fbpx
Oscar Rosengren är en av FN-förbundets ambassadörer för globala målen.
18 november, 2021 / Intervjuer med våra ambassadörer

Oscar: ”Min drivkraft ligger i att göra gott för andra”

Oscar Rosengrens intresse för globala frågor kom i samband med hans studier på universitetet. Det ledde till engagemanget som ambassadör för globala målen hos Svenska FN-förbundet.

Var väcktes ditt intresse och engagemang för FN?
– Mitt intresse för FN går i linje med en större drivkraft, att göra gott utifrån de förutsättningar jag har och att bidra till en bättre värld. Men jag har däremot inte alltid haft ett intresse för utvecklingsfrågor. Under tiden efter gymnasiet uppmärksammade jag statsvetenskapsprogrammet. Det kändes spännande och stimulerande att få kunskap som syftar till ett högre syfte – att arbeta och göra insatser för andra än mig själv. Mitt intresse för FN-frågor är därför något som framförallt kommit till mig i samband med att jag började plugga. 

Varför ansökte du till att bli just ungdomsambassadör?
– Jag ville börja engagera mig i någonting parallellt med mina studier men jag visste inte riktigt vad. Jag sökte efter något inom ramen för mina hjärtefrågor när jag såg att det fanns ett ambassadörsprogram. Jag tyckte att det lät ganska klockrent då jag var ute efter något där jag man kommer nära andra. När det kommer till kunskapsspridning tror jag att det är viktigt med det personliga mötet. 

Hur har du upplevt din roll som ambassadör?
– Jag har märkt att det finns en stor efterfrågan för de frågor och utbildningar som vi erbjuder, vilket har känts väldigt kul. Det är alltid obehagligt att göra något nytt. Jag hade ingen större erfarenhet av att föreläsa mer utöver några föreläsningar jag modererat i andra sammanhang och helt plötsligt skulle jag föreläsa om de här frågorna för skolor, organisationer och så vidare. Materialet vi fick under ambassadörsutbildningen gav dock mycket för att jag skulle känna mig säker i början. Jag har också alltid hållit föreläsningar med en annan person. Då kan man bolla idéer och jag kan få input och perspektiv som jag kanske inte tänkt på innan. Jag tror att det bli en bättre produkt i slutändan. 

Vilka FN-frågor skulle du säga är viktigast för dig? – Varför?
– Mål nummer 16 (fredliga och inkluderande samhällen) eftersom det utgör fundamentet för positiv utveckling i allmänhet. I ett inkluderande samhälle känner man som individ förhoppningsvis en grad av trygghet och säkerhet som gör att frågor såsom jämställdhet, klimatet, utveckling och hunger kan ges en större prioritet på dagordningen. Det utgör på så sätt grunden för att man vidare ska kunna främja utveckling inom i princip alla andra mål. 

Vad har varit roligast?
– En föreläsning för FN-föreningen i Gävle sticker ut. Vi föreläste om projekt Flicka i samband med internationella kvinnodagen. Det var egentligen responsen efteråt som gjorde det speciellt. Vi blev sammanlänkade med en skola där föreningen ville att vi också skulle föreläsa för att de tyckte att vi hade gjort det så pass bra. Det kändes som ett kvitto på att vi gjorde ett bra jobb och det kändes väldigt kul!

Vad driver dig till att fortsätta engagera dig?
– Delvis har det med min barndom att göra. Jag växte upp under extremt goda förhållanden. Jag idrottade mycket när jag var yngre och jag har alltid haft vänner från många olika samhällsskick. Som liten reflekterade man inte kring varför det inte fanns mat i kylen hos vissa kompisar. Såna grejer har dock kommit till mig nu i efterhand och kontrasterna har gjort de problem som finns tydliga. Jag drivs inte så mycket av materiella saker utan min starkaste drivkraft ligger istället i att göra gott för andra. 

Vad vill du göra i framtiden?
– Jag vet faktiskt inte än. Jag har ingen speciell befattning eller organisation än som jag bestämt mig för att jag vill jobba på. Kanske kommer jag söka mig mot FN eller någon liknande organisation. Det som avgör handlar om vilka som vill ha mig, vad jag kan bidra med där och vilken effekt mitt arbete kan få. Något jag dock vet är att jag helst jobbar aktivt ute på fält. Jag har svårt att förstå hur världen fungerar om jag inte ser den med egna ögon. Jag ville inte hålla på med symbolhandlingar som mest syftar till att ge ett sken av att man gör skillnad, jag vill göra skillnad på riktigt. 

Bli ambassadör du också!

Ansök om att bli ambassadör för globala målen

Ansök här >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer