga rättigheter och motverka orättvisa.

Bli ambassadör

Ansök om att bli ambassadör för de globala målen

Ansök här >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer