fbpx
Jessica Petersson från Umeå är ambassadör för de globala målen hos Svenska FN-förbundet.
30 september, 2022 / Intervjuer med våra ambassadörer

Jessica: ”Jag vill ta mitt intresse för hållbarhet till handling” 

Jessica Petersson studerar statsvetenskap i Umeå och är aktiv medlem i Umeå FN-förening. Jessica är FN-förbundets ambassadör för de globala målen sedan januari 2022.

Hur väcktes ditt intresse och engagemang för FN? 
– Hållbarhetsfrågor har alltid varit ett stort intresse för mig och under en lång tid har jag velat jobba med frågor som berör globala frågor. Intresset förstärktes under min utbildning inom statsvetenskap på Umeå Universitet. Att jag visste att FN arbetade med globala frågor på alla dess plan har därför varit en stark drivkraft i mitt engagemang.

– Majoriteten av de olika frågorna som FN arbetar med går i linje med de områden jag vill dedikera mitt arbetsliv och engagemang till. Jag har sedan en tid tillbaka varit engagerad inom min lokala FN-förening och har alltid försökt jobba med globala frågor, framförallt hållbarhetsfrågor på olika sätt, både i privatlivet och arbetslivet.

Hur blev du engagerad i FN-rörelsen? 
– FN-rörelsen introducerades till mig när jag började studera på universitetet. Snabbt upptäckte jag att FN:s värderingar stämde överens med mina egna vilket ledde till att jag ville börja engagera mig inom min lokala FN-förening. 

Hur kom det sig att du ansökte om att bli ungdomsambassadör? 
– Jag försöker hela tiden hitta sätt att omsätta mitt intresse för bland annat hållbarhetsfrågor till riktig handling. Därför var FN-förbundets ambassadörsprogram ett självklart val för mig. Genom att bli ambassadör för de globala målen kan jag bidra till att fler blir intresserade och engagerade så att vi tillsammans når de globala målen innan 2030.

Vilka FN-frågor är viktigast för dig och varför? 
– För mig är jämställdhetsfrågor extra viktiga då jag alltid haft en stor passion för social hållbarhet. Alla globala mål är integrerade med varandra men jag anser att om det finns en grundläggande tanke att alla i samhället ska behandlas likvärdigt så kommer det underlätta för att uppnå många av de globala målen.

Vad har du gjort under din tid som ambassadör? 
– Under min tid som ambassadör så har jag genomfört föreläsningar och workshop för bland annat studenter och FN-föreningar. Till exempel så anordnade Umeås FN-förening en kväll dedikerat till projektet Flicka där jag föreläste samtidigt som vi samlade in pengar till projektet. Tack vare mitt uppdrag som ambassadör så har jag också fått chansen att träffa andra aktörer som brinner för globala frågor. 

Vad har varit roligast hittills? 
– Det roligaste är att man verkligen känner av att man skapar ett ökat engagemang när man är ute och föreläser och att man vet att det man gör, det gör skillnad. Utöver det så har det också varit väldigt kul att träffa andra människor som också vill jobba med de globala målen mer aktivt.

Bli ambassadör

Ansök om att bli ambassadör för de globala målen

Ansök här >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer