fbpx
Oscar Rosengren är en av FN-förbundets ambassadörer för globala målen.
18 november, 2021 / Intervjuer med våra ambassadörer

Oscar: ”Min drivkraft ligger i att göra gott för andra”

Oscar Rosengrens intresse för globala frågor kom i samband med hans studier på universitetet. Det ledde till engagemanget som ambassadör för globala målen hos Svenska FN-förbundet.

Var väcktes ditt intresse och engagemang för FN?
– Mitt intresse för FN går i linje med en större drivkraft, att göra gott utifrån de förutsättningar jag har och att bidra till en bättre värld. Men jag har däremot inte alltid haft ett intresse för utvecklingsfrågor. Under tiden efter gymnasiet uppmärksammade jag statsvetenskapsprogrammet. Det kändes spännande och stimulerande att få kunskap som syftar till ett högre syfte – att arbeta och göra insatser för andra än mig själv. Mitt intresse för FN-frågor är därför något som framförallt kommit till mig i samband med att jag började plugga. 

Varför ansökte du till att bli just ungdomsambassadör?
– Jag ville börja engagera mig i någonting parallellt med mina studier men jag visste inte riktigt vad. Jag sökte efter något inom ramen för mina hjärtefrågor när jag såg att det fanns ett ambassadörsprogram. Jag tyckte att det lät ganska klockrent då jag var ute efter något där jag man kommer nära andra. När det kommer till kunskapsspridning tror jag att det är viktigt med det personliga mötet. 

Hur har du upplevt din roll som ambassadör?
– Jag har märkt att det finns en stor efterfrågan för de frågor och utbildningar som vi erbjuder, vilket har känts väldigt kul. Det är alltid obehagligt att göra något nytt. Jag hade ingen större erfarenhet av att föreläsa mer utöver några föreläsningar jag modererat i andra sammanhang och helt plötsligt skulle jag föreläsa om de här frågorna för skolor, organisationer och så vidare. Materialet vi fick under ambassadörsutbildningen gav dock mycket för att jag skulle känna mig säker i början. Jag har också alltid hållit föreläsningar med en annan person. Då kan man bolla idéer och jag kan få input och perspektiv som jag kanske inte tänkt på innan. Jag tror att det bli en bättre produkt i slutändan. 

Vilka FN-frågor skulle du säga är viktigast för dig? – Varför?
– Mål nummer 16 (fredliga och inkluderande samhällen) eftersom det utgör fundamentet för positiv utveckling i allmänhet. I ett inkluderande samhälle känner man som individ förhoppningsvis en grad av trygghet och säkerhet som gör att frågor såsom jämställdhet, klimatet, utveckling och hunger kan ges en större prioritet på dagordningen. Det utgör på så sätt grunden för att man vidare ska kunna främja utveckling inom i princip alla andra mål. 

Vad har varit roligast?
– En föreläsning för FN-föreningen i Gävle sticker ut. Vi föreläste om projekt Flicka i samband med internationella kvinnodagen. Det var egentligen responsen efteråt som gjorde det speciellt. Vi blev sammanlänkade med en skola där föreningen ville att vi också skulle föreläsa för att de tyckte att vi hade gjort det så pass bra. Det kändes som ett kvitto på att vi gjorde ett bra jobb och det kändes väldigt kul!

Vad driver dig till att fortsätta engagera dig?
– Delvis har det med min barndom att göra. Jag växte upp under extremt goda förhållanden. Jag idrottade mycket när jag var yngre och jag har alltid haft vänner från många olika samhällsskick. Som liten reflekterade man inte kring varför det inte fanns mat i kylen hos vissa kompisar. Såna grejer har dock kommit till mig nu i efterhand och kontrasterna har gjort de problem som finns tydliga. Jag drivs inte så mycket av materiella saker utan min starkaste drivkraft ligger istället i att göra gott för andra. 

Vad vill du göra i framtiden?
– Jag vet faktiskt inte än. Jag har ingen speciell befattning eller organisation än som jag bestämt mig för att jag vill jobba på. Kanske kommer jag söka mig mot FN eller någon liknande organisation. Det som avgör handlar om vilka som vill ha mig, vad jag kan bidra med där och vilken effekt mitt arbete kan få. Något jag dock vet är att jag helst jobbar aktivt ute på fält. Jag har svårt att förstå hur världen fungerar om jag inte ser den med egna ögon. Jag ville inte hålla på med symbolhandlingar som mest syftar till att ge ett sken av att man gör skillnad, jag vill göra skillnad på riktigt. 

Bli ambassadör du också!

Ansök om att bli ambassadör för globala målen

Ansök här >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer