fbpx
Jessica Petersson från Umeå är ambassadör för de globala målen hos Svenska FN-förbundet.
30 september, 2022 / Intervjuer med våra ambassadörer

Jessica: ”Jag vill ta mitt intresse för hållbarhet till handling” 

Jessica Petersson studerar statsvetenskap i Umeå och är aktiv medlem i Umeå FN-förening. Jessica är FN-förbundets ambassadör för de globala målen sedan januari 2022.

Hur väcktes ditt intresse och engagemang för FN? 
– Hållbarhetsfrågor har alltid varit ett stort intresse för mig och under en lång tid har jag velat jobba med frågor som berör globala frågor. Intresset förstärktes under min utbildning inom statsvetenskap på Umeå Universitet. Att jag visste att FN arbetade med globala frågor på alla dess plan har därför varit en stark drivkraft i mitt engagemang.

– Majoriteten av de olika frågorna som FN arbetar med går i linje med de områden jag vill dedikera mitt arbetsliv och engagemang till. Jag har sedan en tid tillbaka varit engagerad inom min lokala FN-förening och har alltid försökt jobba med globala frågor, framförallt hållbarhetsfrågor på olika sätt, både i privatlivet och arbetslivet.

Hur blev du engagerad i FN-rörelsen? 
– FN-rörelsen introducerades till mig när jag började studera på universitetet. Snabbt upptäckte jag att FN:s värderingar stämde överens med mina egna vilket ledde till att jag ville börja engagera mig inom min lokala FN-förening. 

Hur kom det sig att du ansökte om att bli ungdomsambassadör? 
– Jag försöker hela tiden hitta sätt att omsätta mitt intresse för bland annat hållbarhetsfrågor till riktig handling. Därför var FN-förbundets ambassadörsprogram ett självklart val för mig. Genom att bli ambassadör för de globala målen kan jag bidra till att fler blir intresserade och engagerade så att vi tillsammans når de globala målen innan 2030.

Vilka FN-frågor är viktigast för dig och varför? 
– För mig är jämställdhetsfrågor extra viktiga då jag alltid haft en stor passion för social hållbarhet. Alla globala mål är integrerade med varandra men jag anser att om det finns en grundläggande tanke att alla i samhället ska behandlas likvärdigt så kommer det underlätta för att uppnå många av de globala målen.

Vad har du gjort under din tid som ambassadör? 
– Under min tid som ambassadör så har jag genomfört föreläsningar och workshop för bland annat studenter och FN-föreningar. Till exempel så anordnade Umeås FN-förening en kväll dedikerat till projektet Flicka där jag föreläste samtidigt som vi samlade in pengar till projektet. Tack vare mitt uppdrag som ambassadör så har jag också fått chansen att träffa andra aktörer som brinner för globala frågor. 

Vad har varit roligast hittills? 
– Det roligaste är att man verkligen känner av att man skapar ett ökat engagemang när man är ute och föreläser och att man vet att det man gör, det gör skillnad. Utöver det så har det också varit väldigt kul att träffa andra människor som också vill jobba med de globala målen mer aktivt.

Bli ambassadör

Ansök om att bli ambassadör för de globala målen

Ansök här >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer